Πολιτική

Έγινε κι αυτό στη Βουλή! Δεν ήξεραν τι να… ψηφίσουν!

Ένα νομοσχέδιο του υπουργείου Ναυτιλίας που υπερψηφίστηκε επί της αρχής στη Βουλή αλλά είχε... τρελό παρασκήνιο!

Δεκτό κατά πλειοψηφία επί της αρχής του έγινε στη Βουλή από την Ολομέλεια το νομοσχέδιο του υπουργείου Ναυτιλίας για την ενδυνάμωση της διαφάνειας και της αξιοκρατίας για θέματα αρμοδιότητας του και ενίσχυση της κοινωνικής συμμετοχής στην ακτοπλοϊα.

Υπέρ τάχθηκαν ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ ενώ κατατάψηφισαν ΝΔ, ΚΚΕ και Χρυσή Αυγή.

Δημοκρατική Συμπαράταξη, Ένωση Κεντρώων και Ποτάμι δήλωσαν «παρών».

Απίστευτο παρασκήνιο στη Βουλή!

H τροπολογίας της τροπολογίας και η διόρθωσης της διόρθωσης στη Βουλή! Στο νομοσχέδιου του Υπουργείου Ναυτιλίας για την ναυτική παιδεία ανάγκασε την Βουλή στο τέλος της συζήτησης να διακόψει για λίγα λεπτά. Αυτό μέχρι να έρθει από τις υπηρεσίας στην αίθουσα ένα σχέδιο νόμου που να έχει συμπεριλάβει όλες τις… προσθαφαιρέσεις! Ο λόγος; Να μπορέσει η έδρα και οι εισηγητές να ξέρουν τι θα ψηφίσουν!

Το νομοθετικό… κομφούζιο της κυβέρνησης αποθεώθηκε με το νομοσχέδιο του Υπουργείου Ναυτιλίας όταν όχι μόνο ο υπουργός Παναγιώτης Κουρουμπλής κατέθεσε σήμερα «εκπροθέσμως» μια υπουργική τροπολογία 115 σελίδων με πάσης φύσεως διατάξεις, αλλά και πως με μια βουλευτική τροπολογία άνοιξε ο δρόμος για τον διορισμό αρχικά στον ΟΛΠ ή σε περίπτωση που δεν μπορούν να απορροφηθούν εκεί στο δημόσιο ή ευρύτερο δημόσιο τομέα, όσων είχαν πετύχει στους διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ τα έτη 2009, 2011 και 2014 και δεν είχαν διοριστεί.

Βουλή

Την βουλευτική αυτή τροπολογία κατέθεσαν προχθές οι εξής βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ: Θεόδωρος Δρίτσας, Γεωργία Γεννιά, Κωνσταντίνος Δουζίνας, Ηλίας Καματερός, Ελένη Σταματάκη και Νίκος Συρμαλένιος. Ζητούσαν την «επίσπευση των διαδικασιών διορισμού και πρόσληψη διοριστέων στον ΟΛΠ» που εκκρεμούν από τους οριστικούς πίνακες των ετών 2009, 2011, 2014 των διαγωνισμών του ΑΣΕΠ που είχαν γίνει όταν ο ΟΛΠ ήταν δημόσιος.

Σύμφωνα με τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργό Ναυτιλίας Θεόδωρο Δρίτσα η τροπολογία αυτή αφορά τέσσερα άτομα. Δημοσιογραφικές όμως πληροφορίες, επικαλούμενες πηγές από το Λιμάνι, ανέβαζαν τον αριθμό αυτό σε 60 με 70 άτομα.

Τι προβλέπει η τροπολογία

Η τοπολογία προβλέπει ότι: «Εάν στο φορέα διορισμού ή πρόσληψης δεν υφίστανται πλέον θέσεις αντίστοιχες της σχέσης εργασίας, του κλάδου ή της ειδικότητας με τις αρχικώς προκηρυχθείσες θέσεις, οι διοριστέοι διορίζονται σε προσωποπαγείς με την ίδια εργασιακή σχέση, του ίδιου κλάδου ή ειδικότητας ή σε παρεμφερείς κλάδου ή βάσει των τυπικών του προσόντων, σε παράλληλη κενή θέση…».

Με πρόσφατο όμως νόμο που έχει ψηφιστεί από την κυβέρνηση, εάν εγαζόμενοι του παλαιού ΟΛΠ δεν μπορούν να ενταχθούν στο επιχειρησιακό πρόγραμμα της νέας ιδιωτικοποιημένης ΟΛΠ ΑΕ, τότε αυτά μετατάσσονται σε κενές θέσεις τους ευρύτερους δημόσιου τομέα. Γι αυτό και πολλοί βουλευτές της αντιπολίτευσης χθες σχολίαζαν την τροπολογία ως μια ακόμα εφεύρεση για διορισμούς της κυβέρνησης.

Την βουλευτική αυτή τροπολογία έκανε αποδεκτή στην Ολομέλεια ο υφυπουργός Ναυτιλίας Νεκτάριος Σαντορινιός και ψηφίσθηκε από ΣΥΡΙΖΑ, ΔΗΜ ΣΥΜΠ, ΚΚΕ, ΑΝΕΛ και ΠΟΤΑΜΙ ενώ καταψήφισαν ΝΔ, ΧΑ και ΕΚ.

Κατά πλειοψηφία ψηφίσθηκε και η τροπολογία μαμούθ που κατέθεσε σήμεραο υπουργός Ναυτιλίας Παναγιώτης Κουρουμπλής.Κατά πλειοψηφία ψηφίσθηκε επί της αρχής, των άρθρων και επί του συνόλου το νομοσχέδιο από την Ολομέλεια.

Φωτογραφίες αρχείου: Eurokinissi

Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα