Site icon NewsIT

Δραγασάκης κατά Λιαργκόβα και Στουρνάρα: Δεν θέλουμε Πόντιους Πιλάτους…

27.03.2017 | 22:25
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI

Σκληρή απάντηση στον συντονιστή του γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής, όσο και στον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, έδωσε από το βήμα της Βουλής, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.

Ο Γιάννης Δραγασάκης, απάντησε στα όσα είπε ο Γιάννης Στουρνάρας περί καθυστέρησης της αξιολόγησης αλλά και στο δίλημμα του Παναγιώτη Λιαργκόβα περί κλεισίματος της αξιολόγησης ή χρεοκοπία, με την φράση “Σε τόσο κρίσιμες συγκυρίες η χώρα δεν έχει ανάγκη ούτε από Πόντιους Πιλάτους ούτε από ουδέτερους θεατές-σχολιαστές”.

“Κοινός στόχος της κυβέρνησης και των ευρωπαϊκών θεσμών είναι η τεχνική συμφωνία να έχει ολοκληρωθεί ως τις 7 Απριλίου οπότε θα απομένουν προς διευθέτηση τα αμιγώς πολιτικά θέματα του ύψους και της διάρκειας των πρωτογενών πλεονασμάτων μετά το 2018, η συγκεκριμενοποίηση των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος, καθώς και η αποσαφήνιση της θέσης και του ρόλου του ΔΝΤ στο ελληνικό Πρόγραμμα”, ανέφερε μιλώντας απόψε στην εκδήλωση του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης που χαρακτήρισε άστοχη και επικίνδυνη κάθε συζήτηση για 4ο Μνημόνιο.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης υπογράμμισε ότι κεντρικός στόχος της κυβέρνησης είναι η έγκαιρη ολοκλήρωση του Προγράμματος το 2018 και ο τερματισμός του καθεστώτος της επιτροπείας

Η αξιολόγηση

“Η κυβέρνηση, έχοντας ανταποκριθεί έγκαιρα στις υποχρεώσεις που απορρέουν από την αρχική συμφωνία, επιδιώκει με σταθερότητα και συνέπεια το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης με μια συνολική συμφωνία, η οποία θα επιτρέψει την ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, θα προετοιμάσει τη χώρα για την έγκαιρη πρόσβαση στις αγορές δανεισμού και θα αποτελέσει ένα αποφασιστικό βήμα για την έγκαιρη ολοκλήρωση του Προγράμματος το καλοκαίρι του 2018”, είπε ο Γιάννης Δραγασάκης.

Αναφερόμενος στην καθυστέρηση στη διαδικασία της αξιολόγησης ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης υπογράμμισε ότι “η κυβέρνηση έχει κάθε λόγο να ενδιαφέρεται όσο κανείς άλλος για την έγκαιρη ολοκλήρωσή της”. Σημείωσε ωστόσο ότι η κυβέρνηση έχει διακηρύξει ότι δεν προτίθεται να δεχθεί παράλογες απαιτήσεις, που αν υιοθετούντο θα διαιώνιζαν το φαύλο κύκλο της ύφεσης και της λιτότητας με ανυπολόγιστες συνέπειες για την ήδη καταπονημένη κοινωνία. Ο κ. Δραγασάκης επισήμανε, στο σημείο αυτό, ότι θα αποτελούσε πλούτο στο δημόσιο διάλογο εάν όλες οι πολιτικές δυνάμεις, αλλά και επιστημονικοί και επαγγελματικοί φορείς, λάμβαναν θέση υπεύθυνα απέναντι στα επίδικα θέματα της διαπραγμάτευσης.

“Σε τόσο κρίσιμες συγκυρίες η χώρα δεν έχει ανάγκη ούτε από Πόντιους Πιλάτους ούτε από ουδέτερους θεατές-σχολιαστές”, δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Δραγασάκης και πρόσθεσε για την πορεία της διαπραγμάτευσης: “Σε κάθε περίπτωση, κοινός στόχος της κυβέρνησης και των ευρωπαϊκών θεσμών είναι η τεχνική συμφωνία να έχει ολοκληρωθεί ως τις 7/4 οπότε θα απομένουν προς διευθέτηση τα αμιγώς πολιτικά θέματα του ύψους και της διάρκειας των πρωτογενών πλεονασμάτων μετά το 2018, η συγκεκριμενοποίηση των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος, καθώς και η αποσαφήνιση της θέσης και του ρόλου του ΔΝΤ στο ελληνικό Πρόγραμμα”.
 
Η αναγκαιότητα της μείωσης του χρέους
 
Αναφερόμενος στην αναγκαιότητα μείωσης του χρέους αλλά και σε εκείνους που υποστηρίζουν ότι το χρέος δεν συνιστά σημαντικό πρόβλημα, όπως για παράδειγμα ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, ο Γιάννης Δραγασάκης είπε ότι “ρητός στόχος του Προγράμματος που συμφωνήθηκε το καλοκαίρι του 2015 με τους δανειστές είναι η έξοδος στις αγορές έως το πρώτο εξάμηνο του 2018”.

“Μπορεί να επιτευχθεί ο στόχος αυτός χωρίς ελάφρυνση του χρέους; Η πορεία των επιτοκίων, οι απόψεις των επενδυτών αλλά και το ΔΝΤ δεν συνηγορούν υπέρ μιας καταφατικής απάντησης σε αυτό το ερώτημα. Η ελάφρυνση του χρέους συνεπώς είναι βασικός όρος για την επιτυχή ολοκλήρωση του Προγράμματος. Για αυτό υπήρξε και εξειδίκευση των αναγκαίων μέτρων στην απόφαση του Eurogroup το Μάιο του 2016», επισήμανε ο κ. Δραγασάκης. Αλλά και για την άποψη ότι οι ευρωπαϊκές Συνθήκες δεν επιτρέπουν το “κούρεμα” του χρέους, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης έσπευσε να επισημάνει ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν ταυτίζει την αναγκαία βιωσιμότητα του χρέους αποκλειστικά και μόνο με το “κούρεμά” του.

“Η βιωσιμότητα και η εξυπηρετησιμότητα του χρέους μπορούν να εξασφαλισθούν με επιμήκυνση των περιόδων ωρίμανσης των δανείων, με μείωση των επιτοκίων, με τη μετατροπή τους από κυμαινόμενο σε σταθερό επιτόκιο και άλλα μέσα, κάποια εκ των οποίων ήδη υλοποιούνται ή άλλα δρομολογούνται”, ανέφερε και υπογράμμισε ότι «αυτή βεβαίως δεν θα είναι η ριζική λύση που θα επιθυμούσαμε, μπορεί όμως να εξασφαλίσει την πρόσβαση στις αγορές δανεισμού και να μας φέρει σε μια θέση συγκρίσιμη με άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης με δυνατότητα για κοινή δράση για πανευρωπαϊκή λύση του προβλήματος”.

“Οι απόψεις, επομένως, που αρνούνται την ανάγκη μείωσης του χρέους δεν τεκμηριώνονται, είναι αυθαίρετες και ενδεχομένως υπηρετούν άλλες σκοπιμότητες. Το ίδιο αυθαίρετη είναι και η αντιπαράθεση της αναγκαίας ελάφρυνσης του χρέους προς την ανάγκη βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας, της ανάπτυξης ή την πραγματοποίηση μεταρρυθμίσεων”, είπε ο κ. Δραγασάκης.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης επισήμανε ότι η μακροχρόνια απάντηση στην κρίση χρέους είναι η ανάπτυξη σε νέες βάσεις και η αντιμετώπιση των αιτίων που οδήγησαν στην κρίση. Σημείωσε ωστόσο ότι η ίδια η ανάπτυξη έχει ως προϋπόθεσή της τη ρύθμιση του χρέους.
 
Οι μεταρρυθμίσεις
 
Αναφερόμενος στις μεταρρυθμίσεις, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης είπε ότι «χωρίς βαθιές αλλαγές στην οικονομία, το κράτος και τους θεσμούς, χωρίς μεγάλες τομές και χωρίς ρήξεις με το σύστημα αντιλήψεων και συμφερόντων που μας οδήγησε στη χρεοκοπία, δεν είναι δυνατή η έξοδος από την κρίση» και “η ελάφρυνση του χρέους, ώστε να γίνει βιώσιμο, δεν αντίκειται στην ανάγκη αυτή, αλλά διευκολύνει την πραγματοποίηση των αναγκαίων αλλαγών και μεταρρυθμίσεων”.

“Η ακραία άποψη τέλος ότι το χρέος πρέπει να παραμείνει άλυτο για να λειτουργεί ως μοχλός πίεσης για την πραγματοποίηση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων αποτελεί μια επικίνδυνη, ανιστόρητη, νεοαποικιακή αντίληψη, που αν υιοθετηθεί θα μετέτρεπε τη χώρα σε αποικία χρέους και σε προτεκτοράτο και την Ευρωπαϊκή Ένωση σε ένα κλαμπ κρατών-δανειστών και κρατών-υπόδουλων σ’ αυτά”, είπε ο Γιάννης Δραγασάκης.

“Η εμμονή σε μοντέλα κρατικοδίαιτου και παρασιτικού καπιταλισμού θα οδηγήσει ξανά σε νέες κρίσεις”, είπε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και αναφερόμενος στο περιεχόμενο που πρέπει να έχουν αυτές οι μεταρρυθμίσεις, είπε ότι πρέπει να μπει φραγμός σε μεταρρυθμίσεις ή μέτρα πολιτικής που επεκτείνουν τη λιτότητα και επιδεινώνουν τις ανισότητες και όπου δεν μπορεί αυτό να αποτραπεί, να υπάρχει πρόνοια για αντίμετρα που θα αντισταθμίζουν ή θα μετριάζουν τις όποιες αρνητικές κοινωνικές συνέπειες. Υπογράμμισε επίσης ότι παρά τους όποιους δημοσιονομικούς και άλλους περιορισμούς πρέπει να υπάρξουν οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις και παρεμβάσεις, με σαφές κοινωνικό πρόσημο και στόχο την ενίσχυση της κοινωνικής προστασίας και συνοχής, τον περιορισμό της εκμετάλλευσης, την καταπολέμηση των ανισοτήτων και των διακρίσεων, τη δημιουργία συνθηκών ανακοπής της μετανάστευσης και ενθάρρυνσης της παλιννόστησης των νέων επιστημόνων που μετανάστευσαν.
 
Ξανακερδίζοντας την αυτονομία της χώρας
 
Για την επομένη από το κλείσιμο της αξιολόγησης, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης ανέφερε ότι “εφόσον η δεύτερη αξιολόγηση κλείσει με μια συνολική συμφωνία, όπως επιδιώκει η κυβέρνηση, τον Απρίλιο ή λίγο μετά τη σύνοδο του Διοικητικού Συμβουλίου του ΔΝΤ, τότε τα επόμενα βήματα μπορούν να επιταχυνθούν με τη συμμετοχή στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, τη δοκιμαστική έξοδο στις αγορές και την επιτάχυνση της ανάκαμψης το β’ εξάμηνο το 2017”.

”Ενώ εμείς επιδιώκουμε να επιστρέψουμε στην ευρωπαϊκή κανονικότητα, υπάρχουν δυνάμεις που επιδιώκουν την ανατροπή αυτής της κανονικότητας και τη μετατόπιση των εξελίξεων προς τα δεξιά. Ενώ εμείς επιδιώκουμε την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων στη χώρα μας, υπάρχουν δυνάμεις που επιδιώκουν την αποδυνάμωση ή και την κατάργησή τους σε όλη την Ευρώπη”, είπε ωστόσο ο κ. Δραγασάκης.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης υπογράμμισε παράλληλα ότι “η ακραία αβεβαιότητα που τείνει να επικρατήσει στις ευρωπαϊκές και τις παγκόσμιες εξελίξεις καθώς και οι συνθήκες αστάθειας που επικρατούν στην ευρύτερη περιοχή καθιστούν κορυφαία εθνική προτεραιότητα τον τερματισμό το συντομότερο δυνατό της ειδικής επιτροπείας που έχει επιβληθεί στη χώρα» και ακόμη ότι «κάθε συζήτηση για 4ο μνημόνιο είναι άστοχη και μπορεί να καταστεί επικίνδυνη. Διότι το 4ο μνημόνιο ούτε προσφέρεται, ούτε αντέχεται και ευτυχώς δε θα χρειαστεί”.

Εξίσου άστοχη, αν όχι κακόβουλη, είναι, όπως τόνισε, η καταστροφολογία που εγχώρια κέντρα αναζωπυρώνουν τελευταία. Καταστροφολογία που διαψεύστηκε εμφατικά αρκετές φορές στο παρελθόν και θα διαψευστεί και φέτος.

“Κεντρικός στόχος της κυβερνητικής πολιτικής είναι η έγκαιρη ολοκλήρωση του Προγράμματος το καλοκαίρι του 2018 και ο τερματισμός του καθεστώτος της επιτροπείας. Βεβαίως, η χώρα θα παραμένει και τότε αντιμέτωπη με τους περιορισμούς του ευρωπαϊκού πλαισίου όμως θα διαθέτει τους αναγκαίους βαθμούς αυτονομίας ώστε υπό συνθήκες δημοκρατίας και λαϊκής κυριαρχίας να είναι σε θέση να σχεδιάζει το μέλλον της και να ανταποκριθεί στις όποιες προκλήσεις”, είπε ο κ. Δραγασάκης.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version