Πολιτική

Δημοσκόπηση: Σε ελεύθερη πτώση ΣΥΡΙΖΑ και Τσίπρας, ανύπαρκτη η ΝΔ!

- Ράπισμα για την κυβέρνηση και όλα τα κόμματα η πρώτη δημοσκόπηση μετά τις εκλογές.
- Δεν μπορεί η Νέα Δημοκρατία να εκμεταλλευτεί την φθορά του ΣΥΡΙΖΑ.
- Πεντακομματική η Βουλή αν γίνονταν τώρα εκλογές.
- Θα έμεναν εκτός: Ένωση Κεντρώων, Ποτάμι, ΑΝΕΛ και Λαϊκή Ενότητα.
- Πέφτει και η δημοτικότητα Τσίρπα, πάνω από 65% οι αρνητικές γνώμες για όλες τις σημαντικές αποφάσεις του!

Απόλυτα αντιπροσωπευτική της εικόνας που βγάζουν προς την κοινωνία όλα τα κόμματα είναι η πρώτη δημοσκόπηση που βλέπει το φως της δημοσιότητας σχεδόν δυο μήνες μετά τις εκλογές. Ο ΣΥΡΙΖΑ καταποντίζεται αφού ως κυβέρνηση έχει υποστεί σημαντική φθορά, ενώ η Νέα Δημοκρατία βυθίζεται συνεχώς στα εσωκομματικά της προβλήματα.

Όπως προκύπτει από τη δημοσκόπηση της Κάπα Research για το Βήμα της Κυριακής, αν γίνονταν σήμερα εκλογές, μόνο πέντε κόμματα θα κατάφερναν να μπουν στη Βουλή, με το 40% των ερωτηθέντων να παίρνει αποστάσεις από όλους και την αποχή να φτάνει στο 18,2%, σχεδόν όσο το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ που προηγείται!

Click4more: Γύρισαν όλοι την πλάτη στον Τσίπρα – Το παρασκήνιο του συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών!

18,4% λαμβάνει ο ΣΥΡΙΖΑ, με τη Νέα Δημοκρατία να εμφανίζεται ανήμπορη να εκμεταλλευτεί την φθορά και την κόπωση της κυβέρνησης και να συγκεντρώνει 14,9%. Τρίτο κόμμα είναι η Χρυσή Αυγή με 5,6% και ακολουθούν: ΠΑΣΟΚ με 4,5% και ΚΚΕ με 4,4%. Αυτά είναι τα πέντε κόμματα που θα έμπαιναν στη Βουλή. Γιατί σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, εκτός θα έμεναν: Το Ποτάμι (2,2%), ΑΝΕΛ (2,1%), Ένωση Κεντρώων (2,3%), Λαϊκή Ενότητα (1,9%). Είναι φανερό ότι η Λαϊκή Ενότητα του Παναγιώτη Λαφαζάνη χάνει συνέχεια εκλογική δύναμη. Μάλλον γι’ αυτό η Ζωή Κωνσταντοπούλου προανήγγειλε τη δημιουργία κόμματος!

Από εκεί και πέρα, 3,5% απαντά άλλο κόμμα, 6,1% δηλώνει λευκό ή άκυρο, το 15,9% δηλώνουν αναποφάσιστοι και ποσοστό 18,2% δηλώνουν ότι δεν θα ψήφιζαν.

Ακόμη ένα χαρακτηριστικό στοιχείο της εικόνας της κυβέρνησης στους πολίτες, μόλις δυο μήνες μετά τη θριαμβευτική νίκη της στις εκλογές, είναι το γεγονός πως στο ερώτημα «Εαν σε επόμενη ψηφοφορία, η κυβέρνηση απολέσει την πλειοψηφία, τι πιστεύετε ότι θα πρέπει να κάνει ο πρωθυπουργός», οι περισσότεροι (37,8%) ζητούν οικουμενική κυβέρνηση με τη συμμετοχή και της Νέας Δημοκρατίας. Το 25,8% ζητά να παραιτηθεί και να οδηγηθεί η χώρα για τρίτη φορά σε λιγότερο από ένα χρόνο σε εκλογές, ενώ το 23,5% ζητά συνεργασία με ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι και Ένωση Κεντρώων. Το 9,1% απαντά άλλο, το 3,8% απαντά «δεν γνωρίζω/δεν απαντώ».

Σε καθίζηση είναι και η δημοφιλία του Αλέξη Τσίπρα. Στο ερώτημα για τον καταλληλότερο πρωθυπουργό, ο κ. Τσίπρας προηγείται μεν του Βαγγέλη Μεϊμαράκη με 41,8% έναντι 28,5% (29,7% δηλώνει «δεν ξέρω/δεν απαντώ»), αλλά όταν οι πολίτες καλούνται να αξιολογήσουν τις αποφάσεις του πρωθυπουργού, εκεί τα πράγματα γίνονται… ζόρικα!
Προσφυγή στο δημοψήφισμα: 64,9% αρνητικές γνώμες, 33,8% θετικές
Σύγκρουση με τους εταίρους, με αιχμή τον Γιάνη Βαρουφάκη: 63,8% αρνητικές γνώμες, 33% θετικές
Προσφυγή στις κάλπες τον Νοέμβριο: 68,9% αρνητικές γνώμες, 29,5% θετικές
Συμφωνία για το 3ο Μνημόνιο: 70,2% αρνητικές γνώμες, 28,7% θετικές
Εκ νέου σχηματισμός κυβέρνησης με τους ΑΝΕΛ: 71,4% αρνητικές γνώμες, 25,4% θετικές

Το 39,2% των ερωτηθέντων εκτιμά ότι η Νέα Δημοκρατία θα έχει την τύχη του ΠΑΣΟΚ, ενώ ποσοστό 36,5% θεωρεί ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης περνά μια βαθιά κρίση και θα χρειαστεί πολύς χρόνος για να επανέλθει και μόνο το 21,3% θεωρεί πως η κρίση είναι παροδική!

Στο ερώτημα «ποια θα πρέπει να είναι η προτεραιότητα της ΝΔ σήμερα», το 38,6% απαντά ότι πρέπει να συγκροτήσει ένα εναλλακτικό σχέδιο για την Ελλάδα, το 24,8% λέει ότι πρέπει να ασκήσει ουσιαστική αντιπολίτευση στη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ του Αλ. Τσίπρα, το 14,2% λέει ότι πρέπει να σταματήσει η εσωτερική διχόνοια, το 10,7% απαντά να επιλέξει τον αρχηγό που θα ηγηθεί στις επόμενες εκλογές, το 11,7% απαντά «δεν γνωρίζω δεν απαντώ».

Όσον αφορά στο Ασφαλιστικό και στο αν υπάρχει δυνατότητα να καταστεί βιώσιμο χωρίς να μειωθούν οι συντάξεις, το 45,7% απαντά «ναι» και «μάλλον ναι» και το 48,6% απαντά «όχι» και «μάλλον όχι». Επίσης το 35,6% απαντά ότι απαιτείται αύξηση των εργοδοτικών εισφορών και των εισφορών των εργαζομένων για να καταστεί πιο βιώσιμο το ασφαλιστικό, το 25,1% απαντά αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης, το 11,8% απαντά μείωση συντάξεων.

Για το τρομοκρατικό χτύπημα στο Παρίσι, το 45,6% απαντά ότι αισθάνθηκε οργή, το 14,1% πόνο, το 15,2% αλληλεγγύη, το 15,9% φόβο. Στο ερώτημα τι θα πρέπει να κάνει η ελληνική πολιτεία για το προσφυγικό, το 60,5% απαντά σε συνεργασία με την ΕΕ να οργανώσει αποτελεσματικά την υποδοχή, φιλοξενία και προώθηση προσφύγων, το 24,6% απαντά να κλείσει σύνορα υψώνοντας φράχτες, το 10,9% απαντά ότι πρέπει να αναπτύξει συνεργασία με την Τουρκία. Επίσης το 47,6% θεωρεί πολύ και αρκετά πιθανό να συμβεί ένα σοβαρό τρομοκρατικό χτύπημα στη χώρας και το 50,8% το θεωρεί ελάχιστα και καθόλου πιθανό.

Πολιτική

Σχολιάστε

Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα