Πολιτική

«Διπλωματικός» ο Χουλουσί Ακάρ μετά τη συνάντηση με τον Νίκο Παναγιωτόπουλο: «Η Τουρκία δεν είναι απειλή»

Μακριά από τις… «κορώνες», τις απειλές και τις εμπρηστικές δηλώσεις των τελευταίων ημερών, ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ εμφανίστηκε με «διπλωματικό κοστούμι» μια μέρα μετά τη συνάντησή του, στο πλαίσιο της Συνόδου του ΝΑΤΟ, με τον Έλληνα ομόλογό του, Νίκο Παναγιωτόπουλο.

Ο Χουλουσί Ακάρ, σε δηλώσεις του σε Τούρκους δημοσιογράφους, δεν ήταν δυνατόν να μην αναφερθεί στη συνάντηση που είχε χθες (13.10.2022) στις Βρυξέλλες, κατά τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, με τον Νίκο Παναγιωτόπουλο. Ρωτήθηκε σχετικά και απάντησε σε… ασυνήθιστα χαμηλούς τόνους, λέγοντας ότι η Τουρκία δεν είναι απειλή για φίλους και συμμάχους…

Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, αρχικά, θέλησε να τονίσει το ρόλο που παίζει – ή επιδιώκει να παίξει – η Τουρκία στο ΝΑΤΟ αλλά και στην ευρύτερη περιοχή (υπερτονίζοντας τη συμβολή της στην ανταλλαγή κρατουμένων Ρωσίας – Ουκρανίας ή στην διακίνηση των ουκρανικών σιτηρών).

Στη συνέχεια, ρωτήθηκε για τη συνάντησή του με τον Έλληνα ομόλογό του, Νίκο Παναγιωτόπουλο. Και απάντησε: «Δηλώνουμε ότι τα προβλήματα μπορούν να επιλυθούν μέσω του διεθνούς δικαίου, της σχέσεις καλής γειτονίας, με ειρηνικούς τρόπους και μεθόδους και διάλογο. Τόνισα τη σημασία της ενίσχυσης του διαλόγου στο πλαίσιο των σχέσεων γειτονίας».

Αναφερόμενος στη σημασία του διαλόγου για την επίλυση των διμερών προβλημάτων, ο Χουλουσί Ακάρ είπε σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης: «Για μια συνολική και μόνιμη λύση, πρέπει να διαπραγματευτούμε μεταξύ μας. Οι σχέσεις καλής γειτονίας και οι διεθνείς σχέσεις είναι απαραίτητες για την επίλυση των προβλημάτων. Είμαστε δύο συμμαχικές χώρες στο ΝΑΤΟ. Πρέπει να λύσουμε τα προβλήματά μας μόνοι μας. Για αυτό, θεωρούμε τον διάλογο απαραίτητο εργαλείο για εμάς. Ενισχύουμε τις σχέσεις μας με τρόπο που να μην προκαλεί ένταση. Θεωρούμε ότι είναι επωφελές και για τις δύο χώρες να συνεχίσουμε. Θεωρούμε κρίσιμο τα ζητήματα μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας να επιλυθούν χωρίς την παρέμβαση τρίτων. Είναι σημαντικό να συναντηθούν τόσο η Τουρκία όσο και η Ελλάδα για να επιλύσουν τα θέματα εστιάζοντας σε μια θετική ατζέντα».

Αναφερόμενος στον ρόλο της Άγκυρας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, ο Χουλουσί Ακάρ υποστήριξε ότι η Τουρκία «δεν αποτελεί απειλή για φίλους και συμμάχους», αλλά άφησε αιχμές για την Ευρωπαϊκή Ένωση, καλώντας την να μην παίρνει θέση με βάση την αλληλεγγύη απέναντι στα μέλη της, αλλά «αντικειμενικά και δίκαια». Υπενθυμίζεται ότι ανάλογη – αλλά σε οξύτερους τόνους – θέση είχε υιοθετήσει το υπουργείο Εξωτερικών απέναντι στην έκθεση-καταπέλτη της Κομισιόν για τις ευρωτουρκικές σχέσεις.

«Θα συνεχίσουμε να κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε για την ειρήνη και τη σταθερότητα. Η Τουρκία δεν αποτελεί απειλή για φίλους και συμμάχους, αλλά έναν ασφαλή, ισχυρό και αποτελεσματικό σύμμαχο. Αυτό πρέπει να το γνωρίζουν όλοι. Ελπίζουμε ότι το Αιγαίο και η Ανατολική Μεσόγειος είναι μια θάλασσα φιλίας, δίκαιου μοιράσματος, ανάδυσης ενός ειρηνικού και ασφαλούς περιβάλλοντος. Θα είμαστε πάντα ένα βήμα μπροστά για την ειρήνη. Θέλουμε ειρήνη, πιστεύουμε ότι είναι δυνατόν να επιτευχθεί ειρήνη μέσω του διαλόγου. Η προσδοκία μας από τρίτες χώρες είναι να βλέπουν τις δικαιολογημένες και λογικές θέσεις μας σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Δηλώνουμε ότι είναι σημαντικό να μην βλέπουν τα θέματα μόνο από την οπτική της αλληλεγγύης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά να δουν τα γεγονότα αντικειμενικά και δίκαια», είπε ο Χουλουσί Ακάρ.

Ερωτηθείς από δημοσιογράφο για την προμήθεια και τον εκσυγχρονισμό των F-16 από τις ΗΠΑ, ο Χουλουσί Ακάρ απάντησε: «Η διαδικασία συνεχίζεται. Διάφορες εξελίξεις αποτυπώνονται στον Τύπο. Συνεχίζουμε τις επαφές μας με το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ. Υπήρξαν 4 συναντήσεις μεταξύ των αντιπροσωπειών μέχρι στιγμής. Οι επαφές μας συνεχίζονται. Αναμένουμε να επιλυθεί διατηρώντας την επαφή μας με τον στρατηγικό μας εταίρο, τον σύμμαχό μας, τις Ηνωμένες Πολιτείες», είπε.

Υπενθυμίζοντας επιπλέον τις θέσεις του Πενταγώνου που υποστηρίζει την Τουρκία σε αυτό το θέμα, ο Τούρκος υπουργός Άμυνας πρόσθεσε: «Θεωρούμε ότι οι σχέσεις μας θα πάνε σε καλύτερο στάδιο μόλις επιλυθεί αυτό το ζήτημα. Όλοι βλέπουμε ότι με η αγορά των F-16, θα αποτελέσει σημαντική συνεισφορά τόσο στην περιφερειακή, όσο και στην παγκόσμια ειρήνη και ασφάλεια. Αναμένουμε μια καλή λύση όσον αφορά τον εφοδιασμό των F-16».

Τονίζοντας δε τη σημασία της ύπαρξης ισχυρής αεροπορίας της Τουρκίας για την περιφερειακή σταθερότητα και την ισχύ του ΝΑΤΟ, ο Ακάρ είπε: «Προσπαθούμε να φέρουμε το θέμα των F-16 σε θετική ολοκλήρωση το συντομότερο δυνατό. Ωστόσο, υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις».

Πηγή: OnAlert.gr

Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα