Στις ΗΠΑ βρίσκεται από τα ξημερώματα ο Έλληνας πρωθυπουργός. Το ζήτημα του ελληνικού χρέους σε συνδυασμό με το προσφυγικό, το ενεργειακό και τις ενδοευρωπαϊκές εξελίξεις δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την κυβέρνηση Τσίπρα να παίξει δυνατά το χαρτί της γεωστρατηγικής θέσης της χώρας
Έτσι, με ορίζοντα τετραετίας μπροστά, αλλά και με σαφή την πολιτική του υπεροχή στο εσωτερικό για το επόμενο χρονικό διάστημα, ο Αλέξης Τσίπρας ξεκινάει μια σειρά σημαντικών ταξιδιών και συναντήσεων για να τονώσει όχι μόνο το διεθνές προφίλ του, αλλά και να διαμορφώσει νέο πλαίσιο για την παρουσία της χώρας στη διεθνή σκηνή. Πρώτη σημαντική επίσκεψη είναι η σημερινή στις ΗΠΑ, με τον Έλληνα πρωθυπουργό να έχει φτάσει από τα ξημερώματα.
Πρώτη αφορμή είναι η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ όπου θα έχει την ευκαιρία να συναντηθεί -εκτός πρωτοκόλλου – με τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, με τον οποίο μίλησε ήδη τηλεφωνικά και «συζήτησαν τις εξελίξεις που σχετίζονται με το ζήτημα των προσφυγικών ροών, ενώ ο Αμερικανός Πρόεδρος εξέφρασε την ελπίδα του για την σταθεροποίηση της ελληνικής οικονομίας και την επιστροφή της στην ανάπτυξη».
Μάλιστα σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο Λευκός Οίκος αναφέρεται ότι «Ο Πρόεδρος Ομπάμα τον συνεχάρη για την επιτυχία του κόμματός του στις εκλογές 20ης Σεπτεμβρίου. Ο Πρόεδρος Ομπάμα σημείωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες προσβλέπουν στη συνεργασία με τη νέα ελληνική κυβέρνηση, δεδομένου ότι λαμβάνει μέτρα για την υλοποίηση των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων, για να επιστρέψει στην ανάπτυξη και να επιτευχθεί η βιωσιμότητα του χρέους εντός της ευρωζώνης, μεταξύ άλλων μέσω της συμφωνίας για την ελάφρυνση του χρέους με τους πιστωτές της.Ο Πρόεδρος Ομπάμα δεσμεύτηκε ότι οι ΗΠΑ θα δείξουν αλληλεγγύη προς την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση ως απάντηση στην μεγάλη αύξηση των προσφύγων και των μεταναστών και επανέλαβε τη δέσμευση των ΗΠΑ να βοηθήσει τους Σύρους και άλλους που έχουν ανάγκη ανθρωπιστικής βοήθειας. Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν για τη σημασία της συνεργασίας με την Τουρκία σε αυτές τις προκλήσεις, συμπεριλαμβανομένων των προσπαθειών για την επίτευξη επιτυχούς επίλυσης των συνομιλιών για λύση στην Κύπρο».
Ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έφτασε στη Νέα Υόρκη… Ξενοδοχείο Westin. pic.twitter.com/wSbOsaic7w
— Michail Ignatiou (@mignatiou) Σεπτέμβριος 27, 2015
Ο Έλληνας πρωθυπουργός μίλησε τις προηγούμενες ημέρες τηλεφωνικά με αφορμή την εκλογική του νίκη και με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, με τον οποίο συζήτησε την προοπτική της περαιτέρω ενίσχυσης των διμερών σχέσεων, ζητήματα που αφορούν την επικείμενη σύγκληση της μεικτής διυπουργικής επιτροπής Ελλάδας-Ρωσίας, καθώς και περιφερειακές εξελίξεις κυρίως όσον αφορά το ζήτημα των προσφυγικών ροών.
Επίσης συναντήθηκε με τον Πρέσβη της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας στην Ελλάδα κ. Zou Xiaoli, ο οποίος διαβίβασε τα συγχαρητήρια του ομολόγου του Li Keqiang για την ανάληψη των καθηκόντων του και με τον οποίο συζήτησαν τις προοπτικές ενίσχυσης των σχέσεων Ελλάδας-Κίνας.
Πέρα από το ταξίδι στις ΗΠΑ που θα θέσει τις βάσεις για νέα εποχή στις σχέσεις Ελλάδος -ΗΠΑ το Μέγαρο Μαξίμου σχεδιάζει σύμφωνα με πληροφορίες, να εντείνει τη διεθνή της παρουσία, καθώς η ανάγκη για ρύθμιση του χρέους απαιτεί συμμαχίες, που μόνο οι ΗΠΑ, το ΔΝΤ και ορισμένες χώρες της Ευρώπής μπορούν να προσφέρουν. Στο πλαίσιο αυτό η νέα ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών αναμένεται να πυκνώσουν τις επαφές τους με ομολόγους τους ενώ μέσα στο φθινόπωρο αναμένεται στην Αθήνα, ο Φρανσουά Ολάντ μια επίσκεψη που έκλεισε το βράδυ των εκλογών με το συγχαρήτηριο τηλεφώνημα του Γάλλου προέδρου στον Έλληνα πρωθυπουργό.
Άλλωστε ο συμμαχικός άξονας Παρίσι-Ρώμη είναι ο μόνος που στηρίζει ανοιχτά πλέον την Ελλάδα στο ευρωπαϊκό πεδίο, καθώς αντιμετωπίζουν σοβαρά δημοσιονομικά ζητήματα και αναζητούν αντίβαρα απέναντι στο Βερολίνο που σημειωτέον δέχθηκε ισχυρό πλήγμα με το σκάνδαλο της VW, ενώ παράλληλα οι επικείμενες εκλογές σε όλη την Ισπανία και Πορτογαλία μπορούν να δώσουν ένα νέο συσχετισμό δυνάμεων κόντρα στην πολιτική λιτότητας.
Μ.Α.