- Ζήτησε να επισπευσθεί η εκταμίευση της δόσης - Είπε ότι δεν θα χρειαστεί άλλη Σύνοδος Κορυφης - Είπε ότι επιμένει στις αποκρατικοποιήσεις και ας μην προβλέπονται στο Μνημόνιο - Ευχαρίστησε Βενιζέλο και Κουβέλη - "Δεν αισθάνθηκα ποτέ ότι ήμουν μόνος μου στις Βρυξέλλες" - "Εχουμε κενά αλλά δεν σκέφτομαι τώρα τον ανασχηματισμό. Ισως μετά τα μέτρα." - Ανακοίνωσε ότι Ολάντ και Μόντι αποδέχθηκαν την πρόσκλησή του να έρθει στην Αθήνα - Εμφανώς κουρασμένος και καταβεβλημένος ο πρωθυπουργός
Σε δραματικούς τόνους ξεκίνησε την εισαγωγική του τοποθέτηση ο πρωθυπουργός, ξεκινώντας την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες.
Ο κ. Σαμαράς είπε ότι όλοι αναγνώρισαν ότι η Ελλάδα έχει κάνει πρόοδο τελευταία. “Βρήκα κατανόηση από την πλευρά των άλλων ηγετών. Ζητησα”, είπε, “μόλις υπάρξει συμφωνία με την τρόικα να προχωρήσει η εκταμίευση της δόσης. Τους είπα ότι η κοινωνία είναι στα όριά της. Η ρευστότητα είναι στο μηδέν και η ανεργία ειναι εφιαλτική, ενώ σβήνεται το δικαίωμα των νέων να έχουν όνειρα.” Όπως είπε ο κ. Σαμαράς, κάθε Έλληνας, κάθε ώρα, περνά ένα προσωπικό δράμα. “Τους είπα, ότι αυτό δεν είναι Ευρώπη”.
Προειδοποίησε επίσης ότι όσο αυξάνεται η ύφεση και κυρίως η ανεργία, τόσο τροφοδοτείται ο λαϊκισμός και ο εξτρεμισμός, φαινόμενα που είναι απαράδεκτο και για την Ελλάδα και για την Ευρώπη
Ο πρωθυπουργός είπε 2 φορες ότι τα ταμειακά αποθέματα της χώρας τελειώνουν στις 16 Νοεμβρίου.
Είπε ακόμα ότι δεν θα χρειαστεί και άλλη Σύνοδος Κορυφής για την εκταμίευση της δόσης.
“Αυτή την στιγμή δεν μπορούμε να παίξουμε με το διακύβευμα. Θα πάρουμε την δόση και θα περάσουμε στην άλλη σελίδα που είναι η ανάκαμψη και η ανάπτυξη. Και οι τρείς είμαστε αποφασισμένοι να αλλάξει σελίδα η Ελλάδα. Μπροστά σε αυτό δεν μπαίνουν άλλες λογικές”, είπε ο πρωθυπουργός.
Και συνέχισε: “Εγω δεν είμαι ικανοποιημένος και ποτέ δεν θα το πω. Μέχρις ότου η Ελλάδα μπει ορατά στον δρόμο της Ανάπτυξης. Αν πω ότι είμαι ικανοποιημένος για μένα ανθρώπινα μπορεί να θεωρηθεί ότι είμαι εφησυχασμένος.”
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στις αποκρατικοποιήσεις τονίζοντας με έμφαση ότι παρά το γεγονός ότι κάποια πράγματα δεν είναι στις συμβατικές μας υποχρεώσεις – όπως η αποκρατικοποίηση του ΟΣΕ ή η αξιοποίηση της παραλιακής ζώνης – εκείνος είναι αποφασισμένος να τα κάνει.
Ο κ. Σαμαράς ευχαρίστησε τους κυρίους Βενιζέλο και Κουβέλη που στηρίζουν την προσπάθεια. “Δεν αισθάνθηκα ποτέ ότι ήμουν μόνος στις Βρυξέλλες”, είπε χαρακτηριστικά.
Eρωτηθείς για το ενδεχόμενο ανασχηματισμού είπε ότι το μόνο πράγμα που περνάει από το μυαλό του είναι η ανάπτυξη και τίποτε άλλο. “Οταν έρθει εκείνη η ώρα θα κάνουμε ότι έχει κάνει κάθε κυβέρνηση. Εχουμε κενά αλλά δεν σκέφτομαι τώρα τον ανασχηματισμό. Ισως μετά τα μέτρα.”
Αναφερόμενος στα θέματα της σημερινής Συνόδου, σημείωσε ότι το βασικό μέλημα της ΕΕ, είναι η αντιμετώπιση των κρατικών χρεών στην ευρωζώνη και η χάραξη κοινής στρατηγικής, ώστε να μην υπάρξουν στο μέλλον ανάλογες κρίσεις. Προς τον σκοπό αυτόν, οι Ευρωπαίοι ηγέτες επικέντρωσαν την προσοχή τους, όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός, σε τρεις τομείς:
Ο πρώτος είναι ο τομέας της ανάπτυξης, λέξη η οποία, όπως είπε ο πρωθυπουργός, μέχρι πρότινος ήταν απαγορευμένη.
Ο δεύτερος τομέας είναι το τραπεζικό ζήτημα, το οποίο, όταν επιλυθεί, θα έχει θετικές επιπτώσεις και στην Ελλάδα.
Και ο τρίτος τομέας είναι η λεγόμενη δημοσιονομική Ένωση, η οποία θα μπορούσε να επιτρέψει στις χώρες της ευρωζώνης να δανείζονται στο μέλλον με καλύτερους όρους.
O Α. Σαμαράς υπογράμμισε τη σημασία που έχει το επόμενο ΕΣΠΑ για την Ελλάδα και ότι, όπως ανέφερε στους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων, θα πρέπει να αποφευχθούν οι μεγάλες περικοπές.
Σημείωσε, ωστόσο, ότι με βάση παλαιότερες εκτιμήσεις, τα χρήματα που θα πρέπει να λάβει η Ελλάδα από το επόμενο ΕΣΠΑ θα είναι περίπου τα μισά από αυτά του τρέχοντος, τα οποία στο σύνολό τους είναι της τάξεως των 22 δισ. ευρώ.
Αναφερόμενος, εξ άλλου, στο ζήτημα του Μνημονίου, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι πολλά από αυτά που υπάρχουν θα έπρεπε να έχουν γίνει, ούτως ή άλλως. Είμαι πεπεισμένος ότι ο ελληνικός λαός δεν οφείλει να χρηματοδοτεί τον ΟΣΕ, δήλωσε ο πρωθυπουργός, ενώ παράλληλα αναφέρθηκε στα οικονομικά οφέλη που θα μπορούσαν να προκύψουν από την αξιοποίηση της τουριστικής περιοχής, που εκτείνεται από το Φάληρο ως το Σούνιο.
Ερωτηθείς, εξ άλλου, πώς θα καλυφθεί το κόστος που έχει δημιουργηθεί από τη μεγάλη ύφεση, η οποία απειλεί τη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους της χώρας, αλλά και το κόστος από την ενδεχόμενη επιμήκυνση των χρόνων επίτευξης του Μνημονίου, ο πρωθυπουργός, χωρίς να εισέλθει σε λεπτομέρειες, δήλωσε ότι τα προβλήματα που υπάρχουν θα ξεπεραστούν. Σημείωσε, ωστόσο, την ανάγκη να ξεπεραστούν και οι διχογνωμίες που υπάρχουν στο εσωτερικό της τρόικας και στους κόλπους των δανειστών.
Επισήμανε δε την ανάγκη αύξησης των χρηματοδοτήσεων από την ΕΤΕπ, κυρίως προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις οι οποίες αντιμετωπίζουν και τα περισσότερα προβλήματα ρευστότητας.
Αναφέρθηκε, ακόμη, διεξοδικά στις θετικές επιπτώσεις που θα υπάρξουν στην ελληνική οικονομία από την απελευθέρωση των αγορών, από τα ενιαία πρότυπα δημοσίων συμβάσεων, από την ενιαία φορολογική πολιτική για τις εταιρείες, αλλά και από τον φόρο επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών, ο οποίος μπορεί να αποφέρει πόρους για την ελληνική οικονομία.
Σε ό,τι αφορά τις διμερείς συναντήσεις που είχε σήμερα στις Βρυξέλλες, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στη συνάντησή του με την κ. Μέρκελ, επισημαίνοντας τον κυριαρχικό ρόλο της Γερμανίας στις εξελίξεις στην Ευρώπη. Ανέφερε δε ότι προσκάλεσε στην Ελλάδα, τόσο τον Γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, όσο και τον Ιταλό πρωθυπουργό Μάριο Μόντι, οι οποίοι ανταποκρίθηκαν θετικά.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: