Site icon NewsIT

Εγκωμιαστικά σχόλια Μισέλ και Σασόλι για την «ευρωπαϊκή» Ελλάδα

27.05.2021 | 23:06
Μισέλ

Το 1981 οι ευρωπαϊκές κοινότητες εγκαινίασαν μια νέα εποχή υποδεχόμενες στους κόλπους τους το ιστορικό λίκνο της δημοκρατίας, την Ελλάδα, η οποία άλλαξε το χαρακτήρα της Ευρώπης, τόνισε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νταβίντ Σασόλι στην ομιλία του κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης για τα 40 χρόνια από την ένταξη της Ελλάδας στις ευρωπαϊκές κοινότητες.

“Η Ελλάδα εντάχθηκε στην ευρωπαϊκή οικογένεια έχοντας βιώσει την τραγωδία μιας στρατιωτικής δικτατορίας, τις δυσκολίες της μετάβασης στο δημοκρατικό πολίτευμα και τα προβλήματα μιας εύθραυστης οικονομίας”, επεσήμανε.

Όπως υπενθύμισε ο κ. Σασόλι, “η Ελλάδα ήταν η πρώτη νεαρή μεταδικτατορική δημοκρατία που εντάχθηκε στην ευρωπαϊκή οικογένεια και, ως εκ τούτου, αποτέλεσε σημείο καμπής για τη νέα πορεία της Ένωσης, θέτοντας τη δημοκρατική διάσταση στο επίκεντρο του ευρωπαϊκού εγχειρήματος” και “προετοίμασε το έδαφος για το γεωπολιτικό, δημοκρατικό και σταθεροποιητικό προσανατολισμό της Ένωσης, ο οποίος εδραιώθηκε με τις διευρύνσεις του 2004 και του 2007”.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έπαιξε τότε βασικό ρόλο ως παρατηρητής της διαδικασίας εκδημοκρατισμού της Ελλάδας, πρόσθεσε.

“Η επιστροφή στη δημοκρατία και στην ευρωπαϊκή οικογένεια ήταν το αποτέλεσμα μιας πορείας με αβέβαιο προορισμό· ήταν καρπός της ακλόνητης βούλησης και πεποίθησης του Προέδρου της Δημοκρατίας, Κωνσταντίνου Καραμανλή, ο οποίος μετά τη δικτατορία εξασφάλισε τη μετάβαση στη δημοκρατία και ακολούθως στην Ευρώπη”, σημείωσε και τόνισε: “Καθοριστικό ρόλο έπαιξαν επίσης η βούληση, η αποφασιστικότητα και η προσπάθεια του ελληνικού λαού να κατακτήσει εκ νέου τη δημοκρατία”.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αναφέρθηκε στη σημαντική επιρροή της Ελλάδας στο ευρωπαϊκό εγχείρημα και συγκεκριμένα στο σθένος με το οποίο η Ελλάδα και ο Πρόεδρος Καραμανλής τάχθηκαν υπέρ της άμεσης καθολικής ψηφοφορίας για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, καθώς και της διεύρυνσης των εξουσιών του.

“Οι διάφορες κρίσεις που σηματοδότησαν την τελευταία δεκαετία αποτέλεσαν προειδοποίηση ότι η ΕΕ πρέπει να εκσυγχρονιστεί και ότι θα πρέπει να προσαρμόσουμε τους πόρους και τα εργαλεία μας”.

Click4more: Σακελλαροπούλου: Μέσα στο δείπνο για τα 40 χρόνια στην ΕΟΚ – Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής και τα «πηγαδάκια»

Αναφερόμενος στην πανδημία, ο κ. Σασόλι επεσήμανε πως έχει κλονίσει τις κοινωνίες και τις δημοκρατίες μας και, “παρότι βλέπουμε φως στην άκρη του τούνελ, αντιλαμβανόμαστε τις τεράστιες οικονομικές, κοινωνικές και κοινωνιακές προκλήσεις στις οποίες πρέπει να αντεπεξέλθουμε”.

“Χρειαζόμαστε νέα μοντέλα που να συνεκτιμούν την κοινωνική και περιβαλλοντική διάσταση, μια νέα προσέγγιση που θα έχει ως άξονα την αξιοπρέπεια του ατόμου αλλά και την προστασία του πλανήτη”, ανέφερε.

Τόνισε ακόμη τη σημασία να αφουγκραστούμε τις ανάγκες των συμπολιτών μας και τις προσδοκίες τους και σημείωσε πως “είναι δική μας ευθύνη να θέσουμε τους πολίτες στο επίκεντρο του ευρωπαϊκού εγχειρήματος”.

Ο κ. Σασόλι χαρακτήρισε επιτακτική ανάγκη την ανανέωση του δημοκρατικού και κοινωνικού συμφώνου, μέσω της ανανέωσης του δεσμού με τους πολίτες μας και σημείωσε πως αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης θεωρείται ιδιαίτερα σημαντική από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, όπως και από την Ελλάδα.

“Μετά το πέρας αυτού του εγχειρήματος, είναι καθήκον μας να θέσουμε επί τάπητος συγκεκριμένες προτάσεις”, σημείωσε και πρόσθεσε πως είναι σημαντικό οι συστάσεις αυτές να συνοδεύονται από δράσεις και τα κράτη μέλη να δεσμευτούν για τις επακόλουθες μεταρρυθμίσεις.

Κλείνοντας ο κ. Σασόλι επεσήμανε πως οι απόψεις του Κωνσταντίνου Καραμανλή από την ομιλία του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το 1983 ηχούν πιο επίκαιρες από ποτέ στις μέρες μας:

“Μέσω της ένωσής της, η Ευρώπη θα διαφυλάξει τον ευρωπαϊκό πολιτισμό, δίνοντάς του συνεπώς νέα ώθηση”.

“Γενέτειρα όλων των ιδεών, η Ευρώπη είναι επίσης η μόνη που μπορεί να τις ανανεώσει και να τις αναδιοργανώσει, δρομολογώντας με αυτόν τον τρόπο την αναγέννηση που είναι τόσο αναγκαία στον σύγχρονο κόσμο”, κατέληξε.

Σ. Μισέλ: Η Ευρώπη δημιουργήθηκε από την Ελλάδα και η Ελλάδα μετασχηματίστηκε από την Ευρώπη

Την ξεχωριστή θέση που κατέχει η Ελλάδα στις καρδιές των Ευρωπαίων, υπογράμμισε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ και υπενθύμισε πως “η Ευρώπη γεννήθηκε στην Ελλάδα”.

“Η Ελλάδα είναι το λίκνο της σκέψης, της ελευθερίας και της δημοκρατίας, τα θεμέλια του ευρωπαϊκού οικοδομήματος”, επεσήμανε και πρόσθεσε πως η ελευθερία και η δημοκρατία αποτελούν τα θεμέλια του ευρωπαϊκού μας εγχειρήματος, “αυτές οι άυλες αξίες πρέπει να καθοδηγούν τη δράση μας”.

Ο κ. Μισέλ υπογράμμισε πως χρειάζεται δύναμη και θάρρος για να συζητήσουμε και να ακούσουμε τα επιχειρήματα των άλλων. “Αλλά χρειάζεται επίσης πολλή υπομονή κάτι που γνωρίζουμε στο ευρωπαϊκό συμβούλιο, αλλά και αμοιβαίο σεβασμό”.

Click4more: Μητσοτάκης: Με καρφί στον ΣΥΡΙΖΑ του 2015 – Το μήνυμα για τα 40 χρόνια από την ένταξη της Ελλάδας στην ΕΟΚ

“Χωρίς συλλογική νοημοσύνη, καμία ενότητα δεν είναι δυνατή και χωρίς ενότητα, δεν υπάρχει κοινό ευρωπαϊκό σχέδιο”, ανέφερε.

“Αυτό είναι αναμφίβολα το πιο εξαιρετικό επίτευγμα της ΕΕ. Τι άλλο είμαστε, αν όχι η ένωση των 27 κρατών που, μετά από θανάσιμες διαμάχες, φτιάχνουν και αναδιαμορφώνουν την ενότητα τους και γίνονται πιο ισχυρά. Είναι επίπονο, αλλά λειτουργεί”.

Όπως ανέφερε ο κ. Μισέλ, στην Ελλάδα, όπως και στην Ευρώπη, η ελευθερία και η δημοκρατία αντιμετώπισαν πολλές δυσκολίες, δράματα και πολέμους, ενώ υπενθύμισε πως η Ελλάδα πέρασε και μια απότομη δικτατορία.

“Η δικτατορία έπεσε βίαια μόνο από τους Έλληνες. Και οι ίδιοι οι Έλληνες κέρδισαν το δικαίωμά τους να ενταχθούν στην κοινότητα των ελεύθερων και δημοκρατικών λαών της Ευρώπης”.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τόνισε πως μετά την επίσημη συμμετοχή της στην ευρωπαϊκή κοινότητα, η Ελλάδα έζησε τα καλύτερα χρόνια της ιστορίας της και μπήκε στο δρόμο προς την ειρήνη και την ευημερία.

“Όχι χωρίς δυσκολίες και αντιπαραθέσεις”, καθώς, όπως είπε, η δημοκρατία και η ελευθερία σημαίνει ότι υπάρχουν και αντιστάσεις, Με τον ίδιο τρόπο που κατορθώσατε να μετατρέψετε το όχι σε ένα ναι για την Ευρώπη, η Ευρώπη στάθηκε στο πλευρό της Ελλάδας κατά τη διάρκεια των κρίσεων των τελευταίων ετών.

Ο κ. Μισέλ τόνισε πως μαζί με τα 450 εκατομμύρια Ευρωπαίους συμπολίτες πρέπει να ανανεώσουμε την ευρωπαϊκή κοινωνική σύμβαση. “Αυτή θα μπορούσε να είναι η πιο ουσιαστική άσκηση της Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης”, ανέφερε.

Click4more: ΣΥΡΙΖΑ: Στα κάγκελα με Μητσοτάκη – «Τόσος είναι – Ντύθηκε Μακεδονομάχος»

“Η Ευρώπη δημιουργήθηκε από την Ελλάδα και η Ελλάδα μετασχηματίστηκε από την Ευρώπη. Δεν μπορούμε να υπάρξουμε χωρίς εσάς, όπως και εσείς επιλέξατε να μην υπάρχετε χωρίς την Ευρώπη”, τόνισε.

“Είμαι χαρούμενος και περήφανος που μπορώ να φωνάζω μαζί σας: “Ελλάδα, Ευρώπη, Δημοκρατία, Ελευθερία”, κατέληξε.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ
Φωτογραφίες: Intime.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version