Τετάρτη, 17 Ιουλ.
37oC Αθήνα

Ειδικό Δικαστήριο: Καμία παρέμβαση στο διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες από Παππά λέει η εισαγγελέας

Ειδικό Δικαστήριο: Καμία παρέμβαση στο διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες από Παππά λέει η εισαγγελέας

Σε εξέλιξη βρίσκεται η πρόταση της εισαγγελέως της έδρας του Ειδικού Δικαστηρίου, Όλγας Σμυρλή για την υπόθεση του διαγωνισμού των τηλεοπτικών αδειών του 2016 με κατηγορούμενους τον πρώην υπουργό Νίκο Παππά και τον επιχειρηματία, Χρήστο Καλογρίτσα.

Η αντεισαγγελέας του Ανωτάτου Δικαστηρίου, άρχισε την αγόρευσης της κάνοντας ανάλυση των νομοθετικών διατάξεων για το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος και της συνέργειας σε παράβαση καθήκοντος, κατηγορίες που αποδίδονται στους δύο κατηγορούμενους.

Όπως επισήμανε η εισαγγελική λειτουργός,ο Νίκος Παππάς ήταν υπουργός Επικρατείας από τον Ιούνιο έως Νοέμβριο του 2016. Ενώ ήταν υπουργός Επικρατείας ορίστηκε ως αρμόδιος υπουργός για τις τηλεοπτικές άδειες, ωστόσο, όπως σημείωσε η κυρία Σμυρλή, «για να καταλήξουμε επί την ενοχή ή μη του Νίκου Παππά, πρέπει να ελέγξουμε εάν δεν τηρήθηκαν οι όροι του διαγωνισμού, εάν σημειώθηκε κάποια παρεκτροπή, εάν ευνοήθηκε κάποιος υποψήφιος.

Καμία παρέμβαση που θα δημιουργούσε θέμα εύνοιας της εταιρίας του Ιωάννη-Βλαδίμηρου Καλογρίτσα, δεν έγινε από τον υπουργό, καμία τέτοια ενέργεια δε σημειώθηκε» τόνισε η κυρία Σμυρλή, προσθέτοντας:«Δεν προέκυψε ότι ο Ν. Παππάς, δεν τήρησε τους όρους της προκήρυξης και πως ευνοήθηκε με οποιοδήποτε τρόπο η συμμετοχή της εταιρείας Ιωάννης-Βλαδίμηρος Καλογρίτσας».

Επιπλέον, η εισαγγελική λειτουργός επισήμανε πως «η εταιρεία Ιωάννης Βλαδίμηρος Καλογρίτσας είχε ίση μεταχείριση με τους άλλους προσωρινούς υπερθεματιστές και δεν της δόθηκε η δυνατότητα της καταβολής με περισσότερες δόσεις που θα της δημιουργούσε τη δυνατότητα να καταβάλει το τίμημα».

Η κυρία Σμυρλή αναφέρθηκε και στις καταθέσεις στο Ειδικό Δικαστήριο των ελεγκτών σχετικά με την έκταση στην Ιθάκη που είχε βάλει ως εγγύηση η εταιρία, τονίζοντας πως προέκυψε πως η αξία τους εκτιμήθηκε στα 100 εκ ευρώ.

Η εισαγγελέας κυρία Σμυρλή επικαλέστηκε μάλιστα και το γεγονός πως για τον έλεγχο των οικονομικών στοιχείων των υπερθεματιστών είχε συγκροτηθεί επιτροπή. «Εάν παρέμβαινεο υπουργός κάνοντας τον έλεγχο ο ίδιος, θα ήταν αντίθετο με τις ασφαλείς διαδικασίες και θα άφηνε υπόνοιες μεροληψίας. Ο διαγωνισμός προέβλεπε πολλά στάδια ως δικλείδες ασφαλείας» τόνισε η κυρία Σμυρλή, προσθέτοντας :«μεγαλύτερη απόδειξη πως ο διαγωνισμός δε λειτούργησε ως βοήθεια στην εταιρεία του Ιωάννη-Βλαδίμηρου Καλογρίτσα, είναι πως τελικά δεν πήρε άδεια.

Η εταιρεία εξέπεσε και τη θέση αυτή κατέβαλε η επόμενη εταιρεία. Ο Νίκος Παππάς δεν προέβη σε καμία ενέργεια που να θέτει σε διακινδύνευση το διαγωνισμό, οποιαδήποτε άλλη αξιολόγηση θα έπρεπε ναείναι εκτός ποινικού ενδιαφέροντος.»

Η εισαγγελική λειτουργός τόνισε πως μόνο ημαρτυρική κατάθεση, οι εξηγήσεις, η απολογία συγκατηγορουμένου του Νίκου Παππά, Χρήστου Καλογρίτσα, δεν μπορούν να ληφθούν υπόψιν σε βάρος του κατηγορουμένου.

«Μόνο η απολογία του συγκατηγορουμένου δεν μπορεί να ληφθεί υπόψιν για την καταδίκη του κατηγορουμένου. Δημιουργεί απόλυτη ακυρότητα. Επομένως συνάγεται ότι δεν απαγορεύεται η χρήση αλλά δεν μπορεί να αποτελέσει το μοναδικό αποδεικτικό μέσο» τόνισε η κυρία Σμυρλή.

sms και καταθέσεις

Η εισαγγελέας την ίδια στιγμή, τόνισε, παρά την αντίθεση παρεμπίπτουσα απόφαση του δικαστηρίου ότι τα sms δεν είναι νόμιμα αποδεικτικά μέσα, προκαλώντας και την αντίδραση της προέδρου, Ιωάννας Κλάπα ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην κατάθεση του Κυριάκου Τόμπρα.

«Εάν η σύμβαση της υπεργολαβίας μεταξύ της CCC και της Τοξότης, είναι εικονική ή μη, δε θα το κρίνουμε καθόλου. Το συμφέρον του Χρήστου Καλογρίτσα είναι να ανατρέψει με οποιαδήποτε τρόπο την απόφαση του διεθνούς εμπορικού δικαστηρίου. Δεν υπάρχει κανένα αδιαμφισβήτητο στοιχείο που να συνδέει το Χρήστο Καλογρίτσα με τη CCC. Αυτή η σύνδεση επιχειρείται για να αποδειχθεί η εικονικότητα της σύμβασης αυτής. Όπως προέκυψε από την μαρτυρική κατάθεση Τόμπρα δεν είναι αληθές πως ο Παππάς βρήκε τη CCC και πως Τόμπρας διαμεσολαβούσε απλώς, αλλά, όπως κατέθεσε ο μάρτυρας δεν ήταν ο Παππάς αλλά ο ίδιος που έφερε σε επαφή CCC με Καλογρίτσα. Αναφέρει επίσης ο μάρτυρας πως ο Καλογρίτσας δεν είχε καμία σχέση μετην Κυβέρνηση. Σε κάθε περίπτωση καμία ευνοϊκή ρύθμιση δεν έγινε εκείνη την περίοδο από την Κυβέρνηση για CCC…Δεν υπάρχει κανένα έγγραφο που να συνδέει τον Ν. Παππα με την CCC που να επιβεβαιώνει τον ισχυρισμό του Καλογρίτσα ότι ενεργούσε παρασκηνιακά για να εκτελέσει το σχέδιο για τη δημιουργία του τηλεοπτικού σταθμού». Η αγόρευση της κυρίας Σμυρλής συνεχίζεται.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις