Σαφές μήνυμα στην Τουρκία να σταματήσει τις παραβιάσεις και τις προκλήσεις και να σεβαστεί την κυριαρχία της Ελλάδας στέλνει για λογαριασμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης η Κομισιόν. Και ζητά από την Άγκυρα όχι μόνο αποκλιμάκωση αλλά και δέσμευση πως αυτή θα διατηρηθεί.
Μπορεί πριν από μερικές εβδομάδες η Κομισιόν να είχε κρατήσει ίσες αποστάσεις, προκαλώντας την αντίδραση της Ελλάδας, αλλά αυτή τη φορά, δια του εκπροσώπου της για θέματα Εξωτερικών Υποθέσεων, Πίτερ Στάνο, το μήνυμα στην Τουρκία είναι ηχηρό και ξεκάθαρο: η Άγκυρα καλείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση να σέβεται τα κυριαρχικά δικαιώματα, τα χωρικά ύδατα και τον εναέριο χώρο της Ελλάδας. Και καλείται να δεσμευτεί και να το… αποδείξει.
«Η Τουρκία πρέπει να σταματήσει όλες τις απειλές και ενέργειες που βλάπτουν τις σχέσεις καλής γειτονίας και να σέβεται την κυριαρχία όλων των κρατών μελών της ΕΕ στα χωρικά ύδατα και τον εναέριο χώρο τους» τόνισε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν ερωτηθείς από το ΑΠΕ-ΜΠΕ σχετικά με τη συνέχιση των προκλήσεων από την πλευρά της Άγκυρας.
Παράλληλα, ο Πίτερ Στάνο επανέλαβε και την πάγια θέση της Κομισιόν ότι «οποιοδήποτε ανοιχτό ζήτημα θα πρέπει να αντιμετωπίζεται με ειρηνικό τρόπο, μέσω διαλόγου, καλή πίστη, με πλήρη σεβασμό του διεθνούς δικαίου και σύμφωνα με την αρχή των σχέσεων καλής γειτονίας».
Διεμήνυσε, επίσης, στην Τουρκία πως «όσον αφορά τις σχέσεις μεταξύ της ΕΕ και των κρατών μελών της ΕΕ με την Τουρκία, η ΕΕ ήταν και είναι πολύ σαφής: Περιμένουμε από την Τουρκία να έχει εποικοδομητική συμπεριφορά, να απέχει από βήματα που κλιμακώνουν, ρητορική ή ενέργειες και να δεσμευτεί στην οικοδόμηση σχέσεων καλής γειτονίας και όχι το αντίθετο. Διαφορετικά, η ΕΕ και τα κράτη μέλη της θα αναγκάζονταν να εξετάσουν κατάλληλη απάντηση. Αυτό δηλώθηκε ξεκάθαρα δύο φορές πέρυσι από τους Ευρωπαίους ηγέτες και αυτή παραμένει η θέση μας μέχρι σήμερα» επισήμανε.
Επιπροσθέτως, ο Πίτερ Στάνο υπογράμμισε ότι «η ΕΕ ήταν πολύ σαφής σε πολλές περιπτώσεις ότι είμαστε πρόθυμοι και έτοιμοι να δεσμευτούμε με την Τουρκία – σταδιακά, αναλογικά και αναστρέψιμα για να ενισχύσουμε τη συνεργασία σε διάφορους τομείς κοινού ενδιαφέροντος, υπό τους καθορισμένους όρους» αναφέροντας ωστόσο ότι η Άγκυρα θα πρέπει «να δεσμευτεί σε αποκλιμάκωση και η αποκλιμάκωση πρέπει να διατηρηθεί».