Αλλαγές και δράσεις που ενισχύουν την ανάκαμψη της οικονομίας, αποκαθιστούν αδικίες, αμβλύνουν ανισότητες, στηρίζουν την κοινωνική συνοχή, απελευθερώνουν το κράτος, τους θεσμούς και την κοινωνία από εξαρτήσεις, δουλείες και λογικές του παρελθόντος, είναι η βασική προτεραιότητα της κυβέρνησης, σύμφωνα με τον Αντιπρόεδρο Γιάννη Δραγασάκη, ο οποίος προσθέτει ότι αυτές προωθούνται παράλληλα με την υλοποίηση του προγράμματος.
Αναφερόμενος στην αξιολόγηση επισήμανε τη σημασία της γρήγορης συμφωνίας και απέδωσε την καθυστέρηση στις διαφωνίες που υπάρχουν μεταξύ των δανειστών.
Αλλά και η ολοκλήρωση του προγράμματος δεν είναι κατά το Γιάννη Δραγασάκη αρκετή για να φέρει την έξοδο από την κρίση και γι΄ αυτό το λόγο είναι αναγκαίες “βαθιές αλλαγές σε πολλούς τομείς, διαμόρφωση ενός νέου παραγωγικού υποδείγματος, με ισχυρή και σύγχρονη παραγωγική και βιομηχανική βάση, νέα καινοτόμα εξωστρεφή και κοινωνικά υπεύθυνη επιχειρηματικότητα, ριζική αλλαγή στη λειτουργία του κράτους, του πολιτικού συστήματος και του τρόπου διακυβέρνησης και, βέβαια, δραστική μείωση της ανεργίας, δυνατότητες παλιννόστησης των νέων επιστημόνων, στήριξη και ανασυγκρότηση του κοινωνικού κράτους”.
Μιλώντας στο πρωτοχρονιάτικο δείπνο του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου ο Γιάννης Δραγασάκης, κράτησε αποστάσεις από τις επιθετικές δηλώσεις κυβερνητικών παραγόντων κατά του Βλόλφγκανγκ Σόιμπλε. Μάλιστα τόνισε ότι “η Γερμανία αποτελεί παραδοσιακά έναν από τους σημαντικότερους και πιο σταθερούς οικονομικούς εταίρους της Ελλάδας στον τομέα του τουρισμού, του εμπορίου, των επενδύσεων”.
Μιλώντας για το Κυπριακό αφού επισήμανε ότι δεν είναι ένα διμερές πρόβλημα, τόνισε ότι “είναι ένα διεθνές πρόβλημα, πρόβλημα εφαρμογής του διεθνούς Δικαίου. Είναι και ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα. Διότι τα σύνορα της Κύπρου είναι και σύνορα της Ευρώπης. Η επίλυση επομένως του Κυπριακού θα αποτελέσει από πολλές απόψεις μια σημαντική συμβολή στη σταθερότητα και την ανάπτυξη στην περιοχή. Η ελληνική κυβέρνηση σεβόμενη τον πολυδιάστατο χαρακτήρα του προβλήματος συμμετέχει ενεργά επιτελώντας ρόλο, ενισχυτικό και προωθητικό σε σχέση με τις εν εξελίξει διαδικασίες για μια λύση δίκαιη και λειτουργική που θα έχει βεβαίως την αποδοχή και την έγκριση του κυπριακού λαού”.
Στη συνέχεια τόνισε ότι:
-Το επιχειρηματικό περιβάλλον θα βελτιωθεί και οι τράπεζες θα αρχίσουν να χορηγούν δάνεια.
-Δημιουργείται ένα παράλληλο χρηματοπιστωτικό σύστημα που, συμπληρωματικά προς το παραδοσιακό, δημιουργεί εναλλακτικές δυνατότητες χρηματοδοτήσεων, από τη χορήγηση μικροπιστώσεων μέχρι την κεφαλαιακή συμμετοχή σε πρωτοπόρα επιχειρηματικά σχέδια. Σημαντική είναι στον τομέα αυτό η συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.
-Αλλάζει ο επιχειρηματικός χάρτης της χώρας και στη θέση της κρατικοδίαιτης και διαπλεκόμενης με τις κομματικές εξουσίες επιχειρηματικής τάξης αναδύονται νέες επιχειρηματικές δυνάμεις, που κάνουν ήδη αισθητή την παρουσία τους, ιδίως σε τομείς της καινοτομίας και της εξωστρέφειας. Η Κυβέρνηση θεωρεί θετικές και ενισχύει τις τάσεις αυτές.
-Οι διαγραφές ή μειώσεις δανείων θα γίνονται μόνο σε επιχειρήσεις με προοπτικές βιωσιμότητας και μόνο εφόσον οι υφιστάμενοι μέτοχοι θα συνεισφέρουν με νέα κεφάλαια και βιώσιμα επιχειρηματικά σχέδια.
Ειδική αναφορά έκανε στην υγεία και επισήμανε ότι “η σημερινή κυβέρνηση αύξησε τις δημόσιες δαπάνες για την Υγεία στο 5,1% του ΑΕΠ από 4,6% ενώ συνολικά ο κοινωνικός Προϋπολογισμός του 2016, ο πρώτος που καταρτίσθηκε από τη σημερινή κυβέρνηση, ήταν αυξημένος κατά 823 εκατομμύρια ευρώ. Γίνονται έπειτα από πολλά χρόνια προσλήψεις νέου μόνιμου και προσωρινού προσωπικού, περίπου 10.000, διαφόρων ειδικοτήτων. Δόθηκε η δυνατότητα σε περίπου 2,5 εκατομμύρια ανασφάλιστους συμπολίτες μας να έχουν, για πρώτη φορά, πρόσβαση στις υπηρεσίες του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Δόθηκε, επίσης, η δυνατότητα σε 750.000 πολύ φτωχούς συμπολίτες μας να έχουν μηδενική συμμετοχή στην αγορά φαρμάκων.