Πολιτική

Ε. Βενιζέλος: Δεν είμαι ούτε ιδιοκτήτης ούτε κληρονόμος του ΠΑΣΟΚ

«Όποιος θέλει Ελλάδα σταθερή, προοδευτική, χωρίς ρίσκο, πρέπει να ψηφίσει ΠΑΣΟΚ, αυτό είναι το πραγματικό αντίβαρο, η χρήσιμη ψήφος», τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, σε συνέντευξή του στην τηλεόραση της ΝΕΡΙΤ.

Ο κ. Βενιζέλος διατύπωσε την πρότασή του για ευρύτατη συσπείρωση των δημοκρατικών δυνάμεων ευρωπαϊκού προσανατολισμού, σημειώνοντας ότι τα βήματα που πρέπει να ακολουθηθούν είναι: η ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης με το κλείσιμο της αξιολόγησης, η λήψη των υπολειπόμενων δόσεων και η μετάβαση στην προληπτική πιστωτική γραμμή, η διασφάλιση των σχέσεων με τους επενδυτές και, σε σχέση με το θέμα του χρέους, να μην υπάρξουν αυτοσχεδιασμοί, αλλά να εφαρμοστεί η ειλημμένη απόφαση του Eurogroup του Φεβρουαρίου του 2012 «που είναι για εμάς εξαιρετικά ευνοϊκή και μας δίνει πολύ μεγάλη ανάσα».

Αφού μίλησε για τις δύο σημαντικές αποφάσεις που έλαβε η ΕΚΤ, ο κ. Βενιζέλος υποστήριξε ότι «έχει πολύ μεγάλη σημασία να δημιουργήσουμε μια ατμόσφαιρα σοβαρή, συναινετική, σταθερότητας», ότι «θα ήταν τραγικό να δαπανήσουμε τον μήνα αυτό σε δεύτερες εκλογές και θα ήταν ανεύθυνο να τον δαπανήσουμε σε πειραματισμούς και ερασιτεχνισμούς». Είπε, επίσης, ότι το πρόγραμμα που συνοδεύει την προληπτική πιστωτική γραμμή θα είναι πολύ πιο χαλαρό, γενικό και άνετο και κρατάει ένα χρόνο μόνο, για να υπογραμμίσει ότι τώρα η χώρα είναι πραγματικά έτοιμη να κάνει το ένα βήμα που υπολείπεται και πως «αν η σκέψη είναι η Ελλάδα να γίνει παρανάλωμα του πυρός, δοκιμαστήριο, για να βοηθήσουμε να αλλάξουν οι πανευρωπαϊκοί συσχετισμοί, αυτό θα είναι μια υπερβολική αυτοθυσία που θα ζητήσουν από την Ελλάδα οι ριζοσπαστικές δυνάμεις».

Είπε, ακόμη, πως όταν μιλάμε για αυτοδυναμία, μιλάμε για μια πιθανή αυτοδυναμία μαθηματική, όχι πολιτική, λόγω του μπόνους των 50 εδρών και σχολίασε πως αν κάποιος πιστεύει ότι μπορεί να κυβερνήσει με χαμηλά ποσοστά μια χώρα σαν την Ελλάδα στην κατάσταση που είναι, κάνει λάθος αλλά μπορεί να το δοκιμάσει. «Εμείς δεν είπαμε ότι είμαστε μπαστακωμένοι στην κυβέρνηση ή ότι χρειαζόμαστε αναγκαστικά σε μια κυβέρνηση», «δεν ζητάμε να είμαστε κυβερνητικός εταίρος, αλλά εθνικός εταίρος», τόνισε και πρόσθεσε ότι «μπορούμε να βοηθήσουμε για το καλό του τόπου στην εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης, να μεταφέρουμε την εμπειρία μας, να επισημαίνουμε κινδύνους». «Ο λαός θα κρίνει σε ποιους θέλει να εμπιστευτεί τη διαπραγμάτευση», υπογράμμισε. Επιπλέον, είπε ότι «αν υπάρχει κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, υπάρχει κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, εμείς μπορούμε να παίξουμε τον ρόλο μιας σοβαρής αντιπολίτευσης, που σέβεται τους θεσμούς, αν δεν χρειάζονται οι δικοί μας βουλευτές για να σχηματιστεί μια κοινοβουλευτική πλειοψηφία, αλλά το σωστό θα είναι να είναι μέσα και το πρώτο και το δεύτερο κόμμα, όλα τα δημοκρατικά κόμματα ευρωπαϊκού προσανατολισμού». Σχολίασε ότι «καταστροφή» εξ υποκειμένου, επειδή δηλαδή κάποιος κερδίζει και γίνεται κυβέρνηση και άλλος αντιπολίτευση, δεν επέρχεται, αλλά ότι όμως «η καταστροφή μπορεί να έρθει από εσφαλμένες πολιτικές ή κατά λάθος, να θέλεις να κάνεις τη στροφή και να μην προλαβαίνεις, να μην ξέρεις τι γίνεται».

Χαρακτήρισε το Ποτάμι ετερόκλητο σχήμα και υποστήριξε ότι δεν υπάρχει εγγυητική δύναμη ότι θα μπορεί να σταθεί στα δύσκολα. «Όταν παίρνεις την ευθύνη και πρέπει να είσαι αναστενάρης πάνω στα κάρβουνα της εθνικής ευθύνης τότε φαίνεται ποιος μπορεί να χορέψει», σχολίασε.

Ο κ. Βενιζέλος είπε ότι το ΠΑΣΟΚ τράβηξε τις κόκκινες γραμμές στη διαπραγμάτευση με την τρόικα, ότι «οι κόκκινες γραμμές αυτές υπάρχουν, αλλά τις έχουμε βάλει στο πεδίο της μάχης, όχι στα λόγια, ο ΣΥΡΙΖΑ τα λέει αυτά στα λόγια, δεν έχει δοκιμαστεί στο μπρα ντε φερ».

Εξήγησε πως όταν η Ελλάδα είναι πιο γρήγορη και αποτελεσματική στις διαρθρωτικές αλλαγές, διευκολύνεται στα δημοσιονομικά, η πίεση είναι μικρότερη. Πρόσθεσε ότι όταν αλλάξει η διαπραγματευτική ομάδα και πάνε να τα συζητήσουν όλα αυτά θα δουν πόσα απίδια έχει ο σάκος, για να σημειώσει πως γι’ αυτό χρειάζεται σοβαρότητα, προετοιμασία, ενότητα και συναίνεση.

Ανέφερε ακόμα ότι το ΠΑΣΟΚ έχει μεγαλύτερη ευαισθησία σε θέματα κοινωνικού κράτους και προστασίας ευπαθών ομάδων, σε σχέση με τη ΝΔ, και παρέπεμψε στο πρόγραμμα που έχει παρουσιάσει από τον Μάιο για τις θέσεις εργασίας και το σχέδιο ανασυγκρότησης με άξονα την απασχόληση.

Είπε ακόμα, μεταξύ άλλων, ότι το 2010 το ΠΑΣΟΚ μπήκε σε μια περιπέτεια μόνο, χωρίς να ζητήσει τη συμμετοχή όλων σε αυτή την προσπάθεια, και ότι κρύφτηκε από πίσω η ΝΔ, κρύβοντας και τις ευθύνες της περιόδου 2004-2009.

Τέλος, είπε ότι το ΠΑΣΟΚ θα κάνει συνέδριο ριζικής ανανέωσης, ενότητας, σε σχέση με την κοινωνία και πως εκείνος δεν είναι ούτε ιδιοκτήτης ούτε κληρονόμος.

Πολιτική

Σχολιάστε

Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα