Η αρχή έγινε όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε με αντιπροσωπεία καλλιτεχνών που την αποτελούσαν οι οι Διονύσης Σαββόπουλος, Νίκος Πορτοκάλογλου, Χρήστος Νικολόπουλος, Φίλιππος Πλιάτσικας, Φοίβος (Τασσόπουλος), Φοίβος Δεληβοριάς, Στάθης Δρογώσης, Δήμος Αναστασιάδης, και οι στιχουργοί Ελένη Γιαννατσούλια και Ηλίας Φιλίππου.
Οι δέκα δημιουργοί που συναντήθηκαν με τον κ. Μητσοτάκη και την τομεάρχη Πολιτισμού της ΝΔ Όλγα Κεφαλογιάννη, του ζήτησαν να στηρίξει την κοινή τους πλέον προσπάθεια να δημιουργηθεί τους αμέσως επόμενους μήνες ένας νέος και αυτοδιαχειριζόμενος φορέας συλλογής των πνευματικών δικαιωμάτων, τον οποίο θα διοικούν οι ίδιοι, όπως συμβαίνει σε όλες σχεδόν τις χώρες. Ο κ. Μητσοτάκης δεσμεύτηκε ότι θα στηρίξει ολόθερμα την προσπάθεια αυτή με την αίρεση ο νέος φορέας να λειτουργεί με απόλυτη διαφάνεια, βάσει του κοινοτικού δικαίου, και κυρίως να μην χρήζει της οικονομικής ενίσχυσης του κράτους, κάτι που είναι και ο στόχος των δημιουργών.
Αμέσως μετά ο Κυριάκος Μητσοτάκης δημοσιοποίησε το ακόλουθο video μέσω facebook:
Η κίνηση αυτή, αλλά και μια φράση του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι ζητά από τους επιχειρηματίες που σχετίζονται με την ελληνική μουσική να καταβάλουν ένα «συμβολικό τίμημα» για τα πνευματικά δικαιώματα έκανε καλλιτέχνες, αλλά και το Μέγαρο Μαξίμου, να αντιδράσουν.
Φοίβος Δεληβοριάς: Να αποσυρθεί η εικόνα μου από το βίντεο
Ο Φοίβος Δεληβοριάς, που μετείχε στη συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ζήτησε μεταξύ άλλων να αποσυρθεί η εικόνα του από το επίμαχο βίντεο. «Θα ήθελα λοιπόν να διαχωρίσω τη θέση μου από την χρήση της εικόνας μου σε ένα σποτ που κύριος σκοπός του είναι η προεκλογική χρήση. Επειδή δεν έχει δε χρησιμοποιηθεί ποτέ η εικόνα μου σε προεκλογικό σποτ οποιουδήποτε κόμματος, παρακαλώ να αποσυρθεί», έγραψε στο facebook.
Σε ανάλογη δήλωση προχώρησε και ο συνθέτης Σταύρος Ξαρχάκος.
«Σφήνα» Μαξίμου μεταξύ Μητσοτάκη και καλλιτεχνών
Την αντιπαράθεση «αξιοποίησε» το Μέγαρο Μαξίμου κατηγορώντας τον κ. Μητσοτάκη ότι «δεν ντράπηκε να εκμεταλλευτεί καλλιτέχνες εν αγνοία τους για ένα προεκλογικό σποτ».
«Το χειρότερο όμως, είναι» -συνεχίζει το Μέγαρο Μαξίμου- «ότι την ώρα που η κυβέρνηση έχει δώσει μάχη για τη διαλεύκανση του διαχρονικού σκανδάλου της ΑΕΠΙ, το οποίο οι κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ άφησαν να γιγαντωθεί, ο κ. Μητσοτάκης δεν μπόρεσε να κρύψει για άλλη μία φορά την ταύτισή του με τα επιχειρηματικά συμφέροντα, ζητώντας οι επιχειρηματίες αντί να τηρήσουν το θεσμικό πλαίσιο για τα πνευματικά δικαιώματα των καλλιτεχνών, να καταβάλλουν απλά “ένα συμβολικό ποσό για το ελληνικό τραγούδι”».
Επιστολή Μητσοτάκη στο Σωματείο Καλλιτεχνών «ΑΣΜΑ»