Πολιτική

Έφη Αχτσιόλγου: Το κορίτσι από τα Γιαννιτσά που διεκδικεί την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ

Η άριστη μαθήτρια που ξεκίνησε από τα Γιαννιτσά για να σπουδάσει στη Θεσσαλονίκη και ενώ δεν σκεφτόταν να ασχοληθεί με την πολιτική, μια γνωριμία την οδήγησε στις Βρυξέλλες κι από εκεί στην… Κουμουνδούρου και τον ΣΥΡΙΖΑ. Αυτή είναι η ζωή και η πορεία της Έφης Αχτσιόγλου.

«Σας κάλεσα σήμερα εδώ για να ανακοινώσω την υποψηφιότητά μου για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ». Με αυτές τις λέξεις, η Έφη Αχτσιόγλου έγινε η πρώτη υποψήφια για να διαδεχτεί τον Αλέξη Τσίπρα.

Η Έφη Αχτσιόγλου (Ευτυχία το βαφτιστικό της) γεννήθηκε στις 4 Ιανουαρίου του 1985 στα Γιαννιτσά. Ο πατέρας της, Θέμης Αχτσιόγλου, πετυχημένος εργατολόγος στην πόλη της Πέλλας και πολιτικοποιημένος στην Αριστερά και μητέρα της, Ρόδη-Αντιγόνη Ντιούδη, επίσης επιτυχημένη παιδίατρος.

Ο πατέρας της είχε συμμετοχή στον Ρήγα, στο ΚΚΕ Εσωτερικού, στον Συνασπισμό, στον ΣΥΡΙΖΑ και συμμετέχει στα κοινά των Γιαννιτσών, ενώ υπήρξε και δημοτικός σύμβουλος. Η μητέρα της δεν έχει πολιτική δράση, είναι αφοσιωμένη στην παιδιατρική.

Η ίδια η Έφη Αχτσιόγλου δεν είχε, ως μαθήτρια, πολιτικές αναζητήσεις, παρόλο που μεγάλωσε σε ένα σπίτι όπου οι πολιτικές συζητήσεις γίνονταν συχνά.

 
 
 
 
 
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από @newsit.gr

 

Από το Τσανάκκαλε στα Γιαννιτσά

Οι πρόγονοι της Έφης Αχτσιόγλου ήταν πρόσφυγες. Έφτασαν το 1923, με την ανταλλαγή πληθυσμών, από το Τσανάκκαλε, στα Δαρδανέλλια.

Στα Γιαννιτσά, ο παππούς της (πατέρας του πατέρα της) έχτισε μαζί με τα αδέλφια του έναν φούρνο στην περιοχή του Αγίου Γεωργίου στο κέντρο της πόλης, απέναντι από το πάρκο. «Άνθρωπος θρησκευόμενος, εργατικός και ηθικός»: έτσι τον περιέγραψαν στην Καθημερινή άνθρωποι που τον γνώρισαν.

Ο φούρνος βρισκόταν στο ισόγειο της οικογενειακής πολυκατοικίας όπου μεγάλωσαν η Έφη Αχτσιόγλου και ο μεγαλύτερος αδελφός της, ο Πάνος, κριτικός κινηματογράφου.

Όταν η Έφη Αχτσιόγλου ήταν μικρή, κατέβαινε συχνά στον φούρνο του παππού της. Εκεί έμαθε να σέβεται τους ανθρώπους της εργασίας. Εκεί έμαθε ότι θέλει δουλειά το αλεύρι για να γίνει ψωμί.

Ήταν άριστη μαθήτρια, σημαιοφόρος στο γυμνάσιο και το λύκειο. Στα Γιαννιτσά έζησε έως τα 18 της, όταν έφυγε για τη Θεσσαλονίκη για να σπουδάσει στη Νομική του Αριστοτελείου.

Στα τέσσερα χρόνια του πανεπιστημίου δεν είχε ιδιαίτερη πολιτική δράση. Το πολιτικό της ένστικτο ενεργοποιήθηκε όταν ως υπουργός Παιδείας, η αείμνηστη Μαριέττα Γιαννάκου επιχείρησε να καταργήσει το άρθρο 16. Λίγο πριν πάρει, με άριστα, το πτυχίο της το 2006 συμμετείχε στο Κίνημα κατά της αναθεώρησης του Άρθρου 16. Συμμετείχε επίσης στο Δίκτυο Αυτόνομων Ριζοσπαστικών Αριστερών Σχημάτων.

Το 2008 εργάστηκε στο Κέντρο Διεθνούς και Ευρωπαϊκού Οικονομικού Δικαίου στη Θεσσαλονίκη. Από το 2006 έως το 2009 εκπόνησε το πρώτο μεταπτυχιακό της με τον Αντώνη Μανιτάκη στο Δημόσιο Συνταγματικό Δίκαιο και βαθμολογήθηκε με άριστα.

Με συστατική επιστολή του καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου, ο Έφη Αχτσιόγλου πήρε υποτροφία του ΙΚΥ. Αρχικά σκεφτόταν να συνεχίσει κάνοντας διδακτορικό στο Συνταγματικό Δίκαιο, αλλά επέλεξε το Εργατικό Δίκαιο υπό την επίβλεψη του καθηγητή Άρι Καζάκου.

Από Θεσσαλονίκη… Κουμουνδούρου

Ήθελε να γίνει ακαδημαϊκός αλλά τελικά η πολιτική ήταν εκείνη που την κέρδισε. Έγινε μέλος της νομαρχιακής του ΣΥΡΙΖΑ στη Θεσσαλονίκη και το 2014 το όνομά της είχε συζητηθεί για το δήμο της Θεσσαλονίκης στη λογική της (ιδιαίτερα επιτυχημένης όπως αποδείχθηκε) επιλογής του Γαβριήλ Σακελλαρίδη για το δήμο της Αθήνας. Αλλά τελικά επιλέχθηκε ο Τριαντάφυλλος Μηταφίδης.

Η πολιτική της πορεία, όμως, είχε ξεκινήσει.

Στις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015, η Έφη Αχτσιόγλου τοποθετήθηκε στην 11η (τιμητική) θέση του ψηφοδελτίου Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ. Είχε τελειώσει το διδακτορικό της το 2014 και ασκούσε τη δικηγορία στο γραφείο του Άρι Καζάκου. «Δεν ξέρω πώς έφτασα έως εδώ, αν σκεφτείτε ότι ήθελα να γίνω ακαδημαϊκός», λέει η ίδια όταν τη ρωτούν.

Τα πράγματα πήραν… πορεία προς Κουμουνδούρου όταν σε ένα επιστημονικό συνέδριο γνώρισε τον Γιώργο Κατρούγκαλο. Έγραψαν μαζί ένα επιστημονικό άρθρο (“Μνημονιακές” Πολιτικές και Εργατικό Δίκαιο) που δημοσιεύτηκε στην «Επιθεώρηση Δικαίου».

Το 2014 ο Γιώργος Κατρούγκαλος είχε εκλεγεί ευρωβουλευτής και θέλησε να πάρει μαζί του τη νεαρή Έφη Αχτσιόγλου. «Θέλω να έρθεις στις Βρυξέλλες και πρέπει να μου απαντήσεις σε δώδεκα ώρες», της είχε πει σύμφωνα με την Καθημερινή. Δέχτηκε και πήγε.

Αλλά η κοινή τους πορεία, είχε και συνέχεια. Όταν ο ΣΥΡΙΖΑ κέρδισε τις εκλογές του 2015 και ο Γιώργος Κατρούγκαλος έγινε υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, η Έφη Αχτσιόγλου δέχτηκε νέα πρόταση: «Θα έρθεις στην Αθήνα για να γίνεις διευθύντρια του γραφείου μου».

Μέχρι τότε, δεν είχε γνωριστεί με τον Αλέξη Τσίπρα. Γνωρίστηκαν όταν το φθινόπωρο του ’15 ο Γιώργος Κατρούγκαλος έγινε υπουργός Εργασίας και η Έφη Αχτσιόγλου ανέλαβε επικεφαλής της διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς για τις συντάξεις και τα εργασιακά. Για κάποιους ήταν αμίλητη, ψυχρή και απόμακρη. Για άλλους ξεχώρισε για τη σοβαρότητα και τις γνώσεις της, αλλά και για την επάρκεια που επέδειξε στη διαπραγμάτευση.

Έγινε υπουργός Εργασίας σε ηλικία 31 ετών, το 2016, η νεότερη υπουργός που έχει υπάρξει. Διαδέχτηκε τον Γιώργο Κατρούγκαλο.

Όταν ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε τις εκλογές του 2019, η Έφη Αχτσιόγλου ανέλαβε τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ. Δέχτηκε πυρά αντιπάλων και… συντρόφων για το κόστος του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και γιατί, όπως είπε ο Χρήστος Σπίρτζης, το οικονομικό επιτελείο του κόμματος δεν είχε καταλάβει ότι η αγορά είχε πάρει «ανάσα».

Αντιδράσεις είχε προκαλέσει και η δήλωσή της, το 2021, ότι «η κανονικότητα δεν είναι ποτέ ευκαιρία για την Αριστερά».

Με στυλ

Πέρα από την πολιτική της στάση, η Έφη Αχτσιόγλου έχει ξεχωρίσει για το στυλ της.

Άλλοτε με μαύρο κιπούρ φόρεμα, άλλοτε φορώντας μίνιμαλ μαύρο φόρεμα με έντονο V ή ιβουάρ τοπ και διακριτικό σετ κοσμημάτων από πέρλες ή μαύρο skinny jean με μαύρα ankle boots και κόκκινο πουκάμισο.

Μια φορά δε εμφανίστηκε σε εκπομπή με φόρεμα Zeus+Dione, της εταιρίας που ίδρυσε η Μαρέβα Μητσοτάκη!

Σε προσωπικό επίπεδο, διατηρεί εδώ και χρόνια σχέση με τον Δημήτρη Τζανακόπουλο. Τόσο για τη συνεργασία της με τον Γιώργο Κατρούγκαλο, όσο και για τη σχέση της με τον πρώην υπουργό και γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ, η Έφη Αχτσιόγλου έχει γίνει δέκτης σεξιστικών συμπεριφορών. Τις οποίες δεν… «άκουγε» και σχολίασε πολύ λίγες φορές. Αποκορύφωμα αυτών ήταν όσα «άκουσε» για ένα βίντεο – δήλωση που είχε βγάλει άβαφη και κουρασμένη και ενώ ο γιος της ήταν ακόμη πολύ μικρός.

Ανακοίνωσε τη σχέση της με τον Δημήτρη Τζανακόπουλο σε ένα προεκλογικό βίντεο του 2019. Το ζευγάρι έχει αποκτήσει κι ένα αγοράκι, τον Άρη, ο οποίος είναι τώρα 2 ετών.

Επιλέγουν να κρατούν τη σχέση τους μακριά από τα… πολιτικά φώτα. Η μοναδική, ίσως, κοινή τους φωτογραφία είναι όταν η Έφη Αχτσιόγλου ήταν έγκυος. Και άλλη μια όταν έφτασαν μαζί στο Προεδρικό Μέγαρο για τη δεξίωση για την Αποκατάσταση της Δημοκρατίας, σε μια από τις πιο κομψές εμφανίσεις της υποψήφιας προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ που είχε φορέσει μια κατακόκκινη ολόσωμη φόρμα.

 
 
 
 
 
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Έφη Αχτσιόγλου (@effie.achtsioglou)

 

 
 
 
 
 
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Έφη Αχτσιόγλου (@effie.achtsioglou)

 

 
 
 
 
 
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Έφη Αχτσιόγλου (@effie.achtsioglou)

 

Το κορίτσι που ήταν άριστη μαθήτρια στα Γιαννιτσά και άριστη φοιτήτρια στη Θεσσαλονίκη, η γυναίκα που έγινε η νεότερη υπουργός και εξελέγη βουλευτής για πρώτη φορά το 2019, είναι η πρώτη που έθεσε υποψηφιότητα για να διαδεχτεί τον Αλέξη Τσίπρα στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ.

«Σας κάλεσα σήμερα εδώ για να ανακοινώσω την υποψηφιότητά μου για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ». Κάπως έτσι ξεκινάει το νέο «ταξίδι» της. Μένει να δούμε που θα φτάσει…

Με πληροφορίες και από Καθημερινή

Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα