Πολιτική

Δημοψήφισμα: Το ψηφοδέλτιο είναι υπερ του “Όχι”! Συνταγματολόγος Μανιτάκης: Μεροληπτική η διατύπωση

- Σάλος μετά την δημοσιοποίηση τους ψηφοδελτίου με το οποίο θα βρεθούν... τετ α τετ οι Έλληνες πολίτες την Κυριακή 5 Ιουλίου, για το δημοψήφισμα
- Μεγάλη εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι το Όχι είναι μπροστά από το Ναι
- Τι λέει στο Newsit ο συνταγματολόγος και πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Αντώνης Μανιτάκης
- Τι λέει το υπουργείο Εσωτερικών για το ψηφοδέλτιο
ΔΕΙΤΕ ΤΟ INFOGRAPHIC

Σάλος έχει προκληθεί μετά την δημοσιοποίηση του ψηφοδελτίου για το δημοψήφισμα στο οποίο προτάσσεται το όχι.
Το ψηφοδέλτιο του δημοψηφίσματος έχει “βγει” ήδη στην δημοσιότητα και συνοδεύεται από το ερώτημα και τις επιλογές “ΔΕΝ ΕΓΚΡΙΝΕΤΑΙ / ΌΧΙ” και “ΕΓΚΡΙΝΕΤΑΙ / ΝΑΙ” στα δεξιά του.

Το ερώτημα αναφέρει: “Πρέπει να γίνει αποδεκτό το σχέδιο συμφωνίας, το οποίο κατέθεσαν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στο Eurogroup της 25.06.2015 και αποτελείται από δύο μέρη, τα οποία συγκροτούν την ενιαία πρότασή τους; Το πρώτο έγγραφο τιτλοφορείται «Reforms for the completion of the Current Program and Beyond» (Μεταρρυθμίσεις για την ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος και πέραν αυτού) και το δεύτερο «Preliminary Debt sustainability analysis» (προκαταρκτική ανάλυση βιωσιμότητας χρέους)”.

Όπως δήλωσε στο Newsit o έγκριτος συνταγματολόγος, πρώην Υπουργός Δικαιοσύνης Αντώνης Μανιτάκης «η κυβέρνηση κάνει μια πολιτική υπόδειξη προς τους ψηφοφόρους. Αλλά την πολιτική υπόδειξη η κυβέρνηση την έχει κάνει ήδη, με την αρχική δήλωση του πρωθυπουργού ο οποίος έχει υποδείξει ότι επιλέγει το όχι. Αρα εκείνο το οποίο θίγεται, δεν παραβιάζεται αλλά θίγεται, είναι η γνησιότητα της εκδήλωσης του λαϊκού φρονήματος με την υπόδειξη αυτή σαν προτεραιότητα του όχι. Είναι μεροληπτική η διατύπωση και η κυβέρνηση επιβεβαιώνει για ακόμη μια φορά ότι είναι υπερ του όχι και επομένως έτσι νοθεύει την αμερόληπτη πολιτικά στάση της που οφείλει ως κυβέρνηση να έχει γιατί αυτή διεξάγει το δημοψήφισμα και επομένως η κυβέρνηση εκπροσωπεί το λαό στο σύνολό του” είπε τέλος ο κύριος Μανιτάκης.»

Ακούστε όλα όσα είπε στο newsIT ο κύριος Μανιτάκης:

Δείτε το ψηφοδέλτιο:

Τι λέει το υπουργείο Εσωτερικών

Το Υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης διευκρινίζει ότι το ψηφοδέλτιο για το δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου 2015 σχεδιάστηκε με βάση την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, η οποία αποτελεί και απόφαση της Βουλής.
Προκαταρκτικά υπενθυμίζεται ότι το Π.Δ. 38/2015 για την προκήρυξη του δημοψηφίσματος αναφέρει ρητά την παρακάτω απόφαση, που αποτελεί ταυτόχρονα απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου και εν συνεχεία απόφαση της Βουλής:

«Πρέπει να γίνει αποδεκτό το σχέδιο συμφωνίας, το οποίο κατέθεσαν οι Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στο Eurogroup της 25.06.2015 και αποτελείται από δύο μέρη, τα οποία συγκροτούν την ενιαία πρότασή τους; Το πρώτο έγγραφο τιτλοφορείται “Reforms for the Completion of the Current Program and Beyond” («Μεταρρυθμίσεις για την Ολοκλήρωση του Τρέχοντος Προγράμματος και Πέραν Αυτού») και το δεύτερο “Preliminary Debt Sustainability Analysis” («Προκαταρκτική Ανάλυση Βιωσιμότητας Χρέους»).

Όσοι από τους πολίτες της χώρας απορρίπτουν την πρόταση των τριών θεσμών ψηφίζουν: ΔΕΝ ΕΓΚΡΙΝΕΤΑΙ / ΟΧΙ.
Όσοι από τους πολίτες της χώρας συμφωνούν με την πρόταση των τριών θεσμών ψηφίζουν: ΕΓΚΡΙΝΕΤΑΙ / ΝΑΙ.»

Όπως γίνεται φανερό η απάντηση ΔΕΝ ΕΓΚΡΙΝΕΤΑΙ/ΟΧΙ προηγείται από την απάντηση ΕΓΚΡΙΝΕΤΑΙ/ΝΑΙ.
Όσον αφορά την ύπαρξη ενός ψηφοδελτίου, τη μορφή και το περιεχόμενό του, υπενθυμίζεται ότι καθορίζονται ρητά από τον εφαρμοστικό του Συντάγματος νόμο 4023/2011, ο οποίος προβλέπει ένα ψηφοδέλτιο στο άρθρο 13 και το περιεχόμενό του στο άρθρο 15.

Σύμφωνα με το άρθρο 13 του νόμου 4023 / 2011 το ψηφοδέλτιο είναι ένα.

Άρθρο 13
1. Το εκλογικό σώμα εκφράζει την προτίμησή του σε έντυπο ψηφοδέλτιο με τη χρήση των όρων ΝΑΙ και ΟΧΙ ή με οποιονδήποτε άλλο τρόπο καθορίζει η Ολομέλεια της Βουλής στην απόφασή της για τη διενέργεια δημοψηφίσματος.
2. Στους ψηφοφόρους μαζί με το έντυπο χορηγείται και ένα λευκό ψηφοδέλτιο.

Σύμφωνα με το άρθρο 15, καθορίζεται η μορφή και το περιεχόμενο του ψηφοδελτίου.

Άρθρο 15
1. Σε κάθε έντυπο ψηφοδέλτιο αναγράφεται με κεφαλαία γράμματα μαύρης απόχρωσης το ερώτημα ή τα ερωτήματα.
2. Παραπλεύρως κάθε ερωτήματος αναγράφονται, με κεφαλαία γράμματα μαύρης απόχρωσης, οι απαντήσεις που έχει στη διάθεσή του ο ψηφοφόρος.
3. Το ερώτημα και οι απαντήσεις χωρίζονται μεταξύ τους με κάθετη γραμμή της ίδιας απόχρωσης.
4. Στην περίπτωση που τα ερωτήματα είναι περισσότερα, αυτά και οι απαντήσεις χωρίζονται μεταξύ τους με οριζόντια γραμμή.
5. Ο ψηφοφόρος εκφράζει την προτίμησή του σε κάθε ερώτημα, θέτοντας, παραπλεύρως της απάντησης που προκρίνει, σταυρό ή άλλη καθορισμένη στο προεδρικό διάταγμα προκήρυξης του δημοψηφίσματος, ένδειξη, με μελάνι μαύρης ή γαλάζιας απόχρωσης.
6. Όταν δεν τίθεται σταυρός ή άλλη προβλεπόμενη ένδειξη σε έντυπο ψηφοδέλτιο, αυτό για κάθε ερώτημα χωρίς απάντησης θεωρείται λευκό.


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΑΥΡΑΓΑΝΗΣ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΙΣΜΗΝΗ ΛΕΝΤΖΟΥ

Πολιτική

Σχολιάστε

Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Δείτε επίσης
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα