Δευτέρα, 25 Νοε.
12oC Αθήνα

Διπλό «αντάρτικο» από Γιαννάκου και Κεφαλογιάννη στο νομοσχέδιο για την συνεπιμέλεια

Γιαννάκου και Κεφαλογιάννη
Φωτογραφίες από: Intime

«Αντάρτικο» και μάλιστα… εις διπλούν προκαλεί πονοκεφάλους στην κυβέρνηση, καθώς «απέναντι» στο νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης για την συνεπιμέλεια τέκνων στάθηκαν η Μαριέττα Γιαννάκου και η Όλγα Κεφαλογιάννη στην Ολομέλεια της Βουλής.

Γιατί διαφωνεί η Γιαννάκου – Ευθεία αντιπαράθεση με τον υπουργό Δικαιοσύνης

Η βουλευτής της ΝΔ, Μαριέττα Γιαννάκου, δήλωσε πως “ουδείς αμφισβητεί το δικαίωμα της κυβέρνησης να προτείνει αλλαγές σε ορισμένες διατάξεις του οικογενειακού δικαίου, που έχουν διαρκέσει 38 χρόνια τώρα” όμως “εδώ και μήνες περίμενα ένα καθαρό σχέδιο νόμου που να αποσαφηνίζει καλύτερα την αυθεντική βούληση του συντάκτη”.

Ανέφερε πως οι δικές της θέσεις και προτάσεις ήταν πολύ πιο πριν γνωστές. Η ίδια επέκρινε τον υπουργό Δικαιοσύνης λέγοντας ότι από τις τροπολογίες που κατέθεσε στην Επιτροπή “το μόνο που δεχθήκατε ήταν μερικώς αυτό που σας αναφέραμε στην τροπολογία για το άρθρο 3 του νομοσχεδίου, περί σύγχυσης στην κατοικία ανηλίκου. Τίποτα άλλο. Καμία ουσιαστική αλλαγή”. Επιπλέον, ανέφερε ότι “επιμένετε σε κάτι που θα δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα, από αυτά που θέλετε να επιλύσετε».

Click4more: Καλογρίτσας: Ο Παππάς, η Βουλγάρα καφετζού, ο Στάλιν και το νέο sms

Μάλιστα η βουλευτής προχώρησε σε ευθεία κριτική του Υπουργού λέγοντάς του πως «κατηγορήσατε όλους όσους κάναμε προτάσεις, ότι δεν ενδιαφερόμαστε για το συμφέρον του παιδιού και πως παίρνουμε θέση υπέρ του ενός ή του άλλου γονέα. Τη Δευτέρα βέβαια ήταν το αποκορύφωμα. Στο ραδιόφωνο «Πρώτο Θέμα» κατηγορήσατε εμένα και την κυρία Κεφαλογιάννη πως οι ενστάσεις μας προέρχονται από προσωπικά βιώματα” λέγοντάς του πως “αυτό δεν συμβαίνει. Οι ενστάσεις μας προέρχονται από την κοινή λογική και τη γνώση της επιστήμης. Ως παλαιό μέλος της ΝΔ, θέλω να σας πω ότι έχω εκπλαγεί ειλικρινά. Διότι μέσα στο ναό της Δημοκρατίας εσείς, αμφισβητήσατε το δικαίωμα των βουλευτών να λένε ελεύθερα τη γνώμη τους.

Δήλωσε πως είναι κατά της οριζόντιας επιβολής τεκμηρίου χρόνου, στην επικοινωνία του παιδιού με τους γονείς του. “Είμαι κατά και της υποχρεωτικότητας και κατά των γενικών οριζόντιων τεκμηρίων. Δεν πρέπει να υπάρχει οριζόντια και άκαμπτη ρύθμιση της επιμέλειας των παιδιών λέγοντας ότι το «εξίσου» στη γονική μέριμνα υπαινίσσεται χρονική διάρκεια και μειωμένη διατροφή, «αν και την καθημερινότητα πρέπει να διαχειρίζεται εκείνος που έχει την επιμέλεια»”.

Στην συνέχεια, δήλωσε ότι “πολύ φοβούμαι ότι το σχέδιο νόμου θα δημιουργήσει περισσότερες δικαστικές προσφυγές και εντάσεις και από τη στιγμή που δεν αλλάζει το «εξίσου», το 1/3 και το «οριστική». Εγώ δεν μπορώ να το ψηφίσω”. ​

«Απέναντι» και η Κεφαλογιάννη αλλά με τη μπάλα… πιο χαμηλά

Σε πιο ήπιους τόνους κινήθηκε η Όλγα Κεφαλογιάννη από το βήμα της Ολομέλειας και μπορεί να μην δήλωσε ότι και εκείνη δεν μπορεί να το ψηφίσει, όμως έθεσε όλες τις διαφωνίες που έχει με τις διατάξεις του νομοσχεδίου και υπενθύμισε με νόημα ότι και στο παρελθόν σε άλλα νομοσχέδια είχε εκφράσει κατά την ψήφισή τους διαφορετική θέση από αυτή της ΝΔ.

Οι αντιρρήσεις της Όλγας Κεφαλογιάννη

Δεν ενισχύεται και δεν προστατεύεται το συμφέρον του παιδιού μέσα από το νέο νομοσχέδιο που κατατέθηκε από το Υπ. Δικαιοσύνης, τόνισε στην ομιλία της στην Ολομέλεια της Βουλής η βουλευτής Α’ Αθηνών κ. Όλγα Κεφαλογιάννη. Η κ. Κεφαλογιάννη υπογράμμισε πως η έμφαση που δίνεται από το νομοσχέδιο για την συνέχιση της από κοινού άσκησης της γονικής μέριμνας, μετά τον χωρισμό των γονέων, είναι κάτι που «συμφωνούμε όλοι». Αρκεί βέβαια ο «γνώμονας να παραμένει εμφατικά το ίδιο το συμφέρον του παιδιού. Όχι το συμφέρον των γονέων. Διότι το νομοσχέδιο αυτό έχει γραφτεί σαν να απευθύνεται στον έναν γονέα» τόνισε η βουλευτής.

Πιο συγκεκριμένα η πρώην υπουργός δήλωσε πως με την εισαγωγή της υποχρέωσης της «προηγούμενης ενημέρωσης του άλλου γονέα» για απλά, καθημερινά και επείγοντα ζητήματα, θα αυξηθούν οι προστριβές των γονέων και όπως δήλωσε συγκεκριμένα «στις περιπτώσεις διαφωνίας τους, θα βρεθεί σε αδιέξοδο η ίδια η καθημερινότητα του παιδιού». Σοβαρό πρόβλημα, επίσης, δημιουργεί σύμφωνα με την βουλευτή Α’ Αθηνών η διάταξη που προβλέπει ότι «οι γονείς εξακολουθούν να ασκούν από κοινού και εξίσου την γονική μέριμνα» μιας και η επιθυμία να υπάρχει κοινή γονική μέριμνα και μετά τον χωρισμό, όπως την εξέφρασε ο αρμόδιος υπουργός, καλύπτεται και χωρίς τον όρο «εξίσου».

Μένοντας στον συγκεκριμένο όρο η κ. Κεφαλογιάννη τόνισε πως ανοίγει ο δρόμος για την ισόχρονη άσκηση γονικής μέριμνας και την εναλλασσόμενη κατοικία, αλλά και για την «οριζόντια αντιμετώπιση όλων των παιδιών. Ένα βρέφος, δηλαδή, θα αντιμετωπίζεται “εξίσου” με ένα παιδί 15 χρόνων».

Ο νομοθέτης προβλέπει και προστατεύει το συμφέρον του παιδιού, εισάγοντάς το ως μια αόριστη έννοια δήλωσε η κ. Κεφαλογιάννη, και ως τέτοια δεν μπορεί να εξειδικεύεται παρά μόνο από τον φυσικό δικαστή.

«Δεν μπορεί ο νομοθέτης να υποκαθιστά τον δικαστή. Ο όρος “τεκμαίρεται” τώρα στη διάταξη που προβλέπει τον χρόνο επικοινωνίας… Η επικοινωνία είναι δικαίωμα που προστατεύεται από τον νόμο. Δεν μπορεί να ασκείται εξαναγκαστικά» δήλωσε η βουλευτής. Η κ. Κεφαλογιάννη τόνισε κατηγορηματικά πως δεν μιλάμε για μεταρρύθμιση όταν ένα νομοσχέδιο βασίζεται σε ενδεικτικούς όρους και ρυθμίσεις, πράγμα το οποίο ανέφερε ο Υπουργός Δικαιοσύνης σε σχέση με την πρόβλεψη των όρων, «εξίσου» και «τεκμαίρεται». Είναι προφανές σύμφωνα με την βουλευτή ότι οι όροι αυτοί αποσκοπούν στο να δεσμεύσουν το σκεπτικό και την απόφαση του δικαστή και γι’ αυτό θα πρέπει «να αποσαφηνιστούν ή να απαλειφθούν». Επίσης, υπογράμμισε ότι με την πρόβλεψη της οριστικής καταδίκης για αδικήματα κακοποίησης, ως περίπτωσης κακής άσκησης γονικής μέριμνας, το παιδί θα παραμένει για χρόνια στη γονική μέριμνα του κακοποιητικού γονέα.

«Δεν πρόκειται περί μάχης των φύλων – Μιλάμε για τα παιδιά»

Παράλληλα η κ. Κεφαλογιάννη υπογράμμισε πως υπάρχει χρόνια έτοιμος ο σχεδιασμός στην Ελλάδα για τον θεσμό των οικογενειακών δικαστηρίων ενώ εξέφρασε την άποψή της πως δεν μπορεί να επικαλούνται κατά το δοκούν οι πρακτικές άλλων ευρωπαϊκών χωρών. «Δεν είναι μεταρρύθμιση η υιοθέτηση αποσπασματικών πρακτικών από το εξωτερικό. Δεν είναι το οικογενειακό δίκαιο πεδίο μαχών των φύλων και των επιδιώξεων των γονέων» δήλωσε η βουλευτής Α’ Αθηνών και τόνισε πως «Δεν πρόκειται περί μάχης των φύλων. Μιλάμε για τα παιδιά. Ας μην το ξεχνάμε».

Κλείνοντας η κ. Κεφαλογιάννη είπε συγκεκριμένα πως «Η Νέα Δημοκρατία, είναι μια δύναμη φιλελεύθερη. Δύναμη προόδου και μεταρρυθμίσεων. Που ξέρει να σέβεται αξίες. Που γνωρίζει να ακούει, να συνθέτει, να ενώνει. Γι’ αυτό και μπορεί να επιτυγχάνει μεγάλες πλειοψηφίες. Να κυβερνάει για το καλό του τόπου, να απολαμβάνει την εμπιστοσύνη του λαού, όπως ακριβώς συμβαίνει και με αυτή την κυβέρνηση. Με αυτές τις αρχές έχουμε μάθει να πολιτευόμαστε. Έτσι, τιμάμε τον βουλευτικό μας ρόλο. Υπερασπιζόμενοι θεμελιώδεις αξίες. Και γι’ αυτή μας τη στάση θέλουμε να κρινόμαστε. Για την πολιτική μας, τις θέσεις, τη γενικότερη στάση μας.

Προσωπικά, στο παρελθόν, έχω υποστηρίξει κατά συνείδηση σοβαρές κοινωνικές μεταρρυθμίσεις, όπως ήταν το σύμφωνο συμβίωσης, ή η αναδοχή από ομόφυλα ζευγάρια. Που στόχευαν πραγματικά στην προάσπιση δικαιωμάτων. Όχι όμως από «προσωπικά βιώματα» κ. Υπουργέ.

Αλλά από το ήθος που διδάσκει η ιστορία μας. Να μιλάμε πάντα πολιτικά και ποτέ προσωπικά. Και φυσικά τις αρχές που επιβάλει η πίστη μας σε μια σύγχρονη, φιλελεύθερη, δημοκρατική κοινωνία. Η πεποίθηση μας ότι είμαστε εδώ για να προχωράμε μαζί, συνθέτοντας, για ένα τόσο σπουδαίο θέμα όσο αυτό του νομοσχεδίου. Γι’ αυτό και οι τροπολογίες που κατατέθηκαν, αποσκοπούν στη διόρθωση μίας εσφαλμένης λογικής που εσφαλμένα αποτυπώθηκε στο παρόν νομοσχέδιο. Τώρα, η τελική ευθύνη ανήκει σε εσάς. Γιατί το νομοσχέδιο αντί να ενώσει, διχάζει. Αντί να λύνει, δημιουργεί προβλήματα. Αντί να συνθέτει, στέκεται εμμονικά σε θέσεις που δεν εξυπηρετούν τον σκοπό του. Που είναι το συμφέρον των παιδιών.

Φωτογραφίες από: Intime.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις