Παρασκευή, 8 Νοε.
19oC Αθήνα

Δυο δημοσκοπήσεις – Δυο διαφορετικά αποτελέσματα

(ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI)

Δυο δημοσκοπήσεις είδαν το φως της δημοσιότητας με διαφορά λίγων ωρών και ίσως να είναι και οι τελευταίες της χρονιάς. Οι δημοσκοπήσεις, η μια του ΠΑΜΑΚ για τον ΣΚΑΙ και η άλλη της Kapa Research για το ΕΘΝΟΣ δείχνουν δυο διαφορετικές εικόνες. Το μόνο κοινό είναι ότι δίνουν στην τρίτη θέση το Κίνημα Αλλαγής.

Δημοσκόπηση με ανατροπές είναι αυτή που δημοσιεύεται σήμερα. Η Νέα Δημοκρατία έρχεται πρώτη, ωστόσο η διαφορά με τον ΣΥΡΙΖΑ είναι στις 4,8 μονάδες, ενώ στην τρίτη θέση έρχεται το Κίνημα Αλλαγής.

Αναλυτικά η πρόθεση ψήφου σύμφωνα με την έρευνα της ΚΑΠΑ RESEARCH για το ΕΘΝΟΣ

ΣΥΡΙΖΑ 17
ΝΔ 21,8
ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ 7,1
ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ 8,7
ΚΚΕ 5,9
ΑΝΕΛ 2,4
ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΩΩΝ 2,2
ΛΑΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ 1,7
ΑΝΤΑΡΣΥΑ 1,1
ΠΛΕΥΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ 1,4
ΑΛΛΟ 4,9
ΑΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΤΗ ΨΗΦΟΣ 25,8

Το ποσοστό των αναποφάσιστων είναι μεγάλο, περίπου 1.000.000 άνθρωποι με βάση τη δημοσκόπηση εμφανίζονται αναποφάσιστοι την ώρα που η συσπείρωση της ΝΔ βρίσκεται σε πολύ υψηλά επίπεδα και έτσι όλα δείχνουν ότι μπορεί να υπάρξουν ανατροπές στον δρόμο για την κάλπη.

Σε επίπεδο περιφερειών η ΝΔ κρατάει τα σκήπτρα στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας.

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΣΥΡΙΖΑ ΝΔ
ΙΟΝΙΟ 21,2 19,9
ΗΠΕΙΡΟΣ 16,7 27,6
Δ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ 22, 24,6
Κ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ 16,8 23,6
ΑΝ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ – ΘΡΑΚΗ 16,9 25,2
ΣΤ. ΕΛΛΑΔΑ 16 24,5
ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ 19,4 18,2
ΠΕΛΟΠΟΝΗΣΣΟΣ 16,1 26,5
ΘΕΣΣΑΛΙΑ 18,1 22
ΑΤΤΙΚΗ 15,7 18,2
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ 15,6 24,7
ΝΟΤΙΟ ΑΙΓΑΙΟ 16 24,6
ΚΡΗΤΗ 20,4 17,8

Δημοσκόπηση ΣΚΑΪ: Προβάδισμα της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ με 12%

Άλλη εντελώς είναι η εικόνα στην δημοσκόπηση του ΠΑΜΑΚ για τον ΣΚΑΙ. Δίνει προβάδισμα 12 μονάδων στη Νέα Δημοκρατία. Οι πολίτες φαίνεται πως εκφράζουν ανησυχίες για τους κυβερνητικούς χειρισμούς στους πλειστηριασμούς ακινήτων, στην επίσκεψη Ερντογάν και στις προσπάθειες πώλησης πολεμοφοδίων στη Σαουδική Αραβία.

Η ΝΔ αναδεικνύεται πρώτο κόμμα στην πρόθεση ψήφου με 30 μονάδες, έναντι 18 μονάδων που αποσπά η Κουμουνδούρου. Αμφότερες παρατάξεις χάνουν μισή μονάδα σε σχέση με την προηγούμενη έρευνα του ΠΑΜΑΚ, το Νοέμβριο. Το κυβερνών κόμμα πλήττεται από χαμηλή συσπείρωση, χάνοντας πάνω από το ένα πέμπτο των οπαδών του στην αποχή ή το λευκό.

Στην τρίτη θέση βρίσκεται το Κίνημα Αλλαγής, με 9,5 μονάδες, κερδίζοντας έναν πόντο τον τελευταίο μήνα. Ο νέος φορέας της κεντροαριστεράς συσπειρώνει τα τρία τέταρτα των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ και περισσότερους από τέσσερις στους δέκα υποστηρικτές του Ποταμιού.

δημοσκόπηση

Τέταρτη δύναμη είναι η Χρυσή Αυγή με 7,5% ενώ στο 6,5% ακολουθεί το ΚΚΕ. Κανένα άλλο κόμμα δεν υπερβαίνει το όριο του τρία τοις εκατό για είσοδο στη Βουλή, με την Ένωση Κεντρώων να αποσπά το 2,5% των ψήφων. Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες να ακολουθούν με 2%, ισοψηφώντας με την ΑΝΤΑΡΣΥΑ.

Σαφώς μεγαλύτερο είναι το προβάδισμα της ΝΔ στην παράσταση νίκης, καθώς περισσότεροι από 60 στους 100 πολίτες προβλέπουν νίκη του κόμματος του Ταύρου, ενώ μόλις το 15,5% διαβλέπει νέα επικράτηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Μόλις το 6% των πολιτών δηλώνει ικανοποιημένο από τις επιδόσεις της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, ενώ το 55% δηλώνει ανικανοποίητο και εκτιμά ότι υπάρχουν καλύτερες εναλλακτικές λύσεις.

Τρία αιχμηρά θέματα που χτυπούν την κυβέρνηση

Η δημοσκόπηση καταδεικνύει ότι το εκλογικό σώμα είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικό απέναντι στα όσα διατείνεται η κυβέρνηση για τρία σοβαρά ζητήματα της επικαιρότητας, τους πλειστηριασμούς ακινήτων, την επίσκεψη Ερντογάν στη χώρα μας και τις προσπάθειες πώλησης πυρομαχικών στη Σαουδική Αραβία.

Σχετικά με τους πλειστηριασμούς, το 74,5% δεν πιστεύει ότι η κυβέρνηση προστατεύει την «λαϊκή κατοικία», θέση με την οποία συμφωνούν μάλιστα περισσότεροι από έξι στους δέκα ψηφοφόροι της Κουμουνδούρου.

δημοσκόπηση

Σε ό,τι αφορά τη Σαουδική Αραβία, το 60,5% θεωρεί ότι υπάρχουν υποψίες για σκάνδαλο, ενώ μόλις το 18,5% αντιτείνει πως δεν υποψιάζεται κάτι.

Αναφορικά με την επίσκεψη του Τούρκου προέδρου στην Αθήνα και τη Θράκη – κατά την οποία αποτυπώθηκαν διαφωνίες των δύο χωρών για τη Συνθήκη της Λωζάνης – σχεδόν οι μισοί ψηφοφόροι, σε ποσοστό 46,5%, πιστεύει ότι κυρίως ωφελήθηκε η Τουρκία.

Μόλις το 12% υποστηρίζει ότι κυρίως ωφελήθηκε η Ελλάδα. Το 29% απάντησε αυθόρμητα πως η επίσκεψη ήταν κερδοφόρα και για τις δύο χώρες.

Η έρευνα διενεργήθηκε σε δείγμα 1.058 ανθρώπων μεταξύ 13 και 15 Δεκεμβρίου.

Δείτε το βίντεο

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις