Παρασκευή, 15 Νοε.
16oC Αθήνα

Economist: «Η Αχίλλειος πτέρνα της Ευρώπης»

Economist: «Η Αχίλλειος πτέρνα της Ευρώπης»

Από τις εκλογές σε Ελλάδα και Γαλλία που προκαλούν τριγμούς ξανά στην ευρωζώνη είναι εμπνευσμένο το τεύχος του περιοδικού Economist.

Ο Αχιλλέας ψηφίζει και ένα βέλος τον χτυπά στο ευαίσθητο σημείο του. Γονατίζει μπροστά στην κάλπη, την ώρα που ρίχνει μέσα την ψήφο του Αυτό είναι το σκίτσο στο πρωτοσέλιδο του περιοδικού, που κυκλοφορεί το Σάββατο.

«Με τον κίνδυνο της ελληνικής εξόδου να διογκώνεται, η ευρωζώνη καλείται να διασώσει το ενιαίο νόμισμα» ξεκινά το άρθρο. Και προειδοποιεί ότι η Άνγκελα Μέρκελ και ο Φρανσουά Ολάντ έχουν περιθώριο ενός μήνα για να προετοιμάσουν την Ευρώπη και να την προστατεύσουν από ενδεχόμενη αποχώρηση της Ελλάδας. Γιατί ο κίνδυνος μετάδοσης της ελληνικής κρίσης στην Ισπανία, την Πορτογαλία, την Ιταλία και την Ιρλανδία δεν έχει αποφευχθεί.

«Την στιγμή που απαιτείται πολιτικός ρεαλισμός, η πολιτική έχει πέσει θύμα αυταπάτης με τους ηγέτες στις κυριότερες χώρες να πουλούν θελκτικές μισές αλήθειες που υπόσχονται μια ευκολότερη έξοδο. Τα χειρότερα είναι στην Ελλάδα. Η μισή αλήθεια στην Αθήνα είναι ότι οι στενόμυαλοι βορειο-Ευρωπαίοι δεν αναγνωρίζουν στους Έλληνες τα δεινά που υπέστησαν.

Η Ελλάδα πραγματικά υπέφερε: μεταξύ 2007-2012 η οικονομία της (εκτιμάται) ότι συρρικνώθηκε σχεδόν κατά 1/5. Η οικονομία στραγγαλίζεται από σοβαρή έλλειψη…ρευστότητας. Αυτό σημαίνει ότι η Ελλάδα είναι καλύτερα εκτός ευρώ; Πιθανώς. Ωστόσο η εγκατάλειψη του ευρώ θα δημιουργούσε επίσης χάος, θα κατέστρεφε τις καταθέσεις και συχνά- όπως και στο παρελθόν- τα πλεονεκτήματα μιας εξόδου θα μπορούσαν να ξεφουσκώσουν γρήγορα».

«Η Ελλάδα συμφέρει να μείνει στο ευρώ, αλλά όχι με κάθε τίμημα. Η έξοδός της μπορεί να αποδειχθεί αναπόφευκτη. Η Μέρκελ και ο Ολάντ έχουν μόνο ένα μήνα για να προετοιμαστούν για κάτι τέτοιο. Έχουν πολύ δουλειά μπροστά τους για να κάνουν», τονίζει ο συντάξκτης.

Παράλληλα, δίνει δίκιο στον νέο πρόεδρο της Γαλλίας πως το δημοσιονομικό Σύμφωνο Σταθερότητας χρειάζεται αναπτυξιακά μέτρα. Και θεωρεί ότι παρά τα δημοσίως λεγόμενά της, η Άγκελα Μερκελ θα δεχόταν ευχαρίστως να συμπεριλάβει στη Συνθήκη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κομισιόν: 4,7 η ύφεση στην Ελλάδα – Δεν προβλέπεται ανάκαμψη ούτε το 2013

Γερμανικές απειλές σε Ελλάδα και Ολάντ-“Αν θέλετε λεφτά, θα ματώσετε!”

Με τι μούτρα θα ζητήσουμε επαναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου;

Δεν είμαστε μόνοι… – Εκτός δημοσιονομικών στόχων Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία

Επιτέλους το Βερολίνο χαλαρώνει!

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε