Site icon NewsIT
21:08 | 29.09.14

Δύσπεπτο το… μενού της συνάντησης κυβέρνησης – τρόικα

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI

Newsit Newsroom

Πλούσιο αλλά δυσκολοχώνευτο το μενού στην πρώτη συνάντηση του κ. Γκίκα Χαρδούβελη με την τρόικα. Σύμφωνα με πληροφορίες όλα τα ανοιχτά θέματα θα τεθούν στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης από το πρώτο ραντεβού.

Στην κυβέρνηση αναμένουν ότι ο τελευταίος έλεγχος της οικονομίας ο οποίος γίνεται πριν ολοκληρωθεί το δανειακό πρόγραμμα από την Ευρωζώνη, αλλά και ενόψει της πιθανής αποχώρησης του ΔΝΤ θα είναι εξαιρετικά δύσκολος.

Μέχρι τώρα η τρόικα ανεβάζει το δημοσιονομικό κενό του 2015 στα 2 δισ. ευρώ, για τις φοροελαφρύνσεις λέει “ναι” μόνο αν προσδιοριστούν ισοδύναμα μέτρα και ζητά δραστικές αλλαγές στον συνδικαλιστικό νόμο, απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων , νέο ασφαλιστικό πλαίσιο με μειώσεις συντάξεων εφόσον κριθεί απαραίτητο, ψήφιση νομοσχεδίου για τα “κόκκινα δάνεια”, καμία παράταση στο προστατευτικό καθεστώς από πλειστηριασμούς για την πρώτη κατοικία, ψαλίδισμα στις πρόσθετες αμοιβές των δημοσίων υπαλλήλων και νέο ενιαίο μισθολόγιο στο Δημόσιο.

Οι προθέσεις τις τρόικας και αν θα κρατήσει άκαμπτη στάση θα διαφανούν στον πρώτο γύρο της αξιολόγησης μέχρι τις 8 Οκτωβρίου.

Πέρα από τον κ. Χαρδούβελη οι τροϊκανοί θα συναντηθούν με τους υπουργούς Ανάπτυξης Νίκο Δένδια, Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκο Μητσοτάκη, Εργασίας Γιάννη Βρούτση και Υγείας Μάκη Βορίδη.

Τόσο οι επικεφαλής όσο και ο κ. Χαρδούβελης θα συμμετάσχουν στην ετήσια σύνοδο του ΔΝΤ (10-12 Οκτωβρίου) και στο Eurogroup (13 του μήνα). Η τρόικα αναμένεται να επιστρέψει στην Αθήνα για τον δεύτερο γύρο της αξιολόγησης στα τέλη Οκτωβρίου μετά δηλαδή από την δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων των stress tests της ΕΚΤ.

Μετά την αποψινή συνάντηση που είχε με τον Αντώνη Σαμαρά στο Μέγαρο Μαξίμου, ο υπουργός Οικονομικών εξέφρασε την αισιοδοξία του για θετική έκβαση των διαπραγματεύσεων με την τρόικα.

Ο Γκίκας Χαεδούβελης επισήμανε πως η κυβέρνηση προσέρχεται στην διαπραγμάτευση με σοβαρότητα και αποφασιστικότητα και ζήτησε να δοθεί τέλος στην παραφιλολογία που υπάρχει τον τελευταίο καιρό.

Αύριο το μεσημέρι στις 2 θα πραγματοποιηθεί στο Μέγαρο Μαξίμου συνάντηση του πρωθυπουργού με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Εξωτερικών, Ευάγγελο Βενιζέλο.

Σε πρώτη φάση θα συζητηθούν τα δημοσιονομικά μεγέθη του 2015

Το οικονομικό επιτελείο σκοπεύει να συμπεριλάβει στο προσχέδιο που θα κατατεθεί στην Βουλή στις 6 Οκτωβρίου σειρά φοροελαφρύνσεων μεταξύ των οποίων η μείωση της έκτακτης εισφοράς κατά 30% και η κατάργηση του φόρου πολυτελούς διαβίωσης αλλά και να οριοθετήσει το πρωτογενές πλεόνασμα της επόμενης χρονιάς στο 2,5% του ΑΕΠ (4,37 δισ. ευρώ).

Με αυτά τα δεδομένα το δημοσιονομικό κενό υπολογίζεται στα 500 εκατ. ευρώ περίπου. Από την άλλη πλευρά η τρόικα ζητά ο στόχος να τεθεί στο 3% του ΑΕΠ (5,65 δισ. ευρώ) όπως αναφέρεται στο Μνημόνιο , υπολογίζει το δημοσιονομικό κενό στα 2 δισ. ευρώ και ζητά ισοδύναμα μέτρα για τις φοροελεφρύνσεις.

Εξαιρετικά ακανθώδη είναι τα θέματα του υπουργείου Εργασίας (νέο ασφαλιστικό , συνδικαλιστικός νόμος, ομαδικές απολύσεις).

Η τρόικα εκτιμά ότι με το νέο ασφαλιστικό πρέπει να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του συστήματος και δεν αποκλείουν μειώσεις συντάξεων και αυξήσεις ορίων συνταξιοδότησης. Η κυβέρνηση εμφανίζεται απόλυτη ότι δεν πρόκειται να συζητήσει νέες παρεμβάσεις στα όρια ηλικίας αλλά και μειώσεις στις κύριες συντάξεις.

Τρόικα και κυβέρνηση έχουν εκ διαμέτρου αντίθετες θέσεις όσον αφορά τις ομαδικές απολύσεις . Η τρόικα επιμένει ότι πρέπει να νομοθετηθεί η πλήρης απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα. Το υπουργείο Εργασίας αντιτείνει πως το ζήτημα έχει διευθετηθεί και ως εκ τούτου δεν μπορεί να τεθεί εκ νέου προς διαπραγμάτευση.

Εξάλλου για τον συνδικαλιστικό νόμο η τρόικα ζητά να συμπεριληφθούν διατάξεις για την επαναφορά του λοκ άουτ , τον περιορισμό των συνδικαλιστικών αδειών, αλλαγές στο μοντέλο λήψης αποφάσεων για τις απεργίες και την χρηματοδότηση των συνδικάτων. Την Τρίτη το πρωί στην Γενεύη ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης αναζητά κοινά αποδεκτή λύση με τους εκπροσώπους των κοινωνικών εταίρων και συντονιστή τον γενικό διευθυντή του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας (ILO).

Στα ζητήματα του Δημοσίου πέρα από τις 6.500 απολύσεις που πρέπει να γίνουν μέχρι τα τέλη του έτους η κυβέρνηση καλείται να ψηφίσει μέσα στο Νοέμβριο το νέο ενιαίο μισθολόγιο ώστε να τεθεί σε εφαρμογή από την 1η Ιανουαρίου 2015. Επειδή είναι πιθανό να επιφέρει νέο γύρο μειώσεων στις αποδοχές υπαλλήλων υποχρεωτικής και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης καθώς και “συρρίκνωση” του εισαγωγικού μισθού εκτιμάται ότι θα προκαλέσει ενδοκυβερνητικές κόντρες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η ώρα των αποφάσεων για Σαμαρά – Χαρδούβελη εν όψει τρόικας

Τα είπαν εν όψει τρόικας Βρούτσης και Χαρδούβελης

Έρχεται η τρόικα – Διαπραγματεύσεις για τις φοροελαφρύνσεις

”Το προβληματικό παιδί της Ευρώπης φαίνεται ότι πηγαίνει καλύτερα”

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version