Πολιτική

Δραγασάκης κατά Μητσοτάκη: Πόντιος Πιλάτος όποιος λέει απλά υπογράψτε

Επίθεση στη ΝΔ και αιχμές για τους θεσμούς, από τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Γιάννη Δραγασάκη στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.

Ο κ. Δραγασάκης είπε «Θέλουμε την επίτευξη της συμφωνίας το συντομότερο δυνατό. Μαζί με τη συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο επιδιώκουμε τη συμφωνία για το χρέος και τη συμφωνία για τα πλεονάσματα. Κλείνοντας τη συμφωνία με συνολικό τρόπο, αποκτάμε δυνατότητα για ένταξη στο QE & δοκιμαστική έξοδο στις αγορές το 2017».

Και πρόσθεσε: «Aποκλειστική αιτία των καθυστερήσεων είναι οι αποκλίνουσες απόψεις μεταξύ των δανειστών και οι αντιφατικές επιδιώξεις τους», ενώ αναφερόμενος στη ΝΔ και σε όσους κατηγορούν την κυβέρνηση για καθυστερήσεις είπε: « Όποιος στην Ελλάδα λέει απλά “υπογράψτε” χωρίς να διευκρινίζει τί ή ποιος φταίει για τις καθυστερήσεις, υποδύεται τον “Πόντιο Πιλάτο”».

Ο κ. Δραγασάκης υπενθύμισε ότι πέρυσι, από το ίδιο βήμα είχε προβλέψει ανάπτυξη για το 2016, όταν όλοι καταστροφολογούσαν. «Το έτος έκλεισε με +0,3%», είπε.

Και συνέχισε: «Η κρίση ήταν “δική μας”, αλλά το φάρμακο τη βάθυνε. Το 1ο Μνημόνιο απέτυχε οικτρά & το 2ο επέφερε τεράστια ύφεση. Η συμφωνία θα κλείσει για 2 λόγους: α) το Πρόγραμμα υλοποιείται & οι περισσότεροι στόχοι υπερκαλύπτονται μάλιστα. Η συμφωνία θα κλείσει για έναν ακόμη λόγο. Η ολοκλήρωσή της θα είναι θετική τόσο για την Ελλάδα όσο και για την Ευρώπη».

Για όσα λέγονται για 4ο Μνημονιο είπε: «Τέταρτο Μνημόνιο δεν θα υπάρξει και είναι απορίας άξιο πως με τόση ευκολία το επικαλούνται δυνάμεις εντός της χώρας. Μετά το Πρόγραμμα, η Ελλάδα θα έχει κερδίσει βαθμούς αυτονομίας. Οι περιορισμοί της θα είναι όσοι και για τα άλλα κράτη – μέλη. Χρειαζόμαστε νέο παραγωγικό υπόδειγμα για πραγματική και οριστική έξοδο από την κρίση. Η νέα αναπτυξιακή στρατηγική χρειάζεται για 3 λόγους. Νέα αναπτυξιακή στρατηγική για αντιμετώπιση του παραγωγικού προβλήματος, του κοινωνικού προβλήματος, αλλά & του δημογραφικού προβλήματος. Οι προοδευτικές μεταρρυθμίσεις και η ενίσχυση των εξαγωγών είναι αναγκαίες για έξοδο από την κρίση, δεν είναι όμως αρκετές από μόνες τους. Οι προοδευτικές μεταρρυθμίσεις και η τόνωση των εξαγωγών πρέπει να συνοδευτούν από αναπτυξιακούς επιταχυντές και πολλαπλασιαστές».

Και συνέχισε: «Οι αναπτυξιακοί επιταχυντές μπορούν και πρέπει να είναι οι επενδύσεις και η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Χρειαζόμαστε ένα αναπτυξιακό σοκ, καθώς και ένα σοκ τόνωσης της απασχόλησης και μείωσης της ανεργίας. To 2015 κάναμε μια θετική, win-win, πρόταση στην Ευρώπη, ενταγμένη σ’ ευρύτερο αναπτυξιακό σχεδιασμό. Δεν έγινε δεκτή. Ιστορικά θα δικαιωθεί. Οι θετικοί ρυθμοί ανάπτυξης και η αύξηση της απασχόλησης είναι που το 2018 θα “εγγυηθούν” το δανεισμό της Ελλάδας απ τις αγορές».

Πολιτική

Σχολιάστε

Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Δείτε επίσης
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα