Πολιτική

Έφυγε ο Ολάντ για το ξενοδοχείο αλλά ο Τσίπρας παρέμεινε στο Γκάζι – Το αισιόδοξο μήνυμα του Γάλλου προέδρου για το ελληνικό χρέος

- Μεγαλοπρεπή υποδοχή επεφύλαξε η ελληνική κυβέρνηση στον Γάλλο πρόεδρο
- Καρφιά Προκόπη Παυλόπουλου ενώπιον του Ολάντ για τη στάση των εταίρων προς την Ελλάδα
- Σε πολύ θερμό κλίμα ο διάλογος Ολάντ - Παυλόπουλου μπροστά στις κάμερες
- "Πρέπει να υπάρξουν αλλαγές αναφορικά με το πρόγραμμα και την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους" τόνισε ο ΠτΔ
- "Το επόμενο βήμα είναι η συζήτηση για το χρέος που πρέπει να ξεκινήσει", τόνισε ο κ. Ολάντ ξεκαθαρίζοντας πως η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει σταθερή στις δεσμεύσεις της

Ακούραστος αποδεικνύεται ο Γάλλος Πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος αμέσως μετά το δείπνο προς τιμήν του στο Προεδρικό Μέγαρο από τον Προκόπη Παυλόπουλο, βρέθηκε μαζί με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα στο Γκάζι στον πολυχώρο Gazarte για να απολαύσουν μία βραδιά γαλλικής μουσικής.

Την βραδιά έχει διοργανώσει η γαλλική πρεσβεία και ανάμεσα στους προσκεκλημένους είναι και ο Λάκης Λαζόπουλος, γνωστός για τις ιδιαίτερα καλές σχέσεις που έχει με τον Έλληνα πρωθυπουργό.

Λίγο πριν τις δώδεκα το βράδυ ο Φρανσουά Ολάντ αποχώρησε από τον πολυχώρο στο Γκάζι με κατεύθυνση το ξενοδοχείο του στο κέντρο της Αθήνας. Αυτό βέβαια που προκαλεί εντύπωση πως μαζί του δεν αποχώρησε ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος παρέμεινε στο Γκάζι.

Νωρίτερα, ισχυρό μήνυμα στήριξης προς τον ελληνικό λαό απηύθυνε ο Πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ κατά την αντιφώνησή του στο δείπνο που παρέθεσε προς τιμήν του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, παρουσία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στο Προεδρικό Μέγαρο. «Το πρώτο μήνυμα που επιθυμώ να διαβιβάσω στο σύνολο του ελληνικού λαού, είναι ότι η δική του επιλογή ευθύνης και θάρρους ώστε να παραμείνει στην Ευρωζώνη, θα του επιτρέψει να ξαναβρεθεί στην τροχιά της ανάπτυξης, χάρη στην αποφασιστική δράση της κυβέρνησής του», ανέφερε ο κ. Ολάντ. 

“Κάνατε μια επιλογή υπευθυνότητας” είπε ο Γάλλος Πρόεδρος απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό, σε σχέση με τη Συμφωνία της 13ης Ιουλίου. Η Ευρώπη τότε επέλεξε την αλληλεγγύη και πλέον, πρέπει να υπάρξει πρόοδος όσον αφορά το δημόσιο χρέος – πρόσθεσε.«Παραμένοντας στην ευρωζώνη, μπορείτε να υπολογίζετε στην ευρωπαϊκή αλληλεγγύη» υπογράμμισε ο κ.Ολάντ σημειώνοντας ότι «στις 19 Αυγούστου, ο ευρωπαϊκός μηχανισμός σταθερότητας υιοθέτησε ένα τριετές πρόγραμμα 86 δισ. ευρώ. Μέχρι το τέλος του μηνός, 2 δισ. ευρώ πρόκειται να εκταμιευθούν ως πρώτη υποδόση κατόπιν εξέτασης των δεσμεύσεων που ήδη έχουν εφαρμοσθεί, ενώ η εκταμίευση 15 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών θα λάβει χώρα αμέσως μετά. Η Γαλλία θα παρακολουθεί το θέμα στενά».

Συνεχίζοντας, ο Γάλλος Πρόεδρος υπογράμμισε ότι η αλληλεγγύη αυτή πρέπει να ενισχυθεί περαιτέρω και πρόσθεσε πως «νέες παραχωρήσεις στο θέμα του χρέους είναι απαραίτητες για τη συνέχιση του προγράμματος, σύμφωνα με τη συμφωνία της 13ης Ιουλίου. Επιθυμία μου είναι να προχωρήσουμε σ’ αυτό το θέμα, ώστε να γίνει ελάφρυνση του χρέους για την οικονομία. Αυτό αποτελεί τμήμα της συνολικής απόφασης».

Από την άλλη ωστόσο, ο κ. Ολάντ αναφέρθηκε στις δυσκολίες που παραμένουν, καθώς και στην εργασία που θα πρέπει να ολοκληρώσει η Ελλάδα προκειμένου να ανταποκριθεί στους φιλόδοξους στόχους που της έχουν καθοριστεί, τονίζοντας πως «θα πρέπει να επανιδρυθεί το ελληνικό κράτος ώστε να είναι σε θέση να απαντήσει στις προκλήσεις που βρίσκονται μπροστά του, όπως για παράδειγμα να εξασφαλίσει την πραγματική ισότητα όλων ενώπιον της φορολογίας, να προσφέρει στους πολίτες ποιοτικές δημόσιες υπηρεσίες, ιδιαίτερα στους τομείς της παιδείας και της υγείας, να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις της ανάπτυξης και της απασχόλησης, ενώ το ποσοστό της ανεργίας παραμένει στο ιλιγγιώδες ποσοστό του 26,5% του ενεργού πληθυσμού».

Μάλιστα, σημείωσε ότι για να αντιμετωπισθούν αυτές οι προκλήσεις που αφορούν επίσης ολόκληρη την Ευρώπη, η Γαλλία θα σταθεί στο πλευρό της Ελλάδας και πρόσθεσε ότι ήδη καταβάλλονται σημαντικές προσπάθειες τεχνικής βοήθειας σε θέματα μεταρρύθμισης του κράτους και της φορολογίας, ειδικότερα για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και της φοροαποφυγής.

Σχετικά με το Προσφυγικό ο κ. Ολάντ τόνισε ότι «η Ελλάδα είναι τα σύνορά μας, ο προμαχώνας μας, είναι ευρωπαϊκά σύνορα και πρέπει να τα προστατεύσουμε», ενώ αναφερόμενος στα «hot spots» που θα δημιουργηθούν στα νησιά για την καταγραφή των προσφύγων, τόνισε ότι πρέπει να είναι αξιοπρεπή.

Ειδική αναφορά επεφύλαξε ο Γάλλος Πρόεδρος και στον Έλληνα ομόλογό του Προκόπη Παυλόπουλο, τον οποίο αφού ευχαρίστησε για την «εξαιρετική υποδοχή» που επεφύλαξε, τόσο στον ίδιο όσο και στα μέλη της γαλλικής αποστολής που τον συνοδεύουν, εξήρε τη μακρά πολιτική σταδιοδρομία και την ευρυμάθεια του, κάνοντας λόγο για έναν «φίλο της Γαλλίας».

Στο δείπνο προς τιμήν του Γάλλου Προέδρου παρευρέθησαν επίσης, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γ.Δραγασάκης, ο πρόεδρος της Βουλής Ν.Βούτσης, καθώς και αρκετοί υπουργοί. Την Νέα Δημοκρατία εκπροσώπησε η Ντόρα Μπακογιάννη, ενώ παρευρέθησαν επίσης αρκετοί διπλωμάτες καθώς και εκπρόσωποι του επιχειρηματικού και επιστημονικού κόσμου.

Τα καρφιά προς τους εταίρους από τον Προκόπη Παυλόπουλο

Mε καρφιά από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο ξεκίνησε το επίσημο δείπνο στο Προεδρικό Μέγαρο στον Γάλλο πρόεδρο, Φρανσουά Ολάντ. O κ. Παυλόπουλος ευχαρίστησε τον Γάλλο πρόεδρο για τη στήριξή του, λέγοντας πως η Ελλάδα αναγνωρίζει πως η Γαλλία έχει συμβάλλει τα μέγιστα ώστε η χώρα να παραμείνει στην ευρωζώνη.

Ξεκαθάρισε πως η παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωώνη δεν είναι μόνο για το καλό της Ελλάδας, αλλά και ολόκληρης της Ευρώπης, καθώς ούτε η Ευρώπη είναι νοητή χωρίς την Ελλάδα, αλλά ούτε και οι Έλληνες δεν μπορούν να φανταστούν τη χώρα τους εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στη δεύτερη επισήμανσή του ο Προκόπης Παυλόπουλος δήλωσε πως στις πρόσφατες εκλογές ο ελληνικός λαός αποφάσισε να παραμείνει στην ευρωζώνη γνωρίζοντας πως αυτό σημαίνει θυσίες, οι οποίες έχουν οδηγήσει σε μία πρωτοφανή ανθρωπιστική κρίση.

Αλλά ο κ. Παυλόπουλος έστειλε ένα μήνυμα τόσο στον κ. Ολάντ όσο και στους δανειστές, λέγοντας πως εκτός από τις θυσίες του ελληνικού λαού πρέπει και οι εταίροι να παραδεχθούν και να κάνουν κάτι για τα λάθη τους και τις εμμονές τους, που έχει συμβάλει στη δημιουργία ανθρωπιστικής κρίσης.

Πολιτική

Σχολιάστε

Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Ο Νίκος Κοτζιάς «φεύγει», ο Γιάννης Δραγασάκης «έρχεται»: Νέα σενάρια για την Προεδρία της Δημοκρατίας
Πληροφορίες λένε ότι το όνομα του Νίκου Κοτζιά απομακρύνεται για την προεδρία της Δημοκρατίας, ενώ αντίθετα φαίνεται ότι έδαφος κερδίζει η υποψηφιότητα του Γιάννη Δραγασάκη
Ο Νίκος Κοτζιάς «φεύγει», ο Γιάννης Δραγασάκης «έρχεται»: Νέα σενάρια για την Προεδρία της Δημοκρατίας