- Τα χρήματα που θα πάρει η Ελλάδα με αυτή τη δόση είναι 8 δισεκατομμύρια ευρώ - Αναρωτιέται κανείς τι μέτρα θα πρέπει να ληφθούν για την επόμενη δόση, την 7η δηλαδή «Κούρεμα» μεγαλύτερο και του 50% του χρέους του ελληνικού δημοσίου θεωρεί αναγκαίο η τρόικα - Εξακολουθούν να υπάρχουν σοβαρές διαφωνίες μεταξύ Γαλλίας και Γερμανίας
Το “πράσινο φως” για την καταβολή της 6ης δόσης των δανείων προς την Ελλάδα έδωσε το Eurogroup που συνεδρίασε σήμερα στις Βρυξέλλες. Ειδικότερα, όπως επισημαίνεται στο σχετικό ανακοινωθέν που εκδόθηκε, η εκταμίευση της δόσης θα πραγματοποιηθεί το πρώτο δεκαπενθήμερο του Νοεμβρίου εν αναμονή της έγκρισης από το διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ.
Παράλληλα στην ανακοίνωση του Εurogroup επισημαίνεται ότι προκειμένου να διασφαλισθεί η βιωσιμότητα του χρέους θα οριστικοποιηθεί ένα δεύτερο οικονομικό πρόγραμμα προσαρμογής για την Ελλάδα με τον κατάλληλο συνδυασμό πρόσθετης χρηματοδότησης από δημόσιες πηγές αλλά και τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα.
Στην ανακοίνωση υπογραμμίζεται ότι οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης εξέτασαν τα αποτελέσματα της πέμπτης αξιολόγησης του προγράμματος Οικονομικής Προσαρμογής Ελλάδας επί τη βάσει της έκθεσης συμμόρφωσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της κοινής ανάλυσης για τη βιωσιμότητα του χρέους στην οποία προχώρησε η τρόικα (Ευρωπαϊκή Επιτροπή ΔΝΤ και ΕΚΤ).
Το Eurogroup σημειώνει ότι η μακροοικονομική κατάσταση στην Ελλάδα έχει επιδεινωθεί σε σχέση με την τέταρτη αξιολόγηση και ότι οι οικονομικές προκλήσεις παραμένουν σημαντικές.
Το Eurogroup καλωσόρισε τις σημαντικές προσπάθειες δημοσιονομικής σταθεροποίησης και τις οποίες κατέβαλε η ελληνική κυβέρνηση και οι οποίες θα της επιτρέψουν να πετύχει τους στόχους για το 2012.
Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης εξέφρασαν ιδιαίτερα την ικανοποίησή τους για τα μέτρα τα οποία ενέκρινε χθες το ελληνικό κοινοβούλιο. Καταλήγοντας το Eurogroup απευθύνει έκκληση στις ελληνικές αρχές να σημειώσουν περαιτέρω πρόοδο σε ότι αφορά την εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων.
ΔΝΤ
Η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, θα συστήσει -” το πρώτο ήμισυ του Νοεμβρίου” – να αποδεσμευτεί η έκτη δόση του δανείου προς την Ελλάδα, συνολικού ύψους 8 δισ. ευρώ, όπως ανέφερε σήμερα καλά πληροφορημένη πηγή στην Ουάσινγκτον.
Από την πλευρά του, το Συμβούλιο υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης συμφώνησε σήμερα να αποδεσμεύσει τα 5,8 δισ. ευρώ ως την έκτη, κατά σειράν, δανειακή δόση της ΕΕ προς την Ελλάδα.
Δήλωση του Ευάγγελου Βενιζέλου μετά την απόφαση
«Η σημερινή απόφαση του Eurogroup για το ελληνικό πρόγραμμα και την έκτη δόση είναι ένα θετικό βήμα που έρχεται ως συνέχεια της χθεσινής υπερψήφισης από τη Βουλή των Ελλήνων του νομοσχεδίου, με το οποίο διασφαλίζονται οι δημοσιονομικοί στόχοι του 2012 και τίθενται οι βάσεις για τις αναγκαίες διαρθρωτικές αλλαγές.
Οι μεγάλες θυσίες του ελληνικού λαού και η εφαρμογή σκληρών, αλλά εθνικά αναγκαίων σωστικών μέτρων, είναι η βάση όχι μόνο για την έκτη δόση, αλλά για το νέο πρόγραμμα που θα διασφαλίζει την μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του ελληνικού δημοσίου χρέους και άρα την ευκολότερη κάλυψη του ετήσιου βάρους εξυπηρέτησής του. Αυτό θα έχει ευεργετικές επιπτώσεις στο επίπεδο ρευστότητας, στις επενδύσεις, την απασχόληση, την κατάσταση της πραγματικής οικονομίας που υφίσταται τις αρνητικές συνέπειες μιας βαθιάς μακροχρόνιας ύφεσης, η οποία άρχισε το 2009, πριν γίνει αντιληπτό από όλους όσους έπρεπε το μέγεθος της κρίσης και άρα του κινδύνου που διατρέχει η χώρα».
Όπως μεταδίδει το πρακτορείο Bloomberg, σύμφωνα με την επίσημη έκθεση της τρόικας για το ελληνικό χρέος, αναφέρει πως για να είναι βιώσιμο και για τα επόμενα χρόνια πρέπει και είναι αναγκαίο ένα κούρεμα έως και 60% του χρέους σε συνδυασμό με την παροχή κρατικών δανείων.
ΒΡΑΧΝΑΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΥΡΩΠΑΙΟΥΣ ΗΓΕΤΕΣ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΧΡΕΟΣ
Οι Ευρωπαίοι ηγέτες που θα συνεδριάσουν την Κυριακή και την Τετάρτη στις Βρυξέλλες με αντικείμενο την κρίση χρέους μελετούν το ενδεχόμενο “κουρέματος” των ελληνικών ομολόγων που κατέχουν οι τράπεζες κατά 50%, με σκοπό να μειωθεί η πίεση που υφίσταται η χώρα, υποστήριξε σήμερα ευρωπαϊκή πηγή.
“Μελετούμε την υπόθεση ενός κουρέματος γύρω στο 50%, δεν είναι μυστικό”, είπε η πηγή αυτή, που ζήτησε να τηρηθεί η ανωνυμία της. Τον Ιούλιο είχε συμφωνηθεί το κούρεμα να φτάσει το 21%.
Μέχρι στιγμής δεν έχει επιτευχθεί κάποια συμφωνία. Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις με εκπροσώπους του τραπεζικού τομέα που εμφανίζονται απρόθυμοι να δεχτούν ένα τέτοιο ενδεχόμενο.
Εάν το κούρεμα φτάσει στο 50% του συνολικού ποσού που πρέπει να αποπληρώσει η Ελλάδα, τότε θα διαγραφεί χρέος ύψους 67,5 δισεκατομμύρια ευρώ, δηλαδή ποσό που αντιστοιχεί περίπου στο 20% του συνολικού χρέους.
Σόιμπλε : ”Σοβαρή η κατάσταση – Αναλάβετε τις ευθύνες σας”
Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε χαρακτήρισε σήμερα “σοβαρή” την κατάσταση στην ευρωζώνη αναφερόμενος στην κρίση χρέους και κάλεσε τους Ευρωπαίους να αναλάβουν “τις ευθύνες” τους απέναντι στην παγκόσμια οικονομία στο σύνολό της, λαμβάνοντας αποφάσεις.
“Η κατάσταση είναι σοβαρή. Έχουμε μεγάλες ευθύνες, το ξέρει ο καθένας”, δήλωσε ο Σόιμπλε στους δημοσιογράφους μόλις έφτασε στις Βρυξέλλες για να παρευρεθεί στις συνόδους κορυφής με τους ομολόγους του και τους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. “Έχουμε ευθύνη απέναντι στην Ευρώπη, την ευρωζώνη, αλλά φυσικά και απέναντι στην παγκόσμια οικονομία”, πρόσθεσε.
“Γνωρίζουμε ότι πρέπει να λάβουμε τις απαραίτητες αποφάσεις πριν από τη σύνοδο της Ομάδας των 20 (G20) στις Κάνες”, στη Γαλλία στις 2 και 3 Νοεμβρίου, επεσήμανε ο Σόιμπλε.
Πάντως ο γερμανός υπουργός διέψευσε για μία ακόμη φορά ότι υπάρχουν διαφωνίες μεταξύ της χώρας του και της Γαλλίας. Οι συνομιλίες μεταξύ Γαλλίας και Γερμανίας δεν έχουν μπλοκαριστεί, υπογράμμισε ο υπουργός.
Ο Σόιμπλε διαβεβαίωσε εξάλλου ότι η δεύτερη σύνοδος κορυφής των ευρωπαίων ηγετών, που έχει προγραμματιστεί για την Τετάρτη και στην οποία αναμένεται να ληφθούν αποφάσεις για την επίλυση της κρίσης χρέους, συνδέεται με την “ανάγκη να υπάρχει η προηγούμενη συμφωνία του (γερμανικού) κοινοβουλίου” για τα μέτρα. “Αυτό δεν έχει καμία σχέση με μία διαμάχη με τη Γαλλία”, επεσήμανε.
Πάντως, η Γερμανία δεν συμφωνεί με τη γαλλική πρόταση να δοθεί στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ) άδεια τραπεζικής δραστηριότητας και πρόσβαση στους πόρους της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Διαβάστε επίσης :