Τετάρτη, 20 Νοε.
20oC Αθήνα

Μάρδας: “Υπάρχουν χρήματα για την δόση του ΔΝΤ”

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ

– Υπάρχουν παράπονα από το ΔΝΤ αλλά ξεκαθαρίζεται πως δεν υπάρχει ρήξη με την ελληνική κυβέρνηση
– Το Ταμείο πιστεύει πως θα γίνει πράξη η δέσμευση του Αλέξη Τσίπρα για την αποπληρωμή της δόσης στις 9 Απριλίου
– Αν δεν γίνει αυτό, τότε μπαίνει… “αστερίσκος” δίπλα από την Ελλάδα
– Τι λέγεται στο “άντρο” της Κριστίν Λαγκάρντ σχετικά με τις αξιολογήσεις και την πρόσβαση σε στοιχεία
– Η… στροφή 180 μοιρών του Μεγάρου Μαξίμου για το Eurogroup

Οι μέρες μετρούν αντίστροφα μέχρι την 9η Απριλίου, ημερομηνία – κλειδί όσον αφορά στις υποχρεώσεις της χώρας, αλλά συγκεκριμένα για την δόση που πρέπει να πληρωθεί στο ΔΝΤ την συγκεκριμένη ημέρα.

Μετά τον… σάλο που δημιούργησε δημοσίευμα του Spiegel, που ανέφερε πως αποχωρούν τα μέλη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου από την Αθήνα, υπήρξαν φήμες για ρήξη με την ελληνική πλευρά.

Όπως ανέφερε στην εκπομπή mega σαββατοκύριακο ο απεσταλμένος του σταθμού στην Ουασινγκτον, Μιχάλης Ιγνατίου, η συγκεκριμένη πληροφορία δεν ισχύει.

Ο δημοσιογράφος ανέφερε πως εκπρόσωπος του Ταμείου δήλωσε επίσημα ότι δεν αποσύρθηκε το προσωπικό του ΔΝΤ από την Ελλάδα, αφού υπάρχουν κάποιες διαδικασίες και τα κλιμάκια του ΔΝΤ ήταν στην Ελλάδα και συνεργάστηκαν με την ελληνική πλευρά.

Η αντικατάσταση στελεχών και τα παράπονα

Σχετικά με τις σχέσεις των κλιμακίων με την ελληνική πλευρά, ο Μ. Ιγνατίου τόνισε πως ορισμένα μέλη του ΔΝΤ έχουν επιστρέψει στην Ουάσινγκτον και θα αντικατασταθούν από άλλους. “Αυτό δεν σημαίνει πως αυτοί δεν έκαναν καλά τη δουλειά τους, αλλά αυτό που έχει σημασία είναι ότι δεν υπάρχει ρήξη”, δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ταυτόχρονα όμως, τόνισε πως υπάρχουν παράπονα πως η πρόσβαση δεν ήταν καλή: “Είθισται οι αξιολογήσεις να γίνονται στα υπουργεία. Σε ό, τι αφορά το Ταμείο, για να υπάρξει εκταμίευση των δόσεων πρέπει να υπάρχει αξιολόγηση. Αν έρθουν εδώ οι επικεφαλής του ΔΝΤ για επιθεώρηση πρέπει να έχουν άμεση πρόσβαση και αυτό συζητήθηκε και με την κυρία Λαγκάρντ. Υπάρχει αναμονή από την πλευρά του Ταμείου”.

Το Ταμείο θεωρεί αξιόπιστη την δέσμευση του πρωθυπουργού ότι η δόση της 9ης Απριλίου θα πληρωθεί. Αν δεν εκπληρώσει αυτή την υποχρέωση τότε θα μπει στον κατάλογο των χωρών που έχουν καθυστερήσει και αυτός ο κατάλογος περιλαμβάνει μόνο τρεις χώρες: Σουδάν, Σομαλία και Ζιμπάμπουε“, υπογράμμισε ο απεσταλμένος του σταθμού στην αμερικανική πρωτεύουσα.

Το ΔΝΤ ακόμη λέει ότι υποχωρήσεις πρέπει να γίνουν από την πλευρά της Ελλάδας, ενώ η εκτίμηση του δημοσιογράφου είναι ότι η Αθήνα θα πληρώσει την υποχρέωσή της για τις 9 Απριλίου κι αν δεν συμβεί αυτό, τότε θα υπάρξει πολύ μεγάλο πρόβλημα, το οποίο θα επηρεάσει και τις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές.

Τι λέει ο Δ. Μάρδας

Στην ίδια εκπομπή παρενέβη λίγη ώρα αγρότερα και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Δ. Μάρδας, ο οποίος τόνισε πως η δόση αυτή στο ΔΝΤ ανέρχεται στο ποσό των 460 εκατομμυρίων ευρώ.

Στην ερώτηση αν αυτή η υποχρέωση θα εκπληρωθεί, ο αναπληρωτής υπουργός τόνισε πως “αυτά τα χρήματα υπάρχουν” και πως αναμένεται η εντολή από την κυβέρνηση για να πληρωθούν.

Ακόμη, διαβεβαίωσε πως υπάρχουν χρήματα για όλες τις υποχρεώσεις της χώρας (σ.σ. μισθοί, συντάξεις κλπ) μέχρι την επόμενη εβδομάδα, τονίζοντας ωστόσο πως “αυτό δεν σημαίνει πως δεν υπάρχουν για την μεθεπόμενη”.

Η ανακοίνωση του ΔΝΤ

Την ίδια ώρα, επίσημη θέση πήρε και το ΔΝΤ, το οποίο κάνει λόγο για «συνήθη εναλλαγή» μελών των τεχνικών ομάδων. Αυτό ανέφερε ο εκπρόσωπος του Ταμείου σχολιάζοντας πληροφορίες περί απομακρύνσεώς τους από την Ελλάδα.

Σε γραπτή ανακοίνωσή του τονίζεται συγκεκριμένα:

«Οι τεχνικές ομάδες των τριών θεσμικών οργάνων βρίσκονταν στην Αθήνα για πάνω από τρεις εβδομάδες, συνεργαζόμενες με τις ελληνικές αρχές. Ορισμένα μέλη των ομάδων επιστρέφουν στις έδρες τους, ως μέρος της συνήθους εναλλαγής κατά τη διάρκεια αυτών των αποστολών. Οι τεχνικές συνομιλίες συνεχίζονται από τις πρωτεύουσες και απευθείας επί του εδάφους, με τη συμμετοχή και των τοπικών υπαλλήλων (των θεσμών)».

Στο μεταξύ, αμερικανικά ΜΜΕ προβάλλουν ανταποκρίσεις ειδησεογραφικών πρακτορείων από την Αθήνα με τις δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Δημήτρη Μάρδα, ο οποίος τόνισε ότι «αγωνιζόμαστε να είμαστε σε θέση να εκπληρώσουμε εγκαίρως τις οικονομικές μας υποχρεώσεις» και ότι «είμαστε έτοιμοι να πληρώσουμε στις 9 Απριλίου».

Επίσης, μεταξύ άλλων, σημειώνεται ότι «ο κ. Μάρδας είπε ότι τα έσοδα Μαρτίου έχουν ξεπεράσει τους στόχους, χωρίς να δώσει λεπτομερή στοιχεία, προσθέτοντας ότι έχει σημειωθεί πρόοδος στις συνομιλίες με τους πιστωτές για την τελευταία λίστα μεταρρυθμίσεων».

Αλλάζει τακτική το Μαξίμου

Μετά τα δηλητηριώδη δημοσιεύματα περί Grexit και για σενάρια για διπλό νόμισμα, η Αθήνα φαίνεται πως τελικά σκοπεύει να αλλάξει τακτική, κάτι που επισημοποιήθηκε και από τη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα και όλο το οικονομικό επιτελείο το απόγευμα στο Μαξίμου.

Συγκεκριμένα, το Μαξίμου δείχνει πλέον πως δεν επιθυμεί να πραγματοποιηθεί ένα έκτακτο Eurogroup όσο η Ελλάδα βρίσκεται σε αυτά τα στενά χρηματοδοτικά όρια, και θα περιμένει το επίσημο Eurogroup στις 24 Απριλίου στη Ρίγα της Λετονίας.

Έτσι η Αθήνα μέχρι τότε θα έχει προλάβει να εξυπηρετήσει τη δόση των 450 εκατομμυρίων ευρώ προς το ΔΝΤ, κάτι που θα σημάνει ένα μήνυμα προς τους δανειστές πως δεν είναι τόσο τραγική η κατάσταση, έτσι ώστε η κυβέρνηση να αποφύγει να βρίσκεται ξανά με την πλάτη στον τοίχο.

Μάλιστα, ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης μετά την τρίωρη σύσκεψη στο Μαξίμου χαρακτήρισε διαχειρίσιμη την έλλειψη ρευστότητας.

Την ίδια ώρα, δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού Der Spiegel επικαλούμενο πηγή του ευρωπαϊκού υπουργείου Οικονομικών, κατά πάσα πιθανότητα του γερμανικού, χαρακτηρίζεται βελτιωμένη η νέα λίστα 26 σελίδων που έστειλε η Αθήνα προς το Eurogroup.

Mάλιστα, η ίδια πηγή υπογραμμίζει πως εξακολουθούν να υπάρχουν διαφορές στην κοστολόγηση, αλλά οι μεταρρυθμίσεις αυτές έχουν συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, σημειώνονταςπως υπάρχει και πρόοδος, αλλά και δρόμος να διανυθεί.

Το ρεπορτάζ του γερμανικού περιοδικού σημειώνει πως είναι φανερό πως η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θέλει να σπάσει κάποια ταμπού, όπως η ελεύθερη πρόσβαση στους τραπεζικούς λογαριασμούς φοροφυγάδων.

Την ίδια ώρα, ο βέλγος υπουργός Οικονομικών με δηλώσεις του στο Spiegel Online αποσαφηνίζει πως εάν η Ελλάδα παραβιάσει τις δεσμεύσεις της τότε τίποτα δεν μπορεί να αποκλειστεί ακόμα και ένα ενδεχόμενο Grexit.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε