Πολιτική

Διπλή συμφωνία με ΕΤΕπ για φθηνά δάνεια σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις και στήριξη στο προσφυγικό

Με τη βοήθεια της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων θωρακίζεται η ελληνική οικονομία απέναντι στην εξάπλωση του κορονοϊού, όπως συμφώνησαν ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Αντιπρόεδρος της ΕΤΕπ, Andrew McDowell κατά τη συνάντησή τους νωρίτερα στο Μαξίμου. Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση, τα μέτρα αυτά που αφορούν γενικότερα στην οικονομία, αλλά και στις ελληνικές επιχειρήσεις θα ανακοινωθούν τα επόμενα 24ωρα.

Παράλληλα, οι κύριοι Μητσοτάκης και McDowell υπέγραψαν παρουσία του Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνι Γεωργιάδη, του υφυπουργού, Γιάννη Τσακίρη και του επικεφαλής του Οικονομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού, Αλέξη Πατέλη συμφωνία για τη σύσταση Ταμείου Εγγυοδοσίας δανείων μικρομεσαίων επιχειρήσεων, από το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, μέσω του οποίου θα δοθούν επενδυτικά δάνεια και δάνεια κεφαλαίου κίνησης σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Click4more Ο κορονοϊός… «έκοψε» τις χειραψίες! Ο “άλλος” χαιρετισμός Μητσοτάκη με τον αντιπρόεδρο της ΕΤΕπ

Διαχειριστής του Ταμείου θα είναι το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων (ΕΤαΕ). Με την υπογραφή της συμφωνίας, το ΕΤαΕ θα προχωρήσει στην ενεργοποίηση των διαδικασιών επιλογής των τραπεζών που θα συμμετάσχουν στο Ταμείο Εγγυοδοσίας, από τις οποίες θα εκταμιεύονται τα δάνεια. Τονίζεται ότι το ΕΤαΕ θα λειτουργεί ως εγγυητής έως το 80% των δανείων. Στο Ταμείο Εγγυοδοσίας θα διατεθούν 100 εκατ. ευρώ που θα προέρχονται από τους πόρους του ΕΣΠΑ (EΠΑνΕΚ) και τα οποία μεταφράζονται σε πάνω από 500 εκατ. ευρώ για νέα δάνεια προς ΜμΕ.

Οι εγγυήσεις θα παρέχονται στις τράπεζες με μηδενικό κόστος και αυτές με τη σειρά τους θα χορηγούν δάνεια με χαμηλότερο επιτόκιο, μεγαλύτερη περίοδο αποπληρωμής και μειωμένες εξασφαλίσεις.

Παράλληλα, οι κύριοι Μητσοτάκης και McDowell συζήτησαν τον σχεδιασμό της ΕΤΕπ για την παροχή άμεσης στήριξης ύψους 200 εκατ. ευρώ για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού προβλήματος στην Ελλάδα. Πρόκειται για άμεση χρήση χρηματοδότησης από την ΕΤΕπ, που έχει ήδη εγκριθεί για επενδύσεις σε έργα υποδομής, σε συνδυασμό με κονδύλια των διαρθρωτικών ταμείων της ΕΕ. Με τα χρήματα αυτά, θα στηριχθούν επενδύσεις προτεραιότητας σε δημόσιες υπηρεσίες στις περιοχές που φιλοξενούν μετανάστες και πρόσφυγες.

Click4more Ακόμα 200 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα για το προσφυγικό

Επίσης, συζητήθηκε η επέκταση της Πρωτοβουλίας της ΕΤΕπ για την Οικονομική Ανθεκτικότητα στην Ελλάδα και στα άλλα κράτη μέλη της ΕΕ που υφίστανται τις σοβαρότερες επιπτώσεις από την υποδοχή μεγάλων αριθμών μεταναστών και προσφύγων. Όπως τόνισε ο Αντιπρόεδρος της ΕΤΕπ, σύντομα θα εγκριθεί και ένα σημαντικά μεγαλύτερο ποσό για την υποστήριξη της γενικότερης οικονομίας των περιοχών που πλήττονται από το παραπάνω πρόβλημα.

Κατά την τοποθέτησή του, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι με την πρωτοβουλία για τα δάνεια των ΜμΕ νέα επιχειρηματικά σχέδια θα μπορούν να ξεκινούν γρήγορα, φέρνοντας νέες θέσεις εργασίας. «Αυτή η πρωτοβουλία εκδηλώνεται σε μία στιγμή ερωτημάτων για την πορεία της διεθνούς οικονομίας και κατά συνέπεια και της ελληνικής οικονομίας, λόγω του κορονοϊού. Και τώρα είναι η ώρα να στηριχθεί ακόμα περισσότερο η πραγματική οικονομία. Και τις αμέσως επόμενες μέρες θα γίνουν ανακοινώσεις για τα πολύ συγκεκριμένα μέτρα τα οποία θα λάβει η ελληνική κυβέρνηση, προκειμένου να ανακουφίσει αυτούς που πλήττονται οικονομικά από την εξάπλωση του ιού», τόνισε ο πρωθυπουργός. Παράλληλα, εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη στήριξη της ΕΤΕπ σε ό,τι αφορά το προσφυγικό, επισημαίνοντας ότι «χρειαζόμαστε την απαραίτητη χρηματοδότηση προκειμένου να παράσχουμε τα απαραίτητα για την ελάφρυνση των πιέσεων που ασκούνται τόσο στα νησιά μας όσο και στην ηπειρωτική χώρα. Η κρίση αυτή έχει προφανώς και μια ανθρωπιστική οπτική».

Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος της ΕΤΕπ επισήμανε πως με τη συμφωνία για τις ΜμΕ «περιμένουμε τους ερχόμενους μήνες να δούμε ενδιαφέρον από τις εμπορικές τράπεζες να αξιοποιήσουν αυτό το μηχανισμό εγγυήσεων και αυτή τη χρηματοδότηση. Φυσικά, περιμένουμε να υπάρξει ανταγωνισμός στο πλαίσιο της παροχής των πιο ανταγωνιστικών όρων στο πλαίσιο αυτών των εγγυήσεων για τις μικρομεσαίες ελληνικές επιχειρήσεις. Είναι βεβαίως σχεδιασμένο για να αντιμετωπίζει το κενό που εξακολουθεί να υπάρχει στη χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στην Ελλάδα. Φυσικά το τραπεζικό σύστημα έχει βελτιωθεί σημαντικά, αλλά το κενό αυτό παραμένει. Και αποτελεί πρόκληση για την οικονομία στο πλαίσιο της προσπάθειας να επαναφέρουμε τα επίπεδα επενδύσεων εκεί που πρέπει να είναι, για να ανταποκριθούν στις προσδοκίες της κυβέρνησης για ισχυρότερη οικονομική ανάπτυξη».

Ο κ. McDowell κατέληξε λέγοντα ότι «η ελληνική κυβέρνηση, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η ΕΤΕπ εκφράζουμε την κοινή μας δέσμευση να συνεργαστούμε, ώστε να επιτρέψουμε στον ελληνικό ιδιωτικό τομέα να “ανθίσει” τα ερχόμενα χρόνια». Σε ό,τι αφορά το προσφυγικό, ανακοίνωσε ότι τις επόμενες ημέρες θα ανακοινωθούν και άλλα μέτρα που αφορούν την Ελλάδα εκτός από αυτά που ήδη συζήτησε με τον πρωθυπουργό.

Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα