Site icon NewsIT
11:54 | 12.06.16

Δημοσκόπηση: “Όχι” σε εκλογές, “Ναι” στην αναθεώρηση του Συντάγματος

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI

Newsit Newsroom

Ενδιαφέροντα αποτελέσματα προκύπτουν από τη νέα δημοσκόπηση σχετικά με τα πλέον "καυτά" ζητήματα της πολιτικής σκηνής. Που κυμαίνεται η διαφορά μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και Νέας Δημοκρατίας, τι απαντούν οι πολίτες για τον εκλογικό νόμο, τι πιστεύουν για τις εκλογές και πως διαμορφώνεται η... πίτα μέσα στη Βουλή για τα κόμματα.

Στο 3,5% διαμορφώνεται η διαφορά ανάμεσα στη Νέα Δημοκρατία και τον ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με δημοσκόπηση που βλέπει το φως της δημοσιότητας. Εάν σήμερα είχαμε εκλογές, η Νέα Δημοκρατία θα λάμβανε ποσοστό 20,8% ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ θα ήταν δεύτερο κόμμα με ποσοστό 17,3% σύμφωνα με έρευνα της εταιρίας Κάπα Reasearch για το Βήμα της Κυριακής.

Με την αναγωγή της αδιευκρίνιστης ψήφου, η διαφορά μεταξύ των δυο κομμάτων μεγαλώνει, αφού το ποσοστό της ΝΔ φτάνει στο 30,8% και του ΣΥΡΙΖΑ στο 25,6%.

                                                         ΠΡΟΘΕΣΗ ΨΗΦΟΥ
ΚΟΜΜΑ Ποσοστό Ποσοστό με αναγωγή αδιευκρίνιστης ψήφου Προηγούμενη μέτρηση Κάπα Reasearch (14.04.2016)
ΣΥΡΙΖΑ 17,3% 25,6% 18,4%
Νέα Δημοκρατία 20,8% 30,8% 21,4%
Χρυσή Αυγή 5,9% 8,7% 5,4%
ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ 5% 7,4% 6%
ΚΚΕ 5,1% 7,5% 4,9%
Το Ποτάμι 2% 3% 1,8%
Ανεξάρτητοι Έλληνες 2,3% 3,4% 2,5%
Ένωση Κεντρώων 3,1% 4,6% 2,6%
Λαϊκή Ενότητα 1,2% 1,8%
Εθνική Ενότητα / ΛΑΟΣ 1,1% 1,6% 1,6%
Πλεύση Ελεύθερίας 2,2%
Άλλο κόμμα 1,6% 2,4% 3,5%
Λευκό / Άκυρο 2,9%    
Δεν έχω αποφασίσει 16,7%    
Αποχή 12,8%    

 

Ικανοποίηση στο Μαξίμου

Την εκτίμηση της κυβέρνησης ότι η ελληνική κοινωνία εξακολουθεί να στηρίζει τις προσπάθειές της για έξοδο από την κρίση, επιβεβαιώνει και η δημοσκόπηση της Κάπα Research για «Το Βήμα της Κυριακής», σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές.

Ιδιαίτερα σημαντικό θεωρούν οι ίδιες πηγές το στοιχείο ότι «η μεγάλη πλειοψηφία των ερωτηθέντων θεωρεί θετική εξέλιξη την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και πιστεύει ότι θα ακολουθήσει περίοδος σταθερότητας», επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση εργάστηκε μεθοδικά για να κλείσει η αξιολόγηση και να υπάρξει μια μεγάλη περίοδος σταθερότητας, κάτι που έχει ανάγκη και η ελληνική κοινωνία και η οικονομία. Παράλληλα θεωρούν ότι συνιστά ήττα για την τακτική της ΝΔ και το κίνημα «Παραιτηθείτε» ότι οι πολίτες δεν θέλουν πρόωρες εκλογές.

Το 62,5% κρίνει θετική εξέλιξη την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, σε αντίθεση με το 35,5% των ερωτηθέντων

Συνολικά, αναλύοντας τα στοιχεία της δημοσκόπησης , οι ίδιες πηγές επισημαίνουν ότι:

1. Παρά την πίεση της πρώτης αξιολόγησης και της ψήφισης των μέτρων, η κυβέρνηση δείχνει όχι μόνο να διατηρεί την συσπείρωσή της, αλλά και να την αυξάνει. Αυτοί που προέβλεπαν, ή απλώς ήλπιζαν σε δημοσκοπική κατάρρευση των κυβερνητικών κομμάτων, και προσπάθησαν μάλιστα να διαμορφώσουν τεχνητά τέτοια εικόνα, έχουν πέσει έξω.

2. Ταυτόχρονα, η προσπάθεια, να καταγραφεί νέα δυναμική υπέρ της ΝΔ, μετά την εκλογή νέου προέδρου, καθώς και να καλλιεργηθεί κλίμα πολιτικής υπεροχής του Κ. Μητσοτάκη, δείχνει να εξαντλείται – και αυτό παρά την συστηματική υποστήριξη από μια μεγάλη μερίδα ΜΜΕ. Έτσι, με το κλείσιμο της αξιολόγησης, η απόσταση ανάμεσα σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζεται μειωμένη.

3. Η μεγάλη πλειοψηφία των ερωτηθέντων θεωρεί θετική εξέλιξη την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και πιστεύει ότι θα ακολουθήσει περίοδος σταθερότητας.

4. Εξ ίσου μεγάλη, συνεπώς, είναι και η πλειοψηφία που τάσσεται κατά των πρόωρων εκλογών και ζητά να δοθεί περισσότερος χρόνος στην κυβέρνηση για να ασκήσει την πολιτική της. Είναι προφανές ότι η προσπάθεια της ηγεσίας της ΝΔ να προκαλέσει πρόωρες εκλογές, με καμπάνιες τύπου «φύγετε», «παραιτηθείτε» κλπ, έχει αποτύχει ολοκληρωτικά από πολιτικής άποψης και κινούνται στα όρια της γραφικότητας.

5. Επισημαίνεται επίσης το μεγάλο ποσοστό όσων τάσσονται υπέρ της ανάγκης για συνταγματική αναθεώρηση, αλλά και υπέρ ενός αναλογικότερου εκλογικού συστήματος.

Τέλος, το 62,5% κρίνει θετική εξέλιξη την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, σε αντίθεση με το 35,5% των ερωτηθέντων.

Τα αναλυτικά αποτελέσματα της δημοσκόπησης

Η δημοσκόπηση δείχνει ότι η μεγάλη πλειοψηφία των ερωτηθέντων τάσσεται κατά της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες. Το 52,6% των ερωτηθέντων απαντά πως πρέπει να δοθεί περισσότερος χρόνος στην κυβέρνηση να ολοκληρώσει το έργο της έναντι 35,5% που τάσσεται υπέρ των πρόωρων εκλογών.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, το 29,1% θεωρεί ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι καταλληλότερος για πρωθυπουργός έναντι 28% του Αλέξη Τσίπρα.

Το Μαξίμου θεωρεί πως συνιστά ήττα για την τακτική της ΝΔ και το κίνημα «Παραιτηθείτε» ότι οι πολίτες δεν θέλουν πρόωρες εκλογές

Σε ό,τι αφορά τη συνταγματική αναθέωρηση, το 58,9% των ερωτηθέντων τη θεωρούν «απαραίτητη ή μάλλον απαραίτητη», ενώ το 35,7% τη θεωρεί «περιττή ή μάλλον περιττή».

Το «Βήμα της Κυριακής» προλογίζοντας τη δημοσκόπηση εκτιμά ότι «ένα νέο πολιτικό τοπίο εκκολάπτεται, στο οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ, έχοντας την εξουσία, διατηρεί την πρωτοβουλία των κινήσεων, οι ευκαιρίες όμως είναι ανοιχτές για τη ΝΔ προκειμένου να ηγεμονεύσει πολιτικά αλλά και για τον μεσαίο χώρο ώστε να ενδυναμωθεί και να ανακάμψει εκλογικά. Μένει να ξεκαθαρίσει ποια πολιτική δύναμη θα κεφαλαιοποιήσει τη μεταστροφή της κοινωνίας και θα εγγυηθεί τη σταθερότητα προκειμένου η χώρα να βγει οριστικά από τη δοκιμασία των τελευταίων ετών».

Σύμφωνα με την κυριακάτικη εφημερίδα, μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει και το «μαύρο κουτί» της αδιευκρίνιστης ψήφου: «Από το συνολικό ποσοστό του 32,4%, η πλειονότητα (36,9%) δηλώνει ότι οι απόψεις της κλίνουν προς το Κέντρο, το 32,2% ότι κλίνει προς την Αριστερά και το 32,4% προς τη Δεξιά. Υπάρχει και ένα ανένταχτο 18,7%. Τι θα καθορίσει τη στάση του; Η πορεία της κυβέρνησης και του Αλέξη Τσίπρα, απαντά το 37,6%, η πορεία της ΝΔ και του Κυριάκου Μητσοτάκη, δηλώνει το 12,1%. Οι εξελίξεις στην Κεντροαριστερά αφορούν μόνο το 10,9%. Κάτι άλλο αναζητεί το 25,7%» σημειώνει και προσθέτει:

«Αυτά τα ευρήματα δείχνουν ότι αν ο μεσαίος χώρος καταφέρει να αποκτήσει ενιαία και αξιόπιστη εκπροσώπηση, μπορεί να γίνει ο παράγοντας που θα αλλάξει το πολιτικό παιχνίδι. Τι ζητούν οι πολίτες από την κυβέρνηση; Αφενός σταθερότητα, ιδίως μετά το τέλος της αξιολόγησης που κρίνεται θετικά από το 62,5% και συμπαρασύρει προς τα πάνω το ποσοστό εκείνων που επιθυμούν να μείνει η χώρα στο ευρώ (67% έναντι 60,3% τον Απρίλιο). Και αφετέρου ενασχόληση με τη δύσκολη καθημερινότητά τους. Και από την αντιπολίτευση; Να διατυπώνει εναλλακτικές προτάσεις, λέει το 63,4% – το 27% απαντά «να κάνει ό,τι μπορεί για να πέσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ». Η πλειονότητα των πολιτών δεν επιθυμεί πρόωρες εκλογές. Μάλιστα, σε σύγκριση με τον Απρίλιο, αυξήθηκε το ποσοστό όσων ζητούν να δοθεί περισσότερος χρόνος στην κυβέρνηση, από 48,1% σε 56,2%, ενώ στην προσφυγή στις κάλπες επιμένει το 35,5%(ήταν 41% πριν από δύο μήνες)» σημειώνει το «Βήμα της Κυριακής».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version