- Τα "μαζεύουν" Αντώνης Ρουπακιώτης και Αντώνης Μανιτάκης αφού έκαναν... μαλλιά κουβάρια την κυβέρνηση για τις απολύσεις συμβασιούχων του Δημοσίου - Από το "δεν κάνω βήμα πίσω" στο "αντέδρασα σε σχέδιο της γενικής κυβέρνησης, όχι του Μανιτάκη" ο υπουργός Δικαιοσύνης - "Δεν κρύβομαι στην παρενθοντολογία, πιστεύω στην υπεράσπιση των δικαιωμάτων" το... καρφί του από το βήμα της Βουλής - Ποιες διευκρινίσεις έδωσε το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης για τη ρύθμιση στο πολυνομοσχέδιο - Δήλωση με νόημα του στενού συνεργάτη του Φώτη Κουβέλη, Δημήτρη Χατζησωκράτη υπέρ Ρουπακιώτη
Μετά τη μείωση του ΦΠΑ στο 13% που έφερε κυβερνητικούς τριγμούς, η κυβέρνηση έγινε… μύλος και για τις απολύσεις των συμβασιούχων του Δημοσίου. Αιτία μια ρύθμιση του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Αντώνη Μανιτάκη με την οποία διαφώνησε κάθετα ο υπουργός Δικαιοσύνης, Αντώνης Ρουπακιώτης.
Λάδι στη φωτιά στην κόντρα του έριξε ο υπουργός Δικαιοσύνης, το πρωί της Παρασκευής, όταν σε συνομιλία του με κοινοβουλευτικούς συντάκτες έστειλε μήνυμα στον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης πως «δεν πρόκειται να κάνω βήμα πίσω» για το θέμα με τους συμβασιούχους.
Αιχμές όμως είχε αφήσει, εμμέσως πλην σαφώς, και λίγο νωρίτερα από το βήμα της Βουλής, λίγες ώρες πριν κατατεθεί το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα που συμφώνησε η Κυβέρνηση με την Τρόικα, προκειμένου η χώρα να εξασφαλίσει τη δόση των 12 δισ. ευρώ, η διάταξη με την οποία καταργούνται οι προσωρινές διαταγές των δικαστηρίων επιστροφής στην εργασία τους, των συμβασιούχων του δημόσιο τομέα.
«Ο υπουργός Δικαιοσύνης δεν αποφεύγει να αναφερθεί στην πραγματικότητα, δεν υποκρίνεται και δεν καλύπτεται πίσω από μία νοσηρή παρελθοντολογία γιατί πιστεύει στην Ελλάδα της Δημοκρατίας και της υπεράσπισης των δικαιωμάτων» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ρουπακιώτης, στέλνοντας έτσι μήνυμα στην κυβέρνηση ότι δεν κάνει πίσω όταν διακινδυνεύονται κοινωνικά δικαιώματα τα οποία κατακτήθηκαν με σκληρούς αγώνες τα τελευταία χρόνια.
Η κόντρα των δυο υπουργών που στηρίζονται από τη ΔΗΜΑΡ με αφορμή τη ρύθμιση που υπάρχει στο πολυνομοσχέδιο για τις απολύσεις συμβασιούχων του δημοσίου προκλήθηκε τις τελευταίες ώρες και έχει ανάψει φωτιές στην κυβέρνηση. Και όλα δείχνουν πως από τη διαμάχη των δυο, νικητής θα βγει ο υπουργός Δικαιοσύνης.
Σε μια προσπάθεια να “μαζέψει” πάντως την κόντρα, ο κ. Ρουπακιώτης είπε νωρίτερα ότι την έντονη αντίδρασή του προκάλεσε όχι ένα σχέδιο από τον κ. Μανιτάκη, αλλά «ένα σχέδιο που έλαβε από τη γενική γραμματεία της κυβέρνησης», που προέβλεπε την έξοδο χιλιάδων συμβασιούχων, κυρίως των ΟΤΑ, που έχουν επιστρέψει μετά από προσωρινές διαταγές.
“Παιχνίδια” με τις λέξεις
Ηγετικά στελέχη της ΔΗΜΑΡ δήλωναν σήμερα το πρωί ότι τελικά θα αλλάξει η διάταξη που προωθείται στο πολυνομοσχέδιο που πρόκειται να κατατεθεί στην Βουλή, σύμφωνα με την οποία δεν θα ισχύουν οι προσωρινές διαταγές που εκδίδουν τα δικαστήρια και με τις οποίες παραμένουν οι συμβασιούχοι στη θέση τους μέχρι να τελεσιδικήσει η υπόθεσή τους.
Αυτό που έψαχναν όλοι ήταν η διατύπωση για να είναι ικανοποιημένες και οι δυο πλευρές. Και φαίνεται πως βρέθηκε η “χρυσή τομή”, αφού συνεργάτες του Αντώνη Μανιτάκη «αποσαφήνισαν» πως το σχέδιο ρύθμισης που θα καταθέσει ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης δεν αφορά την κατάργηση της έκδοσης δικαστικών προσωρινών διαταγών και την έκδοση ασφαλιστικών μέτρων για απολυμένους εργαζόμενους.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η ρύθμιση αφορά μόνο χρονικούς περιορισμούς από τα ασφαλιστικά μέτρα και την προσωρινή διαταγή μέχρι την κύρια αγωγή, προκειμένου να εκδικάζεται η κύρια αγωγή σε εύλογο χρόνο, χωρίς να γίνεται κατάχρηση χρόνου με αναβολές, που μπορεί να φτάνουν και τα πέντε χρόνια. Με τη ρύθμιση η κύρια αγωγή θα πρέπει να εκδικαστεί εντός έξι μηνών. Σε ερώτηση του ΑΠΕ αν υπάρξουν αναβολές χωρίς να ευθύνεται ο εργαζόμενος, επισημάνθηκε ότι «πρέπει να τηρηθεί η νομιμότητα».
Η κυβέρνηση έγινε… μύλος για τις απολύσεις αλλά φαίνεται πως αφού και οι δυο πλευρές έβαλαν νερό στο κρασί τους, όλοι θα δηλώσουν αγαπημένοι και ικανοποιημένοι. Απαιτείται άλλωστε, αφού το βράδυ κατατίθεται στη Βουλή το πολυνομοσχέδιο που συμφώνησε η κυβέρνηση με την τρόικα, για να πάρουμε τη δόση των 12 δισ. σε αντάλλαγμα.
Η “υπαναχώρηση” είχε διαφανεί από νωρίς, όταν ηγετικά στελέχη της ΔΗΜΑΡ δήλωναν ότι τελικά θα αλλάξει η διάταξη που προωθείται, ενώ το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής Δημήτρης Χατζησωκράτης μιλώντας το πρωί σε τηλεοπτικούς σταθμούς ανέφερε ότι “μέχρι την κατάθεση του νομοσχεδίου από το υπουργείο Οικονομικών το απόγευμα το θέμα θα έχει διευθετηθεί”.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Περνάει του Ρουπακιώτη; Αλλάζουν την ρύθμιση για απολύσεις συμβασιούχων του Δημοσίου