Τρίτη, 26 Νοε.
11oC Αθήνα

Διοικητής ΕΥΠ στην Εξεταστική: Όλα έγιναν νόμιμα στην υπόθεση Ανδρουλάκη – Κατά πάσα πιθανότητα δεν υπάρχει το αρχείο

Διοικητής ΕΥΠ στην Εξεταστική: Όλα έγιναν νόμιμα στην υπόθεση Ανδρουλάκη – Κατά πάσα πιθανότητα δεν υπάρχει το αρχείο

Η διαδικασία για την επισύνδεση του Νίκου Ανδρουλάκη τηρήθηκε απόλυτα και σε όλα τα επίπεδα. Ξεκίνησε από εκεί που έπρεπε να ξεκινήσει, έφτασε εκεί που έπρεπε να φτάσει και εγκρίθηκε όπως έπρεπε να εγκριθεί, φέρεται σύμφωνα με πηγές να επανέλαβε και σήμερα ενώπιον της Εξεταστικής Επιτροπής, ο διοικητής της ΕΥΠ Πρέσβης Θεμιστοκλής Δεμίρης.

Δεν πήρε θέση για την ουσία της υπόθεσης Ανδρουλάκη και οποιασδήποτε άλλη υπόθεση, σημειώνοντας πως δεσμεύεται από το καθήκον εχεμύθειας, αλλά υπογράμμισε τη νομιμότητα όλων των διαδικασιών επισυνδέσεων που έχουν προηγηθεί, συμπεριλαμβανομένης αυτής που αφορά τον κ. Κουκάκη.

Σχετικά με την καταστροφή ψηφιακών αρχείων, φέρεται σύμφωνα με τις ίδιες πηγές να είπε πως αυτή  είναι αυτοματοποιημένη διαδικασία, όπως έχουν καταθέσει στην Εξεταστική Επιτροπή και όλοι οι προκάτοχοί του. Πάντως, διευκρίνισε πως από την ανάληψη των καθηκόντων του έχουν διακοπεί οι καταστροφές των αρχείων. Εκτίμησε ότι κατά πάσα πιθανότητα δεν υπάρχει το αρχείο Ανδρουλάκη, άρα δεν βγήκε κάτι το επιλήψιμο από την  επισύνδεση.

Μάλιστα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, φέρεται να ανέφερε ότι εάν ο κ. Ανδρουλάκης  θέλει,  μπορεί να πάει να ενημερωθεί από τον εισαγγελέα για τις υποψίες που οδήγησαν στην επισύνδεση, όχι όμως αυτό δεν μπορεί να αναφερθεί και  δημόσια.

Ο κ. Δεμίρης, φέρεται να επανέλαβε πως η ΕΥΠ δεν χρησιμοποιεί το predator και υπάρχει ένα τριπλό ελεγκτικό φίλτρο για τις ενέργειες της υπηρεσίας (εισαγγελέας, ΑΔΑΕ, Επιτροπή Θεσμών & Διαφάνειας).

Στο ερώτημα εάν θα μπορούσε να άρει ο Πρωθυπουργός το απόρρητο των πρώην και του διοικητή της ΕΥΠ για να καταθέσει ενώπιον της Βουλής, ο κ. Δεμίρης, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, δήλωσε ότι εάν και βάσει νόμου θα μπορούσε να γίνει, δεν είμαι σίγουρος ότι η άρση απορρήτου από τον Πρωθυπουργό θα ήταν χρήσιμη, σε μια υπηρεσία που από τη φύση της χρειάζεται μυστικότητα για λόγους εθνικής ασφαλείας.

Η ανάγνωση της αντιπολίτευσης 

Με διαφορετικές αναγνώσεις από συμπολίτευση και αντιπολίτευση σχολιάστηκε η ολοκλήρωση των όσων κατέθεσε ο διοικητής της ΕΥΠ Θεμιστοκλή Δεμίρη στην Εξεταστική Επιτροπή.

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Τζανακόπουλος σε δηλώσεις τους ανέφερε πως “ο  διοικητής της ΕΥΠ κ. Δεμίρης πιστός στην στρατηγική επιλογή της Κυβέρνησης να συγκαλύψει την υπόθεση των παρακολουθήσεων και στην σημερινή του εξέταση συνέχισε να αντιτάσσει στην Επιτροπή το απόρρητο και σε ότι αφορά την μαρτυρία του αλλά και σε ότι αφορά την αποστολή των σχετικών εγγράφων που έχει αιτηθεί η Εξεταστική Επιτροπή από την ΕΥΠ.  Συγκεκριμένα, μας είπε ότι δεν πρόκειται να αποστείλω κανένα από τα έγγραφα που του έχει ζητήσει η Εξεταστική Επιτροπή.

Υπέπεσε σε πολλαπλές αντιφάσεις και στην πραγματικότητα αυτοεξευτελίστηκε με μοναδικό στόχο και σκοπό να συγκαλυφθεί η υπόθεση και να προστατευτεί ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος έχει και την απόλυτη πολιτική ευθύνη για όλα τα αποτρόπαια που συμβαίνουν στο πολιτικό σύστημα σήμερα».

Η εισηγήτρια του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ Ευαγγελία Λιαγκούλη σχολίασε πως η κατάθεση του κ. Δεμίρη ήταν “η  απόλυτη δικαίωση του κ. Ανδρουλάκη, σήμερα, καθώς ο διοικητής της ΕΥΠ γκρέμισε το αφήγημα του κ. Μητσοτάκη. Μας είπε  ότι δεν υπάρχει κανένα νομικό πλαίσιο με το οποίο να μπορεί ο κ. Ανδρουλάκης να πάει στην ΕΥΠ για να ενημερωθεί, αλλά πρόκειται για μια «καινοτομία». Δηλαδή, στην ουσία μια «πατέντα» του κ. Μητσοτάκη. Περεταίρω, δε,  για τον ουσιαστικό λόγο της παρακολούθησης του κ. Ανδρουλάκη, είπε ότι δεν γνωρίζει εάν θα μπορούσε και εάν του επιτρέπετε να πει τον αναφέρει.. Δηλαδή, η απόλυτη κοροϊδία!»

Στον αντίποδα, πηγές της πλειοψηφίας σχολίαζαν  πως ήταν ρητή και κατηγορηματική η απάντηση του κ.  Δεμίρη ως προς το απόρρητο. Όπως κατέθεσε, ο Πρωθυπουργός δεν έχει τη δυνατότητα να άρει το απόρρητο από τη στιγμή που έχει αποφανθεί η ανεξάρτητη Δικαιοσύνη. Ο διοικητής της ΕΥΠ υπερασπίστηκε την ορθότητα της απόφασης λέγοντας πως και η δική του άποψη είναι ότι  το απόρρητο, σε κάθε περίπτωση, πρέπει να διασφαλίζεται από όλους. Κατά τις ίδιες πηγές ο κ. Δεμίρης διευκρίνισε ότι ο Πρωθυπουργός δεν έχει γνώση για την ουσία της υπόθεσης αλλά μόνο για το διαδικαστικό σκέλος.

«Φωτιά» η κατάθεση Ράμμου, λέει η αντιπολίτευση 

Ως φωτιά για την Κυβέρνηση χαρακτηρίζουν πηγές την αντιπολίτευσης την κατάθεση που έχει ξεκινήσει να κάνει στην εξεταστική επιτροπή ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ κ. Χρήστος Ράμμος.

Σύμφωνα με αυτές τις πηγές, ο κ. Ράμμος φέρεται να έχει καταθέσει ότι η αρχική απάντηση του διοικητή της ΕΥΠ κ. Δεμίρη στο αίτημα πρόσβασης του φακέλου ήταν ότι δεν ξέρει αν υπάρχει, ήξερε μόνον ένα έγγραφο Κοντολέοντος και Βλάχου προς τον πάροχο για πιστοποίηση αριθμού. Επέμεινε όμως  η ΑΔΑΕ και ζήτησε να έρθουν οι υποδιοικητές. Σε νέο έλεγχο μετά δύο τρεις μέρες, τους δόθηκε από ΕΥΠ έγγραφη δήλωση Δεμίρη ότι η διαδικασία της άρσης του απορρήτου κινήθηκε νόμιμα. Στη συνέχεια επικαλέσθηκε απόρρητο και καθήκον εχεμύθειας για να μην δώσει άλλες απαντήσεις. Χαρακτήρισε την στάση αυτή  “υπεκφυγή” και “άρνηση συνεργασίας”. Απάντησε στην ΕΥΠ ότι δεν μπορεί να αντιτάσσεται απόρρητο στην Αρχή που έχει από το Σύνταγμα την ελεγκτική αρμοδιότητα σε αυτή. Η Βλάχου είπε ότι η κρίση της είναι ανέλεγκτη (που το θεωρεί λάθος ο ίδιος) και ότι δεν μπορεί να δείξει στοιχεία. Απέδωσε άρνηση συνεργασία όχι μόνο στην ΕΥΠ αλλά και στην εισαγγελέα Βασιλική Βλάχου. Φέρεται να είπε ότι πουθενά δεν υπήρχε αιτιολογία για την παρακολούθηση Ανδρουλάκη, μόνον στο μυαλό της Εισαγγελέως. Δεν επιτρέπεται σε ένα κράτος δικαίου η αδιαφάνεια. Το Σύνταγμα δεν επιτρέπει να υπάρχουν ανέλεγκτες νησίδες.”Εγώ θα δώσω συνέχεια σε αυτό” φέρεται να δήλωσε.

Σύμφωνα με άλλες πηγές από την Αντιπολίτευση, ο κ. Ράμμος φέρεται να ανέφερε πως η καταστροφή του φακέλου του αρχείου  από την ΕΥΠ έγινε την ίδια ημέρα που έγινε η καταγγελία του κ. Ανδρουλάκη και να έχει χαρακτηρίσει την υπόθεση του κ. Ανδρουλάκη ως την μεγαλύτερη επέμβαση σε ιδιωτικό βίο απέναντι στην οποία εγώ θα δώσω συνέχεια και δεν πρόκειται να σταματήσω​.

Σύμφωνα με πληροφορίες από κύκλους της αντιπολίτευσης, ο κ. Ράμμος φέρεται να έχει καταθέσει πως εγώ δεν θα χαλαλίσω 40 χρόνια θητείας για να συγκαλύψω την υπόθεση.

Ένταση στην κατάθεση Ράμμου – Τι λέει η συμπολίτευση

Στον αντίποδα, πηγές κύκλων της συμπολίτευσης, ανέφεραν ότι ο κ. Ράμμος φέρεται να έχει καταθέσει ότι εμάς η ΕΥΠ μας ενημέρωσε στις 5 Μαΐου 2022 πως μπορώ να παραστούμε στην καταστροφή αρχείων της ΕΥΠ. Και οι πηγές αυτές υπενθύμιζαν πως  η καταγγελία Ανδρουλάκη έγινε 29 Ιουλίου. Ο κ. Ράμμος, έλεγε ότι υποστήριξε πως εμείς κάναμε δειγματοληπτικούς ελέγχους στην ΕΥΠ. Δεν διαπιστώσαμε τίποτα στραβό στις επισυνδέσεις. Μας ενημέρωσε η ΕΥΠ αν θέλαμε να παραστούμε στις καταστροφές αρχείων. Αλλά, δεν χρειαζόταν καθώς δεν αμφισβητήσαμε τη διαδικασία.

Σχετικά με  τους έγχαρτους φακέλους της υπόθεσης, ο Ράμμος – πάντα σύμφωνα με τις ίδιες πηγές- επιβεβαίωσε πλήρως πως δεν υπάρχει κανονισμός ή διαδικασία για τις καταστροφές. Δεν υπάρχει πλαίσιο. Επίσης, φέρεται να ανέφερε ότι  είχε ακολουθηθεί η διαδικασία του νόμου στον φάκελο της υπόθεσης Κουκάκη.

Η κατάθεση του κ. Ράμμου φέρεται να δημιουργεί αιτίες για έντονους διαξιφισμούς ανάμεσα στους βουλευτές της πλειοψηφίας και την αντιπολίτευσης με τον πρόεδρο της Εξεταστικής να προειδοποιεί ακόμα και με λήψη μέτρων. 

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις