Πολιτική

Ε.Ε. και ΔΝΤ οι δυο όψεις του ίδιου νομίσματος

Για μια ακόμη φορά μέσα στα 5 χρόνια του μνημονίου καταρρίπτεται ο μύθος των..."συνιστωσών" στους κόλπους των δανειστών, καθώς οι "ευρωπαίοι" (ΕΕ και ΕΚΤ) και οι "αμερικάνοι" (ΔΝΤ) δανειστές επί της ουσίας είναι οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος.

Μάλιστα όσοι επένδυαν στον αμερικανικό παράγοντα, είτε στο πολιτικό επίπεδο (βλέπε Λευκό Οίκο) είτε στο οικονομικό επίπεδο (βλέπε ΔΝΤ) επειδή τάσσεται υπέρ του “κουρέματος” του ελληνικού χρέους έχουν διαψευστεί πανηγυρικά αρκεί να δει κανείς τις περιπτώσεις του Γιώργου Παπανδρέου και του Γιάνη Βαρουφάκη, τηρουμένων των συγκυριών, των προσώπων και των ρόλων τους.

Με το ΔΝΤ πάντως να ανοίγει και πάλι δειλά την πόρτα του “κουρέματος” έστω και μικρού, αλλά και ενός νέου μνημονίου-δανείου τα μάτια όλων σήμερα στραμμένα στη μεσημεριανή συνεδρίαση του Δ.Σ.της ΕΚΤ όπου θα κριθεί εάν θα χαλαρώσει ή θα σφίξει ακόμη περισσότερο ο κλοιός γύρω από την ελληνική οικονομία.

Διεθνείς οίκοι κάνουν λόγο για μια «σολομώντειο» απόφαση, που δε θα διογκώνει τα προβλήματα στις Ελληνικές τράπεζες, καθώς είναι σε εξέλιξη η διαπραγμάτευση. Επίσης η ελληνική πλευρά πέρα από το θέμα των εγγυήσεων επιζητεί αύξηση του ορίου αγοράς εντόκων από τις εγχώριες τράπεζες, που σήμερα είναι κολλημένος στα 15 δισ. ευρώ, ώστε να μπορέσουν να καλυφθούν οι νέες εκδόσεις που έπονται και έχουν στόχο την αποπληρωμή του ΔΝΤ στις 12 Μαϊου, αλλά και την καταβολή συντάξεων και μισθών Μαϊου.

Στο πλαίσιο αυτό έγινε χθες η συνάντηση του επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι με τους Γιάνη Δραγασάκη – Ευκλείδη Τσακαλώτο με τις δύο πλευρές να τηρούν σιγή ιχθύος για το αποτέλεσμα της συνάντησης, κάτι πιθανότατα που θα φανεί σήμερα με την απόφαση της ΕΚΤ.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης για να πείσει την πλευρά της ΕΚΤ να μην κλείσει κι άλλο την στρόφιγγα της ρευστότητας ενημέρωσε για τις εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις, τις προτάσεις που έχει καταθέσει η ελληνική κυβέρνηση και την ανάγκη η ΕΚΤ να επιδείξει υπεύθυνη στάση γεγονός που θα συνέβαλε και στην κατεύθυνση της λύσης.

Το Μέγαρο Μαξίμου με ενημερωτικό του σημείωμα επιχείρησε χθες να πετάξει το μπαλάκι των ευθυνών για το ενδεχόμενο ναυάγιο των διαπραγματεύσεων στους δανειστές λόγω ασυμφωνίας για το μείγμα πολιτικής που πρέπει να ακολουθηθεί, λέγοντας παράλληλα ότι έχουν γίνει πολλές υποχωρήσεις και αποσύροντας μάλιστα το πολυνομοσχέδιο πριν υπάρξει προοπτική συμφωνίας.

Στην κυβέρνηση θεωρούν ότι πλέον η λύση βρίσκεται στα χέρια των δανειστών παραπέμποντας μάλιστα σε ένα έτοιμο σχέδιο, που έχει ήδη κατατεθεί, για αύξηση εισπράξεων φόρων που κυμαίνεται από τα 4,5 δισ. ευρώ έως τα 5,8 δισ. ευρώ και περικοπές δαπανών που μπορούν να φτάσουν περίπου το 1 δισ. για φέτος., ενώ για το 2016 προβλέπονται μεγαλύτερα έσοδα 5,09 δισ. από φόρους, που σε συνδυασμό με νέες περικοπές δαπανών μπορεί να καλύψουν τις ανάγκες της χώρας για τη διετία 2015-2016.

Πολιτική

Σχολιάστε

Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα