Παρασκευή, 27 Σεπτ.
22oC Αθήνα

Δυο οι… τάσεις στον ΣΥΡΙΖΑ για την Προανακριτική – Ποιοι διαφωνούν με τον Πολάκη

Δυο οι… τάσεις στον ΣΥΡΙΖΑ για την Προανακριτική – Ποιοι διαφωνούν με τον Πολάκη

Η στάση που θα κρατήσει ο ΣΥΡΙΖΑ στην προανακριτική επιτροπή για το θέμα Παπαγγελόπουλου μετά την απόφαση της πλειοψηφίας να εξαιρέσει τον Δημήτρη Τζανακόπουλο και τον Παύλο Πολάκη αναμένεται να συζητηθεί σήμερα το πρωί την προγραμματισμένη συνεδρίαση του προεδρείου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ στην οποία θα παρευρίσκεται και ο Αλέξης Τσίπρας.

Στην ΚΟ του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπάρχουν δυο απόψεις για το πώς πρέπει να αντιδράσει ο ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίες όμως ξεκινούν από την ίδια αφετηρία. Ότι ακόμα και αν απομακρυνθούν τελικά οι δύο βουλευτές από την προανακριτική αυτό δεν θα πρέπει να γίνει εύκολα και άμεσα σαν να έχει δίκιο η πλειοψηφία.

Οι διαφοροποιήσεις που υπάρχουν αφορούν στον τρόπο αντίδρασης των δύο βουλευτών στην περίπτωση που τα πράγματα πάρουν ανεξέλικτη τροπή.

Κάποιοι από την ομάδα των “κομματικών” δεν συμφωνούν με τις δηλώσεις του Παύλου Πολάκη ότι από την αίθουσα της προανακριτικής «θα τον βγάλουν σηκωτό». Παραδέχονται ωστόσο ότι ο βουλευτής Κρήτης γνωρίζει πολύ καλά το θέμα και θα είναι δύσκολος αντίπαλος στην όλη διαδικασία.

Οι στενοί συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα προσανατολίζονται να προτείνουν στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ νομική μάχη, καθώς θεωρούν ότι έχουν όλα τα επιχειρήματα αλλά και το δίκιο με το μέρος τους για να κερδίσουν αυτή την αντιπαράθεση.

Click4more: Έγγραφο ντοκουμέντο φέρνει τα πάνω – κάτω στην υπόθεση Novartis

Η Γραμματέας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Όλγα Γεροβασίλη μιλώντας χθες στον ΣΚΑΙ μίλησε για αλαζονεία της εξουσίας και ανέφερε ότι η εμπλοκή αυτή οφείλεται «στην προσπάθεια της κυβερνητικής πλειοψηφίας και προσωπικά του Κυριάκου Μητσοτάκη, συνεπικουρούμενου και από το ΚΙΝΑΛ, να δημιουργήσουν αδιέξοδο στην Επιτροπή».

Για το εάν θα αποχωρήσουν από την προανακριτική η Όλγα Γεροβασίλη ανέφερε ότι «δεν θα είμαστε τόσο εύκολοι “αντίπαλοι” στη διαδικασία αυτή. Είναι μια κοινοβουλευτική διαδικασία και θα υποστηρίξουμε τη νόμιμη εξέλιξη της. Εμείς θέλουμε να λάμψει η αλήθεια. Θέλουμε να συζητηθούν όλα για αυτό το θέμα και  είμαστε σίγουροι  πως αυτή η διαδικασία στη ΝΔ θα της γυρίσει μπούμερανγκ».

Από την πλευρά του ο Γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης δεν αξιολογεί το θέμα ως μείζων για να κορυφωθεί η σύγκρουση με την κυβέρνηση. «Δεν θεωρώ τα όσα έγιναν εκ μέρους της κυβερνητικής πλειοψηφίας σε σχέση με την προανακριτική ως την κορυφαία σύγκρουση των τελευταίων μηνών. Ασφαλώς αποτελεί μια αντιδημοκρατική και αυταρχική επιλογή εκ μέρους της κυβέρνησης και των συνοδοιπόρων της, αλλά σημαντικότερη ήταν η σύγκρουση, με αφορμή τις διατάξεις του υποτιθέμενου αναπτυξιακού νόμου».

Click4more: Λαζαρίδης: “Ο κ. Τσίπρας πρέπει να καταλάβει ότι η Βουλή δεν είναι το πολυκλαδικό σχολείο των νεανικών του χρόνων”

Την ίδια ώρα κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ σχολίαζαν την άποψη στελεχών της ΝΔ, τα οποία ισχυρίζονται ότι με το έγγραφο της κ. Τουλουπάκη που αποκάλυψε η Καθημερινή επιβεβαιώνεται η θεωρία περί σκευωρίας.

«Πρόκειται περί γελοίου ισχυρισμού αφού αυτό που επιβεβαιώνει είναι το ακριβώς αντίθετο», λένε τα στελέχη της Κουμουνδούρου. «Η ΝΔ και ακολούθως και το ΚΙΝΑΛ το τελευταίο διάστημα επιχειρούν διαρκώς να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις και να απαξιώσουν το σκάνδαλο ως δήθεν σκευωρία. Οι προσπάθειες αυτές εντείνονται, ειδικά μετά τις αποκαλύψεις του ντοκιμαντέρ της ελβετικής τηλεόρασης και την αναφορά των Εισαγγελέων Διαφθοράς περί εκβιασμού που φέρεται να έκανε ο κ. Στουρνάρας στον τότε προστατευόμενο μάρτυρα, κ. Μανιαδάκη πως αν αλλάξει η κυβέρνηση “μαζί με άλλους δύο πολιτικούς θα συντρίψουν μάρτυρες και Εισαγγελείς”, διότι βλέπει η Προανακριτική που σύστησε να της γυρνά μπούμερανγκ από τις αποκαλύψεις.

Click4more: Χαρίτσης για Novartis: “Με τις τελευταίες αποκαλύψεις καταρρέει η θεωρία περί σκευωρίας”

Επιχείρησε λοιπόν μία λαθροερμηνεία του εγγράφου της κ. Τουλουπάκη. Ισχυρίζονται πως εάν οι προστατευόμενοι μάρτυρες είναι οι ίδιοι που έχουν καταθέσει και στο FBI τότε δήθεν επιβεβαιώνεται η σκευωρία, αφού μπορεί να το έκαναν προσδοκώντας αμοιβή. Εάν δεχθεί όμως κανείς ότι πρόκειται για τους ίδιους μάρτυρες, τότε αυτό συνιστά παραδοχή πως δεν υπάρχει σκευωρία. Διότι οι καταθέσεις στο FBI για το σκάνδαλο Novartis και στην ελληνική πτυχή του, έγιναν πολύ καιρό (ήδη από το καλοκαίρι του 2016) πριν ξεκινήσει η έρευνα στην Ελλάδα. Και οι μάρτυρες αυτοί κρίθηκαν αξιόπιστοι από το FBI πριν αρχίσει η έρευνα στην Ελλάδα. Επομένως, ούτε οι εισαγγελικές αρχές, τις οποίες εμπλέκει η ΝΔ μέσα στον πανικό της στη δήθεν σκευωρία, ούτε φυσικά κανένα στέλεχος της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να “υπαγόρευσαν” στους μάρτυρες τι θα καταθέσουν στην ελληνική Δικαιοσύνη, αφού είχαν ήδη κάνει αντίστοιχες καταγγελίες στο FBI από το καλοκαίρι του 2016. Η μόνη περίπτωση να ισχύουν πλέον τα περί σκευωρίας, είναι να πουν από τη ΝΔ με τον πλέον επίσημο τρόπο ότι σε αυτήν εμπλέκεται και το FBI!.

Άρα το επίμαχο έγγραφο όχι μόνο δεν επιβεβαιώνει τα περί σκευωρίας, αλλά καταρρίπτει πλήρως τους έωλους ισχυρισμούς της ΝΔ και επιβεβαιώνει ότι είναι ένα τεράστιο σκάνδαλο».

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις