Πολιτική

ΔΝΤ: Επιφυλάξεις για την μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του χρέους της Ελλάδας – Τέλη Ιουλίου η έκθεση αξιολόγησης

Το Ταμείο παραμένει επιφυλακτικό σε ό,τι αφορά τη μακροπρόθεσμη προοπτική του ελληνικού χρέους, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Τζέρι Ράις, παρά την πρόσφατη ρύθμιση που αποφάσισε το Eurogroup της 21ης Ιουνίου.

Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Τζέρι Ράις, αφενός παραδέχτηκε πως τα μέτρα που ενέκριναν οι Ευρωπαίοι βελτιώνουν τις βραχυπρόθεσμες και μεσοπρόθεσμες προοπτικές επιστροφής της Ελλάδας στις αγορές, αφετέρου επανέλαβε τις “επιφυλάξεις” που έχει εκφράσει η Κριστίν Λαγκάρντ για την μακροπρόθεσμη βιωσιμότητά του. Μάλιστα, υπενθύμισε με νόημα πως στο Eurogroup στις 21 Ιουνίου οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης δεσμεύτηκαν να αναθεωρήσουν την βιωσιμότητα το 2033 και να λάβουν περαιτέρω μέτρα εάν κριθεί απαραίτητο.

Κλιμάκιο του ΔΝΤ έχει έρθει πάλι στην Αθήνα για συνολική αξιολόγηση της οικονομίας, με τον κ. Ράις να προαναγγέλλει πως η αποστολή θα ολοκληρωθεί αύριο Παρασκευή. Ωστόσο, το κρίσιμο σκέλος της αξιολόγησης, η Ανάλυση Βιωσιμότητας του Χρέους, εκ μέρους του Ταμείου, θα δημοσιευτεί αργότερα, όταν θα συνταχθεί η πλήρης έκθεση.

Ερωτηθείς για το χρονοδιάγραμμα της Έκθεσης (σ.σ. ετήσιες τακτικές αξιολογήσεις για τα κράτη μέλη – το αποκαλούμενο Άρθρο 4), ο εκπρόσωπους του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Τζέρι Ράις εκτίμησε πως τα τελικά ευρήματα θα έχουν δημοσιοποιηθεί μέχρι το τέλος του Ιουλίου.

Ποιός ο ρόλος του ΔΝΤ μετά τη λήξη και του 3ου Μνημονίου

Ένα από τα μεγάλα ερωτήματα που παραμένουν είναι ο ρόλος που θα αναλάβει το Ταμείο στην επιτήρηση της Ελλάδας μετά την ολοκλήρωση του τελευταίου προγράμματος στήριξης, με δεδομένο πως δεν συνέβαλε χρηματοδοτικά σε αυτό.

Ο κ. Ράις είπε γενικά πως το Ταμείο θα εποπτεύει την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων που έχουν συμφωνηθεί, τόσο μέσω της τυπικής μετα-προγραμματικής εποπτείας όσο και μέσω των ετήσιων τακτικών αξιολογήσεών του για τα κράτη μέλη του – το αποκαλούμενο Άρθρο 4.

Παρά ταύτα, διευκρίνισε ότι η μετα-Μνημονιακή εποπτεία από την πλευρά του ΔΝΤ δεν ενέχει αυστηρά τριμηνιαίες επισκέψεις στην Ελλάδα. Όπως εξήγησε το πότε θα γίνεται μια επίσκεψη και το πόσο μεγάλη διάρκεια θα έχει θα είναι ρευστό και θα αποφασίζεται κατά περίπτωση.

“Υπάρχουν ακόμα προκλήσεις […] Θέλουμε να είμαστε όσο υποστηρικτικοί γίνεται”, κατέληξε σιβυλλικά.

Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα