- Στα άκρα η κόντρα κυβέρνησης - Κομισιόν μετά την δημοσιοποίηση της τελευταίας πρότασης των Θεσμών - Κυβέρνηση: Δεν μας στείλατε ποτέ αυτή την πρόταση - Η μόνη διαφορά είναι ο ΦΠΑ στα ξενοδοχεία! - Το Μαξίμου κατηγορεί τον πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ πως έθεσε τελεσίγραφο στην Ελλάδα - "Αν αλλάξατε στάση την Παρασκευή και δεν μας το είπατε, είναι δικό σας πρόβλημα" - Κομισιόν: Πιστεύαμε ότι θα είχαμε συμφωνία και ο Τσίπρας κάνει δημοψήφισμα - ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΩΝ ΘΕΣΜΩΝ
Ανοιχτός πόλεμος ανάμεσα στον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα και τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη μετά την πρωτοφανή κίνηση της Κομισιόν να δώσει στη δημοσιότητα την τελευταία πρόταση των δανειστών προς την Ελλάδα, κατηγορώντας την ελληνική κυβέρνηση πως αποφάσισε να κάνει δημοψήφισμα ενώ υπήρχε η αίσθηση πως το Eurogroup του Σαββάτου επρόκειτο να επικυρώσει μια συμφωνία!
Η απάντηση της ελληνικής κυβέρνησης ήρθε λίγο πριν από την έκτακτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου και ήταν ιδιαιτέρως σκληρή! Το Μαξίμου “καρφώνει” κυρίως τον πρόεδρο του Eurogroup, τον οποίο κατηγορεί πως της έθεσε ξεκάθαρο τελεσίγραφο, κάτι που νωρίτερα είχε αρνηθεί η Κομισιόν.
“Στη συνεδρίαση του Eurogroup στις 25 Ιουνίου ο Πρόεδρος του Eurogroup κ. Ντάισελμπλουμ ζήτησε από την ελληνική κυβέρνηση να αποδεχτεί το κείμενο των θεσμών ως το Σάββατο, θέτοντας έτσι ένα ξεκάθαρο τελεσίγραφο”, τονίζει η ελληνική πλευρά και κατηγορεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι το κείμενο που έδωσε την Κυριακή στη δημοσιότητα (υποστηρίζοντας πως ήταν η τελευταία της πρόταση που τέθηκε υπόψη της Ελλάδας) δεν έφτασε ποτέ στα χέρια της κυβέρνησης.
Σημειώνεται επίσης ότι η μοναδική διαφορά είναι ο ΦΠΑ στα ξενοδοχεία. “Το πρωί της Πέμπτης, οι θεσμοί επανήλθαν με πρόταση 23% και σε εστίαση και σε ξενοδοχεία! Αυτή η πρόταση κατατέθηκε από τους θεσμούς στο Eurogroup και παραδόθηκε στην Ελλάδα ως τελεσίγραφο”, επισημαίνεται, με την κυβέρνηση να κλείνει την ανακοίνωσή της με… ειρωνία: “Αν υπήρξε αλλαγή στάσης την επόμενη ημέρα, χωρίς να ανακοινωθεί επίσημα στην ελληνική κυβέρνηση, είναι θέμα που αφορά τους θεσμούς”.
Στη συνεδρίαση του Eurogroup στις 25 Ιουνίου ο Πρόεδρος του Eurogroup κ. Ντάισελμπλουμ ζήτησε από την ελληνική κυβέρνηση να αποδεχτεί το κείμενο των θεσμών ως το Σάββατο, θέτοντας έτσι ένα ξεκάθαρο τελεσίγραφο.
Στο κείμενο που έδωσε στη δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή – και το οποίο δεν εστάλη ποτέ στην ελληνική κυβέρνηση – η μόνη διαφορά είναι ο ΦΠΑ στα ξενοδοχεία. Τι έχει συμβεί, όμως, με αυτόν τον συντελεστή;
Την Τετάρτη το πρωί οι θεσμοί παρέδωσαν πρόταση για ΦΠΑ 23% στην εστίαση και 13% στα ξενοδοχεία από 1η Ιουλίου. Η ελληνική κυβέρνηση δεν δέχθηκε τον αυξημένο ΦΠΑ στην εστίαση. Το πρωί της Πέμπτης, οι θεσμοί επανήλθαν με πρόταση 23% και σε εστίαση και σε ξενοδοχεία! Αυτή η πρόταση κατατέθηκε από τους θεσμούς στο Eurogroup και παραδόθηκε στην Ελλάδα ως τελεσίγραφο.
Αν υπήρξε αλλαγή στάσης την επόμενη ημέρα, χωρίς να ανακοινωθεί επίσημα στην ελληνική κυβέρνηση, είναι θέμα που αφορά τους θεσμούς.
Κομισιόν κατά Τσίπρα: “Τίναξες τη συμφωνία στον αέρα!” – Να η πρότασή μας
Σε μια πρωτοφανή κίνηση “για την ενημέρωση του ελληνικού λαού σε πνεύμα διαφάνειας (!)” όπως αναφέρει, προχώρησε το απόγευμα της Κυριακής η Κομισιόν, που εξαπολύει επίθεση στην κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό, κατηγορώντας την ελληνική πλευρά πως ενώ υπήρχε η αίσθηση πως η συμφωνία θα ήταν εφικτή στο Eurogroup του Σαββάτου, η Αθήνα έριξε τη βόμβα του δημοψηφίσματος!
Μάλιστα, το κείμενο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ξεκινά με την πρόταση: Για την ενημέρωση του ελληνικού λαού και σε πνεύμα διαφάνειας, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσιεύει τις τελευταίες προτάσεις όπως συμφωνήθηκαν με τους θεσμούς (Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, Διεθνές Νομισματικό Ταμείο) οι οποίες λαμβάνουν υπόψη τις προτάσεις των ελληνικών αρχών της 8ης, 14ης, 22ας και 25ης Ιουνίου 2015, αλλά και τις συνομιλίες σε πολιτικό και τεχνικό επίπεδο καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας.
Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο άνθρωπος που πολλοί θεωρούν έναν από τους μεγαλύτερους Ευρωπαίους φιλέλληνες αλλά που δεν κάνει και… πολλά για να δικαιολογήσει τον “τίτλο”, αδειάζει τον Έλληνα πρωθυπουργό, που στο διάγγελμά του έκανε λόγο για τελεσίγραφο από πλευράς των δανειστών. Σύμφωνα με την Κομισιόν, η ελληνική πλευρά αποχώρησε από τις διαπραγματεύσεις, ενώ οι συζήτηση συνεχιζόταν ως το βράδυ της Παρασκευής!
“Υπήρχε συναντίληψη όλων των εμπλεκομένων πλευρών ότι η σύνοδος αυτή του Eurogroupθα επιτύγχανε μια συνολική συμφωνία για την Ελλάδα, η οποία όχι μόνο θα είχε συμπεριλάβει τα μέτρα προς κοινή συμφωνία“, τονίζει η Κομισιόν!
Για την ενημέρωση του ελληνικού λαού και σε πνεύμα διαφάνειας, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσιεύει τις τελευταίες προτάσεις όπως συμφωνήθηκαν με τους θεσμούς (Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, Διεθνές Νομισματικό Ταμείο) οι οποίες λαμβάνουν υπόψη τις προτάσεις των ελληνικών αρχών της 8ης, 14ης, 22ας και 25ης Ιουνίου 2015, αλλά και τις συνομιλίες σε πολιτικό και τεχνικό επίπεδο καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας.
Οι συζητήσεις επ’ αυτών των προτάσεων συνεχιζόταν με τις ελληνικές αρχές το βράδυ της Παρασκευής ενόψει του Eurogroupτης 27ης Ιουνίου 2015. Υπήρχε συναντίληψη όλων των εμπλεκομένων πλευρών ότι η σύνοδος αυτή του Eurogroupθα επιτύγχανε μια συνολική συμφωνία για την Ελλάδα, η οποία όχι μόνο θα είχε συμπεριλάβει τα μέτρα προς κοινή συμφωνία, αλλά θα κάλυπτε και τις μελλοντικές χρηματοδοτικές ανάγκες όπως και τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Περιελάμβανε επίσης την υποστήριξη ενός πακέτου για μια νέα αρχή για την ανάπτυξη και την απασχόληση με τη πρωτοβουλία της Επιτροπής που θα υποστήριζε την ανασυγκρότηση και τις επενδύσεις στη πραγματική οικονομία, όπως είχε συζητηθεί και υιοθετηθεί στη συνεδρίαση του Κολλεγίου των Επιτρόπων της Τετάρτης 24 Ιουνίου 2025.
Παρόλα αυτά, δεν έγινε εφικτή η τυπική ολοκλήρωση και παρουσίαση στο Eurogroup της τελικής εκδοχής αυτού του εγγράφου, ούτε της περίληψης μιας συνολικής συμφωνίας, λόγω της μονομερούς απόφασης των ελληνικών αρχών να εγκαταλείψουν τη διαδικασία το βράδυ της 26ης Ιουνίου 2015.