Αυτό που αναμένεται να θέσει η ελληνική πλευρά, καθώς τα νούμερα μοιάζουν να είναι με το μέρος της Ελλάδας είναι η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση. Επί της ουσίας η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη, έστω και με πολιτική απόφαση, για μείωση του ΦΠΑ από το 23% στο 13% ακόμη και για περιορισμένο διάστημα, για έξι μήνες, όσο διαρκεί και η τουριστική περίοδος.
Και οι τροϊκανοί έχουν ωστόσο πολλά να απαντήσουν στις ελληνικές αιτιάσεις. Φλέγον παραμένει το θέμα του Δημοσίου. Η Ελληνική πλευρά επισήμως δεν έχει παρουσιάσει κανένα σχέδιο για τις απολύσεις 2.000 υπαλλήλων που πρέπει να γίνουν άμεσα.
Στη “λίστα” με τα προαπαιτούμενα είναι η πρόοδος στην καταπολέμηση της διαφθοράς, το νέο νομοσχέδιο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά αλλά και η διαμόρφωση συνθηκών μεγαλύτερου ανταγωνισμού στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας
Ταυτόχρονα η τρόικα θα εξετάσει την εκτέλεση του προϋπολογισμού στο πρώτο εξάμηνο του έτους, αλλά και την πορεία των αποκρατικοποιήσεων όπως και τις νεότερες εκτιμήσεις για το εύρος της φετινής ύφεσης.
Δύο ακόμη κρίσιμα ζητήματα είναι η ολοκλήρωση της φορολογικής μεταρρύθμισης, καθώς εκκρεμούν η ψήφιση νέου Κώδικα Φορολογικών Διαδικασιών, νέου Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος και νέου νόμου για την φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας, ενώ εκκρεμεί και η υλοποίηση της δέσμευσης για αναθεώρηση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων.
Διαβάστε επίσης: