Ο τίτλος ξεκάθαρος: Το κρυφό σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων για επιστροφή στη δραχμή. Συνοδεύεται από φωτογραφία του Αλέξη Τσίπρα αλλά επί της ουσίας αναφέρεται στον Παναγιώτη Λαφαζάνη.
Είναι δημοσίευμα των Financial Times, το οποίο υπογράφουν οι απεσταλμένοι της εφημερίδας στην Αθήνα Kerin Hope και Tony Barber και το οποίο αναφέρεται στο σχέδιο… Λαφαζάνη και Αριστερής Πλατφόρμας για “εισβολή” στο Νομισματοκοπείο και επιστροφή στη δραχμή.
Γράφουν οι Financial Times: “Σύλληψη του κεντρικού Τραπεζίτη. Άδειασμα των θησαυροφυλακίων. Αίτημα στη Μόσχα για βοήθεια. Αυτά είναι τα στοιχεία του κρυφού σχεδίου για την επιστροφή της Ελλάδας στη δραχμή, το οποίο σκέφτηκαν μέλη της Αριστερής Πλατφόρμας, συνιστώσας του ΣΥΡΙΖΑ.
Το συζήτησαν σε μια συνάντηση στις 14 Ιουλίου στο ξενοδοχείο Όσκαρ στην Αθήνα, μετά τη Σύνοδο Κορυφής που άφησε πολλά στελέχη του κόμματος απογοητευμένα και σε απόγνωση”.
Το δημοσίευμα “μιλά” για μια αίσθηση χάους και παρασκηνιακές κινήσεις την ώρα που η Ελλάδα έφτασε μια ανάσα από το Grexit πριν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας καταλήξει σε συμφωνία με τους δανειστές στη 17ωρη Σύνοδο Κορυφής της 12ης Ιουλίου.
“Με τη συμφωνία αυτή να μην έχει ακόμα οριστικοποιηθεί, όλα αυτά υπενθυμίζουν την αποφασιστικότητα μιας μεγάλης μερίδας στελεχών του αριστερού κόμματος του κυρίου Τσίπρα να οδηγήσει τη χώρα στη δραχμή και να αυξήσει τον κρατικό έλεγχο της οικονομίας” αναφέρουν οι συντάκτες.
“Αρχηγός ανάμεσα σε αυτούς είναι ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, ο πρώην υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος και ηγέτης της Αριστερής Πλατφόρμας, η οποία ενώνει τους ακροαριστερούς ακτιβιστές, από οπαδούς του μακαρίτη προέδρου της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβες μέχρι κομμουνιστές παλιάς κοπής”.
Περιγράφοντας εκείνη τη συνάντηση της 14ης Ιουλίου, μέλος του ΣΥΡΙΖΑ που ήταν παρών λέει: “Προφανώς ήταν μια στιγμή μεγάλης έντασης. Αλλά υπήρχε στο δωμάτιο ένας αέρας επανάστασης”. Αλλά φαίνεται πως δεν ήταν όλοι υπέρ του σχεδίου Λαφαζάνη για Grexit
“Ακόμη και οι σκληροπυρηνικοί κομμουνιστές αιφνιδιάστηκαν όταν ο Παναγιώτης Λαφαζάνης πρότεινε ότι η κυβέρνηση θα έπρεπε να πάρει τον έλεγχο του Νομισματοκοπείου, όπου βρίσκονται τα αποθέματα ρευστού της χώρας”, αναφέρει το δημοσίευμα. “Το σχέδιό μας είναι να επιστρέψουμε στο Εθνικό Νόμισμα. Αυτό έπρεπε να έχουμε κάνει ήδη. Αλλά μπορούμε να το κάνουμε τώρα”, είπε σύμφωνα με άνθρωπο που ήταν στη σύσκεψη εκείνη.
Είπε επίσης ότι με τα 22 δισ. που θα… έπαιρναν από το Νομισματοκοπείο, θα πληρώνονταν μισθοί και συντάξεις και θα δίνονταν στους πολίτες τρόφιμα και καύσιμα μέχρι να ολοκληρωθούν οι προετοιμασίες για επιστροφή στη δραχμή. “Στο μεταξύ, η Τράπεζα της Ελλάδας θα έχανε την ανεξαρτησία της, θα περνούσε υπό τον έλεγχο του κράτους και ο διοικητής της Γιάννης Στουρνάρας θα συλλαμβάνονταν, αν όπως αναμενόταν, θα αντιστεκόταν σε όλο αυτό”, τονίζουν οι FT.
Και συμπληρώνουν: “Το πλάνο δείχνει την προφανή αδίστακτη αποφασιστικότητα των ακροαριστερών του ΣΥΡΙΖΑ να πετύχουν τους πολιτικούς τους στόχους, αλλά και την έλλειψη γνώσεων της λειτουργίας του χρηματοπιστωτικού συστήματος της ευρωζώνης. Πρώτα από όλα, τα θησαυροφυλάκια στο Νομισματοκοπείο αυτή τη στιγμή έχουν μόνο περίπου 10 δισ. ευρώ σε ρευστό, αρκετά για να κρατήσουν τη χώρα για μερικές εβδομάδες αλλά όχι για τους 6-8 μήνες που υπολογίζεται ότι απαιτούνται για την προετοιμασία, δοκιμή και κυκλοφορία ενός νέου νομίσματος.
Η κυβέρνηση σύντομα θα διαπίστωνε ότι τα χαρτονομίσματα της χώρας θα ήταν άχρηστα. Ούτε θα μπορούσαν να τυπώσουν περισσότερα 10ευρα και 20ευρα. Από τη στιγμή που η κυβέρνηση θα καταλάμβανε το Νομισματοκοπείο, η ΕΚΤ θα κήρυσσε τα ελληνικά ευρώ ως πλαστά θέτοντας «όποιον προσπαθούσε να αγοράσει κάτι με αυτά στον κίνδυνο σύλληψης για πλαστογραφία», ανέφερε ένας κεντρικός τραπεζίτης.
«Οι συνέπειες θα ήταν καταστροφικές. Η Ελλάδα θα απομονωνόταν από το διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα, με τις τράπεζες ανίκανες να λειτουργήσουν και τα ευρώ της άχρηστα», πρόσθεσε ο ίδιος.
Ο κ. Λαφαζάνης δεν ήταν μόνος σε αυτή την ανορθόδοξη πρόταση. Λίγο πριν ο κ. Τσίπρας υπογράψει το νέο αίτημα για βοήθεια, ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης δημοσίως πρότεινε τα IOU για να καλυφθούν όλες οι υποχρεώσεις μέχρι να τυπωθεί το νέο νόμισμα. Κάλεσε επίσης την κυβέρνηση να πάρει τον έλεγχο της Κεντρικής Τράπεζας.
Ακόμη και πριν από τη συγκέντρωση στο ξενοδοχείο, ο κ. Λαφαζάνης αναζητούσε απελπισμένα σχέδια για να αντιμετωπίσει τα οικονομικά προβλήματα της χώρας. Δεδομένου του κομμουνιστικού παρελθόντος του κ. Τσίπρα και άλλων κορυφαίων αξιωματούχων της κυβέρνησης, η Αθήνα πίστευε ότι θα ήταν απλή υπόθεση να κερδίσει οικονομική στήριξη 5-10 δισ. ευρώ από τον Βλαντιμίρ Πούτιν.
Ο κ. Λαφαζάνης επισκέφθηκε τη Μόσχα τρεις φορές από τη στιγμή που ο κ. Τσίπρας ανέλαβε την εξουσία. Σε αντάλλαγμα με την υπογραφή για το νέο αγωγό, ήλπιζε σε προκαταβολή τουλάχιστον 5 δισ. ευρώ. «Ήταν όλα μία φαντασίωση», είπε ανώτατος Έλληνας τραπεζίτης. «Τα όνειρα της Αριστερής Πλατφόρμας για δωρεάν φυσικό αέριο και δραχμή με ρωσική στήριξη, κατέρρευσαν».
Πηγή: Financial Times