Με 24 ώρες καθυστέρηση το ελληνικό υπουργείο Άμυνας επιβεβαίωσε την επιστολή. Ο Ακάρ απευθύνει και πρόσκληση στον Ε. Αποστολάκη να επισκεφθεί την Τουρκία. Ως γενικού περιεχομένου και διπλωματικού ύφους περιγράφεται η επιστολή. "Μήνυμα αποκλιμάκωσης" βλέπουν πολλοί πίσω από την κίνηση του Τούρκου ΥΠΕΘΑ.
Η είδηση που έγινε γνωστή από χθες μέσω τουρκικών ΜΜΕ επιβεβαιώθηκε με καθυστέρηση σχεδόν 24 ωρών από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας. Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ έστειλε συγχαρητήρια επιστολή στον νέο υπουργό Άμυνας της Ελλάδας Ευάγγελο Αποστολάκη και μαζί πρόσκληση για επίσκεψη στην Τουρκία.
Η επιστολή Ακάρ προς τον Ε. Αποστολάκη ήρθε στο φως μαζί με την οριστικοποίηση της επίσκεψης Τσίπρα στην Κωνσταντινούπολη. Ως “γενικού περιεχομένου και διπλωματικού ύφους” περιγράφουν την επιστολή του Τούρκου υπουργού στον Έλληνα ομόλογό του όσοι την έχουν διαβάσει. Πέραν τον συγχαρητηρίων για την ανάληψη των καθηκόντων του, ο Χουλουσί Ακάρ προσκαλεί τον Ευ. Αποστολάκη σε συνάντηση αλλά χωρίς να προσδιορίζει τον τόπο και το χρόνο. Στο ερώτημα, μάλιστα, αν αυτή η πρόκληση συνδυάζεται με το ταξίδι του πρωθυπουργού στην Κωνσταντινούπολη, πηγές του υπουργείου τόνισαν ότι στην επιστολή Ακάρ δεν διευκρινίζεται κάτι τέτοιο.
Ο Τούρκος υπουργός με την επιστολή, σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ, συγχαίρει τον Έλληνα ομόλογό του για την ανάληψη των καθηκόντων του και ταυτόχρονα του απευθύνει πρόσκληση να επισκεφθεί την Τουρκία.
Η κίνηση αυτή, λίγο πριν την μαύρη επέτειο πτώσης του ελληνικού ελικοπτέρου στα Ίμια λόγω της Κρίσης των Ιμών, δείχνει ίσως προσπάθεια αποκλιμάκωσης. Άλλωστε ο Τούρκος υπουργός φέρεται να αναφέρεται στην επιστολή του προς τον κ. Αποστολάκη σε σχέσης καλής γειτονίας και συνεργασίας.
Αν και από το Μαξίμου δεν έχουν διαρρεύσει πληροφορίες για την ατζέντα Τσίπρα – Ερντογάν ο Έλληνας πρωθυπουργός έστειλε σαφές μήνυμα προς την Τουρκία από την Κύπρο.
“Οι σχέσεις της κάθε χώρας ξεχωριστά, αλλά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία πρέπει να βασίζονται στον αμοιβαίο σεβασμό και πάνω από όλα στο σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου. Πάνω από όλα επιβάλλεται να υπάρξει σεβασμός από την Τουρκία στο Διεθνές Δίκαιο, τόσο στην Ανατολική Μεσόγειο όσο και στο Αιγαίο… είναι αυτονόητο ότι όλοι μας στηρίζουμε την προοπτική μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ, αλλά και στη βάση του ευρωπαϊκού κεκτημένου. Πράγμα που σημαίνει ότι αυτή η λύση δεν μπορεί να έχει παρεμβάσεις τρίτων, ούτε τους εγγυητές, ούτε, βεβαίως, κατοχικά στρατεύματα”.