Σύμφωνα με το Reuters στο Eurogroup θα συζητηθεί το σενάριο επαναγοράς του ελληνικού χρέους ή την ανταλλαγή ελληνικών ομολόγων που κατέχουν οι τράπεζες με άλλα μεγαλύτερης διάρκειας.
Ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου τόσο με επιστολή του όσο και σε τηλεφωνική του επικοινωνία με τον πρόεδρο του Eurogroup, Ζαν Κλωντ Γιούνκερ ζητά να ληφθούν αποφάσεις άμεσα για το ελληνικό χρέος και σε καμία περίπτωση να μην παραπεμφθεί το θέμα προς τον Σεπτέμβριο κάνοντας λόγο για οδυνηρές συνέπειες μίας τέτοιας καθυστέρησης από τις αγορές.
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος ζήτησε από τη συνεδρίαση του Eurogroup να υπάρξει τουλάχιστον συμφωνία στα τεχνικά ζητήματα για τη νέα δανειακή βοήθεια προς την Ελλάδα έως τα τέλη Αυγούστου και πριν από την εκταμίευση της 6ης δόσης.
Κύκλοι του Eurogroup, ανέφεραν ότι ο Έλληνας υπουργός είπε στην παρέμβασή του πως αντιλαμβάνεται τη δυσκολία πολλών κυβερνήσεων να μετάσχουν σε ένα νέο δανειακό πρόγραμμα, χωρίς συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα, όπως αντιλαμβάνεται και τον θεσμικό ρόλο της ΕΚΤ, από την οποία εξαρτάται η χρηματοδότηση και η ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών και άρα της ελληνικής οικονομίας.
”Το Eurogroup δεν θα καταλήξει σήμερα σε συμπεράσματα – το σχέδιο του κειμένου συμπερασμάτων, όπως έχει προς το παρόν, επιμένει ότι θα ζητηθεί από τις ομάδες εργασίας να εξετάσουν δύο λύσεις – την επαναγορά ομολόγων και τη μετακύλιση, προκειμένου να επιτευχθεί μια λύση έως τα τέλη Ιουλίου” προσθέτει ο ίδιος που προβλέπει :”Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να συγκληθεί νέα συνεδρίαση του Eurogroup στα τέλη Ιουλίου προκειμένου να επικυρωθούν οι λύσεις”.
Υπερ της ουσιαστικής συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα, ως προϋπόθεση για τη διαμόρφωση του νέου πακέτου βοήθειας προς την Ελλάδα, τάχθηκε ο υπουργός οικονομικών της Ολλανδίας Γιαν Κις Ντε Γιάχερ, σε δηλώσεις του, προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup στις Βρυξέλλες.
Ο Ντε Γιάχερ τόνισε ότι ανάλογες θέσεις διατυπώνει και η Γερμανία, ενώ επέμεινε στο εθελοντικό χαρακτήρα της εμπλοκής των ιδιωτών.
Τέλος, ανέφερε ότι η σημερινή συζήτηση θα επικεντρωθεί στην Ελλάδα και υποστήριξε ότι δεν τίθεται θέμα εξάπλωσης της κρίσης σε άλλες χώρες της ευρωζώνης.
Προηγουμένως ο έλληνας υπουργός Οικονομικών υπέγραψε την νέα συνθήκη για τη σύσταση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM).
Η νέα συνθήκη υπεγράφη από τους Υπουργούς Οικονομικών των χωρών- μελών της Ευρωζώνης σε διακυβερνητικό επίπεδο, πριν από την συνεδρίαση του Εurogroup.
Προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup, ο κ.Βενιζέλος δήλωσε ότι προσβλέπει σε «μια ουσιαστική και εποικοδομητική συζήτηση» για το ρόλο των ιδιωτών στην λύση χρέους για την Ελλάδα. Τόνισε επίσης ότι «σήμερα χρειάζεται να στείλουμε ένα πολύ δυνατό και ξεκάθαρο μήνυμα σταθερότητας όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στην ευρωζώνη και ακόμα παραπέρα».