Πολιτική

ΔΝΤ: Το “κρυφό” σχέδιο για συμμετοχή στο ελληνικό πρόγραμμα!

- ΔΝΤ και Ευρωπαίοι διαφωνούσαν για μήνες, αλλά πλέον φαίνεται να υπάρχει "φως"!
- Το Ταμείο ετοιμάζει ένα "παράλληλο πρόγραμμα" που θα παρέχει χρηματοδοτική ασφάλεια και εγγύηση τριετούς διάρκειας
- Ποια είναι τα τρία βασικά του πλεονεκτήματα και πως μπορούν να επηρεάσουν την... πολυαναμενόμενη έξοδο της χώρας στις αγορές, μετά από χρόνια "μνημονιακής" ύφεσης
- Η "ταραχώδης" προϊστορία της κόντρας ΔΝΤ - Ευρωπαίων με τα εκατέτρωθεν βέτο που μοιάζουν πλέον να παρακάμπτονται

Ένα από τα πλέον πολύκροτα “θρίλερ” της διαπραγμάτευσης, αυτό της συμμετοχής ή όχι του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα, φαίνεται πως έχει… εξελίξεις.

Αρχικά να υπενθυμίσουμε πως το Ταμείο έχει πολλάκις στο παρελθόν διευκρινίσει πως ένα από τα σημαντικότερα “αγκάθια” για τη συμμετοχή του ήταν το θέμα του ελληνικού χρέους, το οποίο το ΔΝΤ θεωρεί μη βιώσιμο. Η… ευρωπαϊκή πλευρά της διαπραγμάτευσης, από την πλευρά της, είχε διαμηνύσει πως με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, το Ταμείο θα έπρεπε να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης.

Νέο “παράλληλο” πρόγραμμα

Σύμφωνα με όσα μετέδωσε το κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ, πάντως, οι δύο πλευρές, μετά από μήνες συνεχών διαβουλεύσεων, φέρονται, πλέον, να έχουν βρει κοινά σημεία.

Το ΔΝΤ φαίνεται πως εκπονεί ένα σχέδιο το οποίο δεν αποκλείεται να δημοσιοποιηθεί μέσα στις επόμενες εβδομάδες και ενδεχομένως λίγο μετά το Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου (σ.σ. τη συνεδρίαση δηλαδή που αποτελεί επίσης ορόσημο όσον αφορά στην ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης και γενικά την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων).

Σύμφωνα με το σχέδιο αυτό, το Ταμείο προτείνει ένα παράλληλο πρόγραμμα τριετούς διάρκειας. Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι μπορεί να ξεκινήσει από το 2017.

Θα καλύπτει τα έτη 2017, 2018 και 2019. Εδώ να θυμίσουμε πως το τρίτο μνημόνιο, που υπογράφτηκε το… ταραχώδες καλοκαίρι του 2015, καλύπτει τη χώρα και χρηματοδοτικά μέχρι το τέλος του 2018.

Τα πλεονεκτήματα

Αυτή η νέα συμφωνία θα παρέχει χρηματοδοτική ασφάλεια και εγγύηση τριετούς διάρκειας, αφού όπως προαναφέραμε φτάνει μέχρι το τέλος του 2019. Αυτό παρέχει τη δυνατότητα στην ελληνική πλευρά να έχει μια σχετική ευχέρεια χρόνου ώστε να καταφέρει να βγει στις αγορές, μετά από απουσία αρκετών “μνημονιακών” ετών. Αυτό ενδεχομένως θα γίνει το 2018 ή στα μέσα του 2019, σύμφωνα πάντα με την ΕΡΤ.

Το ρεπορτάζ της Δημόσιας Ραδιοτηλετόρασης αναφέρει ακόμη πως το νέο αυτό παράλληλο πρόγραμμα έχει τα εξής βασικά πλεονεκτήματα:

– Θα έχει καλύτερους όρους χρηματοδότησης από αυτούς που είχε η προηγούμενη συμφωνία του ΔΝΤ με την Ελλάδα

– Θα έχει τη δυνατότητα να ρίξει “ρευστό” σε πρωτογενείς επενδύσεις

– Θα υπάρχουν για το 2018 δύο παράλληλα προγράμματα χρηματοδότησης:

          –>Το ένα θα αφορά στο τρίτο μνημόνιο που θα τρέχει και είναι ήδη σε ισχύ

          –>Το δεύτερο θα αφορά στο ΔΝΤ

Ο “γρίφος” του ΔΝΤ

Η ΕΡΤ, ταυτόχτονα, σημειώνει πως το ΔΝΤ μοιάζει να “περνά” στην πλευρά των Ευρωπαίων τον όρο που είχε θέσει, βάσει του οποίου θα πρέπει το ύψος των τοκοχρεολυσίων που συνολικά καταβάλλονται κάθε χρόνο να μην ξεπερνούν το 15% ΑΕΠ. Αυτή είναι μία σημαντικότατη εξέλιξη, εάν και εφόσον γίνει αποδεκτή από τους Ευρωπαίους.

Παράλληλα, ένα ακόμη σημαντικό κομμάτι που φαίνεται να “τρέχει” αυτή την περίοδο, είναι το ότι θα υπάρχει μια περίοδος χάριτος σχετικά με τις πρωτογενείς επενδύσεις.

Το σχέδιο αυτό του ΔΝΤ βρίσκεται στο τελικό στάδιο και απομένει να δούμε εάν θα γίνει δεκτό από τους Ευρωπαίους.

Πηγή: ΕΡΤ

Πολιτική

Σχολιάστε

Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Νίκος Ανδρουλάκης: Η πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης είναι κοινωνικό αίτημα
«Οι μαζικές συγκεντρώσεις του ελληνικού λαού είναι η απαίτηση του να νικήσει το φως και όχι το σκοτάδι. Να νικήσει η αλήθεια και όχι η συγκάλυψη. Να κερδίσει η δικαιοσύνη και όχι η ατιμωρησία»
Νίκος Ανδρουλάκης
Ο Φλωρίδης κατηγόρησε την αντιπολίτευση για «συνειδητή αλλοίωση» της φράσης του για το «μπάζωμα» στα Τέμπη
«Η φράση μου ήταν πως όσοι από τους πολιτικούς μιλάνε για μπάζωμα, είναι για τα μπάζα. Για τους πολιτικούς μιλούσα, όχι για τους συγγενείς» είπε ο υπουργός Δικαιοσύνης
Ο Γιώργος Φλωρίδης
Παραιτήθηκε από υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας ο Χρήστος Τριαντόπουλος: «Δεν έχω τίποτα να φοβηθώ, ούτε να κρύψω»
«Το ήθος μου, η πίστη μου κι η αλήθεια μου επιβάλλει να σας πείσω να υπέρψηφίσετε την αβάσιμη πρόταση του ΠΑΣΟΚ. Καμία σκιά, καμία λάσπη» είπε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας
Χρήστος Τριαντόπουλος
Παραιτήθηκε ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Παπαγεωργίου – «Για διευκόλυνση της δικαιοσύνης στην υπόθεση των Τεμπών»
«Υποβάλλω την παραίτηση μου, με πρωταρχικό σκοπό τη διευκόλυνση του έργου της ελληνικής Δικαιοσύνης στην υπόθεση των Τεμπών», αναφέρει μεταξύ άλλων ο κ. Παπαγεωργίου στην επιστολή παραίτησης προς τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη
Βασίλης Παπαγεωργίου