Site icon NewsIT
18:28 | 14.07.15

“Καρφιά” Μοσκοβισί: Γιατί η Ευρωζώνη να σας εμπιστευτεί;

ΦΩΤΟ - ΑΡΧΕΙΟΥ

ΦΩΤΟ - ΑΡΧΕΙΟΥ

Newsit Newsroom

Με ένα μακροσκελές άρθρο του, ο Πιερ Μοσκοβισί τονίζει την ανάγκη για ριζικές μεταρρυθμίσεις μετά τη συμφωνία και υπογραμμίζει πως η εμπιστοσύνη που χάθηκε τους τελευταίους έξι μήνες αποτελεί ένα πολύ σοβαρό πλήγμα για την Ευρωζώνη.

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος για την οικονομία, αναφέρει σε άρθρο του που δημοσιεύτηκε στην ιστοσδελίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής πως πλέον είναι ώρα για ριζικές μεταρρυθμίσεις.

Αναφέρει αναλυτικά στο άρθρο του:

“Οι ηγέτες της Ευρωζώνης έφτασαν σε μία συμφωνία χθες για την Ελλάδα. Είναι μία συμφωνία που βασίζεται τόσο στην μέθοδο, όσο και στο περιεχόμενο. Ορίζει τις προϋποθέσεις για την δρομολόγηση των διαπραγματεύσεων πάνω σε ένα νέο χτηματοδοτικό πρόγραμμα βοήθειας για την χώρα. Έτσι, η συνηθισμένη προσέγγιση έχει αντιστραφεί: Πρώτον, πρέπει να υπάρξουν ισχυρές και απτές αποδείξεις των δεσμεύσεων της Αθήνας να αναδιαρθρώσει την οικονομία και την δημόσια διοίκησή της. Μόνο όταν γίνει αυτό, οι διαπραγματεύσεις μπορούν να ξεκινήσουν για ένα νέο πρόγραμμα, περίπου 80 δι. ευρώ.

“Είναι αυτή μία καλή συμφωνία;” ρωτήθηκα πολλές φορές από χθες. Η απάντησή μου είναι ναι, αφού ανοίγει τον δρόμο του αδιεξόδου των προηγούμεων εβδομάδων και κρατά την Ελλάδα εντός της Ευρωζώνης. Με το να συμφιλιώνονται οι αρχές της υπευθυνότητας και της αλληλεγγύης, τα κράτη μέλη έφτασαν σε έναν απαιτητικό αλλά εφαρμόσιμο συμβιβασμό. Δεν υπάρχουν νικητές ή χαμένοι. Τα κράτη μέλη πρέπει τώρα να δουλέψουν για να τον εφαρμόσουν, ξεκινώντας από τις συζητήσεις στα κοινοβούλιά τους.

Η συμφωνία εκφράζει την θέληση των μελών της Ευρωζώνης να κρατήσουν την Ελλάδα στο κοινό νόμισμα: Αυτή είναι η πρώτη αξία. Βάζει την χώρα σε ένα μονοπάτι μακριά από την απειλή του Grexit και με κατεύθυνση προς την ομαλοποίηση. Το πιο σημαντικό όμως είναι πως διατηρεί την ακεραιότητα της Ευρωζώνης. Αυτό είναι κάτι που εγώ, ο Ευρωπαίος Επίτροπος και οι ίδιοι οι Έλληνες θέλαμε διακαώς από την αρχή. Συνεπώς είναι θετικό το ότι η συμφωνία διασφαλίζει πως η Ευρωζώνη παραμένει αμετάκλητη και αποτρέπει μία χαοτική και οδυνηρή αποχώρηση ενός από τα μέλη της.

Τα… “προαπαιτούμενα”

Αυτή η συμφωνία είναι πολύ απαιτητική για την Ελλάδα. Η περαιτέρω χρηματοδοτική υποστήριξη θα εξαρτηθεί από την υιοθέτηση και την αποτελεσματική εφαρμογή μιας σειράς μέτρων σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Μέχρι τις 15 Ιουλίου, το ελληνικό κοινοβούλιο καλείται να υποστηρίξει πρωτοβουλίες για να εγγυηθεί την ανεξαρτησία του ΕΛΣΤΑΤ, τον εξορθολογισμό του κατακερματισμένου ΦΠΑ και την ενίσχυση της βιωσιμότητας του συνταξιοδοτικού συστήματος. Μέχρι τις 22 Ιουλίου, καλείται να ψηφίσει ένα νέο κώδικα πολιτικών διαδικασιών, για να βελτιώσει την διαχείρηση των δικαστικών μεθόδων και δικαστικών διαφωνιών μεταξύ εταιρειών. Η προπαρασκευαστική δουλειά σε αυτά τα θέματα είναι σε εξέλιξη για αρκετούς μήνες, όμως το να ολοκληρωθούν οι νομοθετικές διαδικασίες σε 48 ώρες απαιτεί ουσιώση πολιτική και διοικητική δέσμευση. Παρόλα αυτά, αυτό θεωρείται μία αναγκαία εγγύηση της δέσμευσης και της σοβαρότητας της Ελλάδας για μεταρρυθμίσεις.

Το χρονοδιάγραμμα είναι σφιχτό, όμως είναι ένα αναγκαίο αντίδοτο στην έλλειψη εμπιστοσύνης που αναπτύχθηκε μεταξύ της Αθήνας και των ευρωπαίων εταίρων. Οι έξι περασμένοι μήνες των διαπραγματεύσεων που ξεκινούσαν και σταματούσαν, ήταν μία περίοδος αυξανόμενης δυσπιστίας πολλών ευρωπαϊκών κυβερνήσεων απέναντι στην ελληνική κυβέρνηση. Και σε πολλές χώρες, τα κοινοβούλια πρέπει να συμφωνήσουν για να δοθεί νέα βοήθεια στην Ελλάδα. Θέλουν εξηγήσεις στο γιατί μετά από δύο προγράμματα χρηματοδοτικής στήριξης, πέντε χρόνια στενής επίβλεψης και περισσότερων από 300 δισ. ευρώ σε βοήθεια, καλούμαστε ξανά να παρέχουμε αλληλεγγύη στην Ελλάδα. Μερικές από αυτές τις χώρες έκαναν πολύ σημαντικές προσπάθειες για να επαναφέρουν τις οικονομίες τους σε τροχιά ανάπτυξης. Μερικές είναι λιγότερο υγιείς από την Ελλάδα. όλες θέλουν να μπορούν να ξέρουν κατά πόσο αυτή τη φορά τα πράγματα είναι διαφορετικά. Αυτό είναι αντιληπτό. Χρειαζόμαστε την επιστροφή στην αλληλεγγύη, με το βάρος δίκαια κατανεμημένο.

Μερικοί λένε πως οι όροι αυτης της συμφωνία είναι απαράδεκτες για την Ελλάδα, περιγράφοντάς τις ακόμη και ως “πιστόλι στον κρόταφο”. Μερικοί πιστεύουν πως είναι πολύ απαιτητικές για μία χώρα της οποίας ο πληθυσμός υπέφερε πάρα πολύ για πέντε χρόνια και η οικονομία της οποίας μπήκε σε ύφεση ξανά φέτος. Καταλαβαίνω αυτή την θέση. Και επίσης νοιάζομαι πρωτίστως και περισσότερο για τον ελληνικό λαό. Το μελλοντικό πρόγραμμα θα πρέπει να ισορροπεί μεταξύ οικονομικής αναγκαιότητας και πολιτικής πραγματικότητας.

Παρόλα αυτά, χάσαμε έξι μήνες. Κατά την διάρκεια των οποίων η κατάσταση στην Ελλάδα επιδεινώθηκε βαθιά. Το κοινωνικό, πολιτικό και οικονομικό κόστος της συμφωνίας αυξήθηκε δραματικά. Αυτό με θλίβει και μου αφήνει μία πικρή γεύση. Γι’ αυτό, ο ελληνικός λαός θα πρέπει και πάλι να υποστεί τα βάρη.

Πρέπει τώρα να κοιτάξουμε το μέλλον, επειδή πολλά πρέπει να γίνουν. Η Ελλάδα θα πρέπει επιτέλους να κάνει μεταρρυθμίσεις πραγματικές, για τα καλά. Και η προοπτική μία ευρωπαϊκής οικονομικής βοήθειας, σε συνδυασμό με τα σχέδια της Κομισιόν για δουλειές και ανάπτυξη στην Ελλάδα -που θα κινητοποιήσει περισσότερα από 35 δισ. ευρώ σε χρηματοδότηση- θα βοηθήσουν τη χώρα σε αυτό το μονοπάτι, όσο μακρύ και δύσκολο κι αν είναι. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα σταθεί δίπλα στον ελληνικό λαό για να τον βοηθήσει σε αυτή την σημαντική φάση”.

Πηγή: Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version