- Γιούνκερ: Λάβαμε ισχυρές δεσμεύσεις από τους Έλληνες πολιτικούς αρχηγούς - Ουδείς ακόμα όμως απαντάει ποιά θα είναι η απόφαση αυτή - Προκαλεί η Γερμανία με τη φράση: Δεν έχουμε πάρει απόφαση για τη χρεοκοπία της Ελλάδας - Ενημέρωση την Πέμπτη του Γ. Καρατζαφέρη από τον Ε. Βενιζέλο για τις εξελίξεις
Θέμα δεσμεύσεων όλων των πολιτικών κομμάτων και των κοινωνικών εταίρων, ότι θα συνεχισθεί και μετά τις βουλευτικές εκλογές το πρόγραμμα που έχει συμφωνηθεί με την τρόικα, έθεσαν οι δανειστές στην τηλεδιάσκεψη του Eurogroup, επιδεικνύοντας ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την πολιτική και κοινωνική κατάσταση στη χώρα.
Όπως δήλωσε μετά την τηλεδιάσκεψη, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, «ετέθη και το ζήτημα της στάσης και των άλλων κομμάτων (σ.σ. πλην ΠΑΣΟΚ και ΝΔ) και το πώς λειτουργεί το πολιτικό σύστημα και οι κοινωνικοί εταίροι». Σύμφωνα με τον υπουργό, ο οποίος, πάντως, διευκρίνισε ότι δεν τίθεται ζήτημα «έγγραφων δεσμεύσεων», αυτό γίνεται προκειμένου να φανεί ότι «η χώρα έχει συνέχεια και συνέπεια».
Ο κ. Βενιζέλος ανέφερε ότι κατά την τηλεδιάσκεψη, η οποία διήρκησε τρεις και πλέον ώρες, αναφέρθηκε αναλυτικά από την ελληνική πλευρά ότι η χώρα έχει εκπληρώσει όλες τις προαπαιτούμενες ενέργειες. Έχουν αποσαφηνιστεί, είπε, τα ζητήματα των πολιτικών δεσμεύσεων (με τις επιστολές και των δύο πολιτικών αρχηγών που στηρίζουν την κυβέρνηση), το πρόγραμμα ψηφίστηκε από τη Βουλή με πλειοψηφία 2/3 και έχουν ψηφισθεί και οι αλλαγές στην αγορά εργασίας. Αυτά, σύμφωνα με τον κ. Βενιζέλο, αποτελούν απάντηση ότι θα εφαρμοσθεί το πρόγραμμα και μετά τις βουλευτικές εκλογές.
Επίσης, πρόσθεσε ο υπουργός, έχει οριστικοποιηθεί και το κονδύλι των πρόσθετων περικοπών, ύψους 325 εκατ. ευρώ, παραπέμποντας πάντως για τις λεπτομέρειες στο επικείμενο υπουργικό συμβούλιο.
Ο υπουργός επιτέθηκε σε όλους όσοι είτε υποστηρίζουν την έξοδο από το ευρώ, είτε τάσσονται υπέρ της παραμονής στην ευρωζώνη αλλά χωρίς τα επώδυνα μέτρα που λαμβάνονται. Σύμφωνα με τον κ. Βενιζέλο, αυτοί «δεν αντιλαμβάνονται ότι με τη μυωπική αντίδρασή τους θέτουν σε κίνδυνο τους μισθούς, τις συντάξεις και το επίπεδο ζωής που μπορεί να υποβαθμισθεί».
Η συνεδρίαση του Eurogroup με φυσική παρουσία αναμένεται να πραγματοποιηθεί την προσεχή Δευτέρα, ενώ την Κυριακή θα συνεδριάσει το Euro Working Group (τεχνικό επίπεδο). Στο Eurogroup πρέπει, εκτός απροόπτου, να ληφθούν οι αποφάσεις για το PSI και τη νέα δανειακή σύμβαση. Πάντως, και η τηλεδιάσκεψη και το Eurogroup είναι «υπό τη σκιά» των πληροφοριών που μετέδωσε το πρακτορείο Reuters – και ουσιαστικά δεν διέψευσε η γερμανική πλευρά – ότι εξετάζεται η χορήγηση του δανείου προς την Ελλάδα μετά τις βουλευτικές εκλογές.
Εν τω μεταξύ, συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών και αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ευάγγελο Βενιζέλο θα έχει το πρωί στις 11:45, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης. Η συνάντηση θα γίνει στο γραφείο του κ. Καρατζαφέρη στη Βουλή, και αντικείμενό της θα είναι οι τελευταίες εξελίξεις στην Ευρώπη έναντι της Ελλάδος, μετά την ψήφιση της δανειακής σύμβασης από τη Βουλή.
ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ ΓΙΟΥΝΚΕΡ ΟΤΙ ΘΑ ΛΗΦΘΕΙ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ
Την πεποίθηση ότι το Eurogroup της ερχόμενης Δευτέρας θα είναι σε θέση να λάβει όλες τις απαιτούμενες αποφάσεις για την Ελλάδα, εξέφρασε ο επικεφαλής της ευρωζώνης Ζαν Κλόντ Γιούνκερ, μετά την ολοκλήρωση της τηλεδιάσκεψης των χωρών-μελών του ευρώ που πραγματοποιήθηκε σήμερα.
Σε γραπτή δήλωσή του, ο πρόεδρος του Γιουρογκρούπ υπογραμμίζει ότι απαιτούνται ακόμη κάποιες διευκρινίσεις σε ότι αφορά τους ειδικούς μηχανισμούς που θα προβλεφθούν για την ενίσχυση του ελέγχου της εφαρμογής του προγράμματος και να διασφαλιστεί ότι προτεραιότητα θα δίνεται στην εξυπηρέτηση του χρέους. Αυτό θα ενισχύσει τη βιωσιμότητα του χρέους, τονίζει στη δήλωσή του ο Ζ. Γιούνκερ.
Ο κ. Γιούνκερ αναφέρει ότι κατά την τηλεδιάσκεψη σημειώθηκε «σημαντική πρόοδος» στα ζητήματα που εκκρεμούσαν σχετικά με το δεύτερο πρόγραμμα της Ελλάδας. Όπως διευκρινίζει, το Γιουρογκρουπ έλαβε «ισχυρές διαβεβαιώσεις από τους αρχηγούς των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση» και η τρόικα ολοκλήρωσε και παρουσίασε την ανάλυσή της για τη βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους της Ελλάδας.
Ακόμη, σημειώνει ότι η περαιτέρω τεχνική επεξεργασία που έγινε μεταξύ της Ελλάδας και της τρόικας οδήγησε στον εντοπισμό των απαιτούμενων πρόσθετων μέτρων ύψους 325 εκατ. ευρώ και στη διαμόρφωση ενός λεπτομερούς καταλόγου προαπαιτούμενων δράσεων μαζί με ένα χρονοδιάγραμμα για την εφαρμογή τους.
Δεν έχουμε λάβει απόφαση για χρεοκοπία της Ελλάδας
Η φράση και μόνο στο άκουσμά της σοκάρει. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Γερμανίας δηλώνει ότι η χώρα του δεν έχει λάβει καμία απόφαση για χρεοκοπία της Ελλάδας.
Ο Στέφεν Ζάιμπερτ είπε τα κλασσικά κλισέ ότι η Γερμανία εργάζεται, μαζί με τους εταίρους της, για τη δημιουργία μιας εφικτής διαδικασίας που θα οδηγήσει στην έξοδο από την κρίση.
Και συμπλήρωσε: «Αυτό είναι το πνεύμα και η ουσία του προγράμματος διάσωσης. Αυτό είναι το πνεύμα και πίσω από την σημαντική απομείωση του ελληνικού χρέους, που βρίσκεται υπό διαπραγμάτευση με τον ιδιωτικό τομέα».
Είπε όμως και κάτι άλλο: Αναφερόμενος, στις εγγυήσεις που ζητούν οι Ευρωπαίοι, ότι τα ελληνικά κόμματα θα σεβαστούν τις δεσμεύσεις και μετά τις εκλογές, ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογράμμισε ότι «κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης του Eurogroup θα διευκρινιστεί ο αριθμός των υπογραφών που χρειάζονται».
Στο ίδιο θέμα αναφέρθηκε σήμερα και ο εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών, Μάρτιν Κότχαους, ο οποίος έκανε λόγο για αναγκαίες δεσμεύσεις των μεγαλύτερων ελληνικών κομμάτων να συνεχίσουν τις μεταρρυθμίσεις, μιλώντας μάλιστα για «απαραίτητη προϋπόθεση», προκειμένου να εγκριθεί η περαιτέρω βοήθεια προς την Ελλάδα. «Είναι θέμα αξιοπιστίας», διευκρίνισε και πρόσθεσε ότι οι εταίροι της Ελλάδας πρέπει να είναι βέβαιοι ότι οι συμφωνίες θα ισχύουν και μετά τις εκλογές.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΑΜΑΡΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Σόιμπλε κατά Ν.Δ. για τις … υπογραφές!
Μπαίνει στο κούρεμα η ΕΚΤ και πιθανότατα συμπαρασύρει τις εθνικές κεντρικές τράπεζες της Ευρωζώνης
”Επιλύθηκαν τα ελληνικά προβλήματα που ανέβαλαν το Eurogroup”