“Το ΔΝΤ έχει κανόνες. Δεν θα αλλάξουμε τους κανόνες του για την Ελλάδα. Η Γερμανία θα αποφασίσει αν θέλει την επιστροφή μας στο πρόγραμμα ή όχι.” Η δήλωση φέρεται να ανήκειστον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ, Πόουλ Τόμσεν, ο οποίος ξεκαθάρισε σε συνομιλητές του στην Ουάσινγκτον τις προθέσεις του επιτελείου της Κριστίν Λαγκάρντ, λίγες ημέρες πριν την ετήσια σύνοδο του ΔΝΤ στην Ουάσινγκτον.
Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της Real News, η αίσθηση που αποκόμισαν οι συνομιλητές του Τόμσεν την περασμένη βδομάδα σε συζητήσεις μαζί του είναι ότι στο Ταμείο παραμένουν αποστασιοποιημένοι με τις εξελίξεις στο ελληνικό πρόγραμμα και δίνουν ελάχιστες πιθανότητες το ΔΝΤ να επιστρέψει στην χρηματοδότηση – παρά την επιμονή Γερμανίας, Ολλανδίας- κάτι που βάσει της συμφωνίας θα πρέπει να αποφασιστεί μέχρι το τέλος του 2016.
Σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο, μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου του ΔΝΤ, δύο επιλογές υπάρχουν στον ορίζοντα: Ή θα πρέπει να γίνει ελάφρυνση του χρέους ώστε να μπορεί να επιστρέψει το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα ή η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ θα πρέπει να πείσει το γερμανικό κοινοβούλιο ότι η παρουσία του δεν είναι απαραίτητη.
Όταν η ομοσπονδιακή Βουλή της Γερμανίας ψήφισε για το τρίτο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα, η συμμετοχή του ΔΝΤ ήταν προϋπόθεση. Ακόμα, όμως, δεν είναι διασφαλισμένη και τις προηγούμενες ημέρες βουλευτές των κομμάτων CDU και CSU εξέφρασαν την οργή τους, καθώς θεωρούν ότι εξαπατήθηκαν.
Πόουλ Τόμσεν και Ντέλια Βελκουλέσκου ενημέρωσαν πρόσφατα τα ανώτατα κλιμάκια του ΔΝΤ – μετά και την “ακτινογραφία” της ελληνικής οικονομίας που έκαναν πρόσφατα οι τεχνοκράτες του Ταμείου στα πλαίσια του άρθρου 4- για τις χαμηλές προσδοκίες τους σε ό,τι αφορά την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.
Και οι δύο σε συνομιλητές τους ανέφεραν ότι δεν συμμερίζονται τα “ρόδινα” σενάρια της Κομισιόν και την υπεραισιοδοξία των Ευρωπαίων εταίρων, όσον αφορά τους ρυθμούς ανάπτυξης και τα πλεονάσματα που μπορεί να πετύχει η Ελλάδα. Το ΔΝΤ έχει κάνει σαφές ότι το πρόγραμμα πρέπει να στηρίζεται σε δύο σκέλη: μεταρρυθμίσεις και ελάφρυνση χρέους θα χρειαστεί για να επιτευχθεί η βιωσιμότητα. Αν δεν γίνουν αξιόπιστες μεταρρυθμίσεις και δεν τεθούν ρεαλιστικοί στόχοι, δεν θα μπορέσουν να καταστήσουν το ελληνικό χρέος βιώσιμο χωρίς την ελάφρυνσή του.
ΠΗΓΗ: Real News