Όλα τα παραπάνω (και πολλά άλλα) προκύπτουν από δημοσκόπηση της εταιρίας Κάπα Research που δημοσιεύει το Έθνος της Κυριακής. Μια έρευνα σε δείγμα 9.800 ατόμων. Το 58% κρίνει αρνητικά τη συμφωνία για το Σκοπιανό, αλλά το ίδιο ποσοστό πιστεύει ότι θα περάσει από τη Βουλή με 151 ψήφους. Το 56% θεωρεί ότι η συμφωνία για το ονοματολογικό δεν πρέπει να επικυρωθεί ενώ πάλι το 56% πιστεύει πως η ΝΔ ως κυβέρνηση θα διατηρήσει τη συμφωνία των Πρεσπών.
Μόνο ανησυχία μπορεί να προκαλέσει το γεγονός πως το 18% από τους ερωτηθέντες συμφωνεί με την άποψη… Μπαρμπαρούση πως ο στρατός πρέπει να παρέμβει για να συλλάβει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Άμυνας. Τουλάχιστον, το 72% διαφωνεί. Την ίδια ανησυχία προκαλούν και οι απαντήσεις στο ερώτημα αν όσοι είναι υπέρ της συμφωνίας είναι και προδότες. Το 48% απαντά αρνητικά. Αλλά το 45% απαντά θετικά και «αγκαλιάζει» (όπως και το προαναφερόμενο 18%) ακραίες απόψεις.
Το 50% των ερωτηθέντων δεν θέλει να οδηγηθεί η χώρα σε πρόωρες εκλογές, σε αντίθεση με το 48%. Στην πρόθεση ψήφου, η Νέα Δημοκρατία προηγείται με 23,3% έναντι 17,8% του ΣΥΡΙΖΑ. Τρίτο κόμμα είναι η Χρυσή Αυγή με 8,7% και ακολουθούν: Κίνημα Αλλαγής (6,9%), ΚΚΕ (5,7%), ΑΝΕΛ (2%), Ένωση Κεντρώων (2,6%), Λαϊκή Ενότητα (1,5%), ΑΝΤΑΡΣΥΑ (1%), Ελληνική Λύση (2,1%). Οι αναποφάσιστοι είναι στο 13,3%, η αποχή στο 8,5%, Λευκό – Άκυρο απαντά το 2% και Άλλο κόμμα το 4,6%.
Στην καταλληλότητα για τον πρωθυπουργό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης προηγείται με 31% έναντι 24% του Αλέξη Τσίπρα, αλλά ο «κανένας από τους δυο» είναι και πάλι… πρώτος με 42%!
Σκοπιανό, Τουρκία και Ερντογάν
Αποκαλυπτικά είναι και τα όσα προκύπτουν από τις απαντήσεις των πολιτών σχετικά με τα εθνικά θέματα. Σκοπιανό, ελληνοτουρκικά και η επανεκλογή του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Τουρκία απασχόλησαν την έρευνα.
Το 58% των ερωτηθέντων κρίνει αρνητικά τη συμφωνία που υπεγράφη ανάμεσα στην Ελλάδα και την ΠΓΔΜ στις Πρέσπες. Θετικά, την κρίνει το 30%. Το ίδιο ποσοστό (58%) πιστεύει ότι η συμφωνία θα πάρει 151 ψήφους όταν έρθει προς ψήφιση στην ελληνική Βουλή, αντίθετα με το 31% που θεωρεί ότι η συμφωνία δεν θα περάσει.
Ωστόσο, στο ερώτημα αν η συμφωνία των Πρεσπών περάσει από το δημοψήφισμα στα Σκόπια και γίνει η συνταγματική αναθεώρηση στην ΠΓΔΜ, τι πρέπει να γίνει στην Ελλάδα, το 56% απαντά ότι δεν πρέπει να επικυρωθεί και το 37% θεωρεί ότι πρέπει να την επικυρώσει το ελληνικό Κοινοβούλιο.
Το 56% των πολιτών πιστεύει πως η Νέα Δημοκρατία, ως κυβέρνηση, θα διατηρήσει τη συμφωνία των Πρεσπών, σε αντίθετη με το 23% που απαντά ότι θα επαναδιαπραγματευτεί και το 11% που πιστεύει ότι θα την καταργήσει.
Το 65% κρίνει αρνητικά την επανεκλογή Ερντογάν στην Τουρκία (θετικά τη “βλέπει” το 20%), ενώ ποσοστό 69% θέλει από την ελληνική πλευρά να «απαντά» διπλωματικά στην τουρκική προκλητικότητα. Το 28% έχει αντίθετη άποψη και ζητά «απαντήσεις» με σκληρό και επιθετικό τρόπο.
Η συμφωνία στο Eurogroup και η οικονομία
Το 46% των ερωτηθέντων κρίνει αρνητικά τη συμφωνία στο Eurogroup της 21ης Ιουνίου για το χρέος και τη μεταμνημονιακή εποπτεία. Αντίθετη άποψη έχει το 32% των πολιτών που συμμετείχαν στην έρευνα.
Όσον αφορά στην έξοδο από το πρόγραμμα στις 20 Αυγούστου, το 37% την κρίνει θετικά και το 36% αρνητικά. Επίσης, το 47% κρίνει αρνητικά τη συμφωνία του Eurogroup όσον αφορά στο χρέος, αντίθετα από το 32% που την κρίνει θετικά.
Το δε 33% εκτιμά πως η έξοδος από τα Μνημόνια δεν πρέπει να πιστωθεί σε καμία κυβέρνηση. Το 30% πιστεύει ότι πρέπει να πιστωθεί στη σημερινή κυβέρνηση, το 16% σε κάποια από τις κυβερνήσεις της προηγούμενης οκταετίας, ενώ το 15% απαντά «το ίδιο σε όλες της κυβερνήσεις της προηγούμενης οκταετίας».
Στην ερώτηση «πως εκτιμάτε ότι θα είναι η πορεία της οικονομίας από εδώ και πέρα», το 43% εκτιμά ότι η κατάσταση θα χειροτερέψει. Το 30% πιστεύει ότι θα μείνει στάσιμη και το 25% ότι θα βελτιωθεί. Για το 44% των ερωτηθέντων, το πιο σημαντικό είναι η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Ακολουθούν οι απαντήσεις:
Η ενίσχυση των κοινωνικών δομών με 39%
Οι εξελίξεις στο θέμα των Σκοπίων με 38%
Η αντιμετώπιση της διαφθοράς στη δημόσια ζωή με 35%
Η ενίσχυση των αδύναμων κοινωνικών στρωμάτων με 21%
Η έξοδος από τα Μνημόνια με 20%
Η ενίσχυση των ελληνικών επενδύσεων με 17%
Η ανασφάλεια λόγω εγκληματικότητας με 17%
Η ένταση στις σχέσεις με την Τουρκία με 14%
Η διευκόλυνση ξένων επενδύσεων με 13%
Η βία (Εξάρχεια, Ρουβίκωνας κ.α.) με 8% και
Τίποτα από τα παραπάνω με 4%
Τι προκάλεσε την κρίση
Για το 73% των ερωτηθέντων, την κρίση των τελευταίων ετών προκάλεσε η διαφθορά κατά την περίοδο της μεταπολίτευσης. Το 49% πιστεύει ότι η κρίση προκλήθηκε από τους λανθασμένους χειρισμούς των ελληνικών κυβερνήσεων.
Όσον αφορά στη διαφθορά, το 82% απαντά αρνητικά στο ερώτημα αν έχουν γίνει αρκετά για την καταπολέμησή της από το 2010 και μετά. Θετικά απαντά το 17%. Το δε 69% των ερωτηθέντων κρίνει αρνητικά το έργο της κυβέρνησης για την πάταξη της διαφθοράς, σε αντίθεση με το 29% που το κρίνει θετικά.
Το 85% των πολιτών που συμμετείχαν στην έρευνα συμφωνεί με την άποψη ότι η Ελλάδα έγινε πειραματόζωο του διεθνούς συστήματος κατά τη διάρκεια της κρίσης. Το 64% διαφωνεί με την άποψη πως τα Μνημόνια ήταν απαραίτητα για το «νοικοκύρεμα» της ελληνικής οικονομίας, ενώ το 34% συμφωνεί.
Μοιρασμένοι είναι οι πολίτες για την εποπτεία. Το 55% πιστεύει πως «χωρίς εποπτεία μετά το μνημόνιο θα διολισθήσουμε στις κακές πρακτικές του παρελθόντος», ενώ το 40% διαφωνεί. Με τη άποψη πως «μεταρρυθμίσεις σημαίνει περισσότερη λιτότητα» διαφωνεί το 56% και συμφωνεί το 42%.