Site icon NewsIT
22:20 | 19.05.10

Δίχασε η επιστολή Βαλυράκη στον Άρειο Πάγο

ΦΩΤΟ EUROKINISSI

ΦΩΤΟ EUROKINISSI

Newsit Newsroom

Ένταση προκλήθηκε στην Εξεταστική Επιτροπή για την υπόθεση της Siemens με αφορμή επιστολή του Σήφη Βαλυράκη στον Άρειο Πάγο.

Πρόκειται για επιστολή – υπόμνημα του προέδρου της Εξεταστικής προς τον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Εμμανουήλ- Ρούσσο Παπαδάκη με αντικείμενο παραλείψεις του τέταρτου ειδικού ανακριτή Νίκου Ζαγοριανού που προέκυψαν από την έρευνα της εξεταστικής. Στην επιστολή, που κοινοποιείται και στην ηγεσία του Αρείου Πάγου και του Εφετείου Αθηνών, δίνεται απάντηση στην αρνητική θέση που πήρε η Ολομέλεια του Α.Π. στο αίτημα του υπουργού Δικαιοσύνης για την αποπομπή του κ. Ζαγοριανού έως ότου κλείσει η ποινική του δίωξη.

Η Νέα Δημοκρατία κατήγγειλε πως ουσιαστικά η επιστολή προαναγγέλλει το πόρισμα της κυβερνητικής πλειοψηφίας για την υπόθεση της παραλαβής του συστήματος ασφαλείας των Ολυμπιακών Αγώνων C4I, προτείνοντας φυσική αυτουργία σε απιστία των μελών της επιτροπής παραλαβής του συστήματος και ηθική αυτουργία στο αδίκημα της απιστίας στους υπουργούς Δημόσιας Τάξης της περιόδου 2008-09.

Μεταξύ άλλων, στην επιστολή Βαλυράκη αναφέρεται ότι ο κ. Ζαγοριανός «παρέλειψε να ενεργήσει οποιαδήποτε έρευνα για την τέλεση του εγκλήματος της απιστίας από κρατικούς υπαλλήλους στα πλαίσια παραλαβής του έργου, η οποία είναι και το βασικό και κεντρικό αδίκημα στην ως άνω υπόθεση».

Στο ίδιο θέμα αναφέρεται νωρίτερα ότι «οι υπάλληλοι προφανέστατα πιεζόμενοι από στελέχη της κυβέρνησης, προσυπέγραψαν την παραλαβή του με τις αποκλίσεις του έργου, ωσάν να επρόκειτο για όλως επουσιώδεις και απαξιωμένες ελλείψεις».

Ο συντονιστής των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας, Κωνσταντίνος Τζαβάρας έκανε λόγο για «εκτροπή από το σκοπό της επιτροπής, με σαφή παρέμβαση στο δικαιοδοτικό έργο της Δικαιοσύνης με ταυτόχρονη προαναγγελία μέρους του πορίσματος και δυναμιτίζοντας το έργο της επιτροπής». Σύμφωνα με τον ίδιο αλλά και τον Δημήτρη Παπαδημούλη του ΣΥΡΙΖΑ η επιστολή εκφράζει μόνο τις θέσεις του κυβερνώντος κόμματος.

Επειδή όμως ο κ. Βαλυράκης δεν ήταν παρών, η συζήτηση επί του θέματος μετατέθηκε σε άλλη συνεδρίαση.

Το εξεταστικό έργο της Επιτροπής συνεχίστηκε κατά τα άλλα με τον σημερινό επικεφαλής του Χρηματιστηρίου Αθηνών και μέλος του Δ.Σ. της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Σπύρο Καπράλο, που διετέλεσε γενικός γραμματέας Ολυμπιακών Αγώνων από το Μάρτιο 2004 ως και το τέλος των παραολυμπιακών αγώνων.

Δεν είχε πολλά να πει όμως για την παραλαβή του C4I αφού ήδη πριν τη θητεία του είχαν ληφθεί οι κρίσιμες αποφάσεις ανάθεσης του έργου της Ολυμπιακής ασφάλειας στην εταιρεία SAIC. Παραδέχθηκε ότι γνώριζε και πριν τους Αγώνες τον Μιχάλη Χριστοφοράκο, αλλά «επειδή δεν είχα επαφή με το αντικείμενο της Siemens, δεν είχε να κερδίσει τίποτε από εμένα και να με πιέσει».

Παραδέχθηκε πάντως ότι στους έξι μήνες που έμεινε στο πόστο του, το έργο του C4I, «προχωρούσε μετ’ εμποδίων που μπορεί να οφείλονταν σε εργολάβους, αλλά και στις αδυναμίες του κράτους να αντεπεξέλθει σε ορισμένα πράγματα».

Σε ερωτήσεις των βουλευτών Θανάση Παφίλη (ΚΚΕ) και Δημήτρη Παπαδημούλη (ΣΥΡΙΖΑ) για την τακτική των χρηματιστών που προθυμοποιούνταν εξυπηρετώντας συναδέλφους τους, όπως οι ίδιοι πίστευαν και κατέθεσαν, να “ξεπλένουν” το μαύρο χρήμα με το οποίο ο Χριστοφοράκος δωροδοκούσε υπαλλήλους και πολιτικούς, ο κ. Καπράλος είπε ότι σίγουρα δεν ήταν η νόμιμη οδός, αλλά εν τέλει δεν ασχολήθηκε ποτέ με αυτό η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

Ο Γιάννης Σπανουδάκης, πρώην διευθύνων σύμβουλος του Αθήνα 2004, που εξετάσθηκε στη συνέχεια, παραδέχθηκε ότι από τη θέση του γνώριζε και συνεργαζόταν με τον Μιχάλη Χριστοφοράκο και η σχέση τους είχε εξελιχθεί σε στενή και φιλική. Παρ’ όλα αυτά είπε ότι δεν δέχθηκε ποτέ πιέσεις, ούτε είχε αντιληφθεί τότε παράνομες πληρωμές, κατά την άποψή του πάντως ο χρηματισμός ήταν πολιτική της εταιρείας Siemens και όχι των στελεχών.

Ενημερώνοντας τους δημοσιογράφους ο βουλευτής του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης, είπε ότι κατά τη γνώμη του ο μάρτυρας τον οποίο χαρακτήρισε ως μάρτυρα-κλειδί έπεσε σε αντιφάσεις «επιβεβαιώνοντας τις τεράστιες πολιτικές ευθύνες για το πλιάτσικο στη δημόσια περιουσία».

Παραδέχθηκε ο μάρτυρας απαντώντας σε ερωτήσεις του Δημήτρη Παπαδημούλη ότι ο ίδιος υπέγραψε το Μάιο του 2003 σύμβαση απευθείας ανάθεσης έργου παροχής συμβουλών στην εταιρεία Boarders που απασχολούσε 50 άτομα με ημερήσια αμοιβή 1.200 ευρώ, ενώ σε ερώτηση ποιος του συνέστησε να απευθυνθεί στην Boarders απάντησε ότι ήταν η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή.

Κατά τον βουλευτή, δεν ήταν ικανοποιητική η απάντησή του, γιατί παρά την αρχική του αντίθεση με την παραλαβή του συστήματος, όπως είχε υποδείξει και ο τότε γενικός γραμματέας Εξοπλισμών Γιώργος Ζορμπάς, τελικά υπέγραψε επιστολή προς τον κ. Μαρκογιαννάκη προτείνοντας την μερική παραλαβή του συστήματος για τη χρήση στους αγώνες.

Την Πέμπτη θα εξεταστούν από την Επιτροπή οι πρώην γενικοί διευθυντές του ΟΣΕ Ευστάθιος Τσέγκος, Παναγιώτης Κουμάντος, Κωνσταντίνος Λιακόπουλος και Κωνσταντίνος Τζανακάκης.

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version