Πώς αξιολογούν οι πολίτες τη συμφωνία των Πρεσπών για το όνομα των Σκοπίων; Είναι ικανοποιημένοι από την πρόσφατη συμφωνία για τη ρύθμιση του χρέους; Οι εκτιμήσεις των πολιτών για το πότε θα γίνουν εκλογές μετά και τις πρόσφατες εξελίξεις και ποιος προηγείται στην πρόθεση ψήφου, παρουσιάστηκαν απόψε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ.
Το 62% των ερωτηθέντων σε δημοσκόπηση της εταιρείας Pulse αξιολόγησε Σίγουρα Αρνητικά ή Μάλλον Αρνητικά τη Συμφωνία των Πρεσπών για το ονοματολογικό των Σκοπίων.
Για την απόφαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στις 21 Ιουνίου στο Λουξεμβούργο το 49% των πολιτών απαντούν Αρνητικά.
Κάλπες μέσα στο δεύτερο εξάμηνο του έτους εκτιμά ότι θα στηθούν περίπου 4 στους 10 Έλληνες.
Μάλιστα, στην παράσταση νίκης η Νέα Δημοκρατία προηγείται με μεγάλη διαφορά του ΣΥΡΙΖΑ και συγκεκριμένα με 25 ποσοστιαίες μονάδες.
Όπως αναμενόταν, η Αξιωματική Αντιπολίτευση έχει το προβάδισμα και στην πρόθεση ψήφου με 12,5 ποσοστιαίες μονάδες έναντι του ΣΥΡΙΖΑ.
Τέλος, στο ερώτημα για το ποιός είναι καταλληλότερος για πρωθυπουργός ο Αλέξης Τσίπρας υπολείπεται του Κυριάκου Μητσοτάκη, ωστόσο η απάντηση που πλειοψηφεί είναι Κανένας Από τους Δύο.
Δείτε τους σχετικούς πίνακες της δημοσκόπησης και αναλυτικά όλα τα στοιχεία:
Τι λένε οι πολίτες για τη συμφωνία ελάφρυνσης του χρέους στο Εurogroup:
Aναφορικά με τη συμφωνία του Eurogroup, το 49% των ερωτώμενων την κρίνει αρνητικά (σίγουρα αρνητικά το 24% μάλλον αρνητικά το 25%), ενώ μόνο το 37% την κρίνει θετικά (μάλλον θετικά το 27% των πολιτών και 10% σίγουρα θετικά). 14% δεν σχολιάζει.
Συνολικά το 63% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι τα πράγματα στην Ελλάδα τους τελευταίους έξι μήνες οδεύουν σε λάθος κατεύθυνση (44% σίγουρα σε λάθος – 19% μάλλον σε λάθος), συνολικά το 28% δηλώνει ότι τα πράγματα οδεύουν στη σωστή κατεύθυνση (17% μάλλον σε σωστή 11% σίγουρα σε σωστή) ενώ 9% απαντά δεν ξέρω/δεν απαντώ.
Είναι χαρακτηριστικό ότι τόσο το ποσοστό των πολιτών που θεωρούν ότι τα πράγματα πηγαίνουν σε λάθος κατεύθυνση όσο και αυτών που εκτιμούν ότι οδεύουν σε σωστή κατεύθυνση παραμένει περίπου απαράλλαχτο από το Μάρτιο του 2018 έως τον Ιούνιο, παρά τις κυβερνητικές προσπάθειες.
Διευρύνεται η ψαλίδα ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ
Στην πρόθεση ψήφου (με αναγωγή επί των εγκύρων) η ΝΔ καταγράφει 34% έναντι 21,5% του ΣΥΡΙΖΑ, από 7,5% καταγράφουν ΧΑ και ΚΙΝΑΛ, 6% σημειώνει το ΚΚΕ, 2,5% συγκεντρώνει η Ένωση Κεντρώων, 1,5% σημειώνουν οι ΑΝΕΛ και η Ελληνική Λύση, από 1% ΛΑΕ, ΑΝΤΑΡΣΥΑ και Πλεύση Ελευθερία.
η ΝΔ προηγείται στην πρόθεση ψήφου με 31% έναντι 19,5% του ΣΥΡΙΖΑ, ΧΑ και ΚΙΝΑΛ καταγράφουν από 6,5%, το ΚΚΕ σημειώνει 5,5%, η Ένωση Κεντρώων συγκεντρώνει 2%, οι ΑΝΕΛ δεν ξεπερνούν το 1,5% όσο και η Ελληνική Λύση, ΛΑΕ, ΑΝΤΑΡΣΥΑ και Πλεύση Ελευθερίας σημειώνουν από 1%.
Στην παράσταση νίκης η διαφορά μεταξύ της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ διευρύνεται στις 35 ποσοστιαίες μονάδες με 58% για τη ΝΔ και 23% για τον ΣΥΡΙΖΑ (έναντι 56% και 22% στη σφυγμομέτρηση του Μαΐου), 14% δεν απαντά για την παράσταση νίκης, ενώ 5% εκτιμά ότι θα κερδίσει τις εκλογές άλλο κόμμα.
Σκοπιανό: Aντίθετο 40% των εκλογέων του ΣΥΡΙΖΑ
Σε ό,τι αφορά τη συμφωνία των Πρεσπών συνολικά το 62% των ερωτηθέντων την αξιολογεί αρνητικά (48% σίγουρα αρνητικά και 14% μάλλον αρνητικά), ενώ συνολικά το 27% των πολιτών την κρίνει θετικά (15% σίγουρα θετικά και 12% μάλλον θετικά), ενώ 11% δηλώνει δεν ξέρω/δεν απαντώ.
Οι πολίτες που ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015 εμφανίζονται διχασμένοι. Το 34% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015 αξιολογεί σίγουρα θετικά τη συμφωνία των Πρεσπών, το 17% μάλλον θετικά, το 13% μάλλον αρνητικά, ένα 27% σίγουρα αρνητικά ενώ 9% δεν απαντά.
Αντίθετα η μεγάλη πλειονότητα των ψηφοφόρων της ΝΔ στις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015 αντιτίθεται στη συμφωνία. Το 70% αξιολογεί τη συμφωνία σίγουρα αρνητικά, το 16% μάλλον αρνητικά, από 5% σίγουρα αρνητικά και μάλλον θετικά ενώ 4% δεν απαντά.
Πότε προβλέπονται εκλογές
Το 51% των ερωτώμενων εκτιμά ότι οι επόμενες βουλευτικές εκλογές θα διεξαχθούν στο πρώτο (ποσοστό 25%) ή στο δεύτερο εξάμηνο του 2019 (26%), ενώ 38% εκτιμά ότι θα γίνουν εντός του 2018.
Καταλληλότερος για πρωθυπουργός σύμφωνα με τους ερωτηθέντες είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης συγκεντρώνοντας ποσοστό 33% έναντι 23% του Αλέξη Τσίπρα. Παρ’ όλα αυτά, 37% των πολιτών δεν θεωρεί κανέναν από τους δύο καταλληλότερο, ενώ 7% δεν απαντά στην ερώτηση.
πηγή: skai.gr