Πολιτική

“Τραβάει την πρίζα” ο EFSF και προειδοποιεί για χρεοκοπία! Υπενθυμίζει το δικαίωμα να κηρύξει άμεσα απαιτητά τα δάνεια προς την Ελλάδα!

- "Καμπανάκι" χρεοκοπίας μία ημέρα πριν το δημοψήφισμα!
- Η Κομισιόν με επιστολή της... υπενθυμίζει το δικαίωμα του EFSF να ζητήσει άμεσα τα λεφτά του!
- "Οι δανειστές μπορούν με γραπτή ειδοποίηση προς τον οφειλέτη να ακυρώσουν τη διευκόλυνση ή να κηρύξουν το ποσό του δανείου άμεσα εξοφλητέο"
- "Καρφώνει" την ελληνική κυβέρνηση ο Βόλγκανγκ Σόιμπλε
- Τι ισχύει με το κούρεμα καταθέσεων

Με τους πολίτες να καλούνται σε λιγότερο από ένα εικοσιτετράωρο στις κάλπες για το δημοψήφισμα της Κυριακής, με το capital control να… δυκολεύει την ζωή των πολιτών και με τις τράπεζες κλειστές από την Δευτέρα, έρχεται και το “καμπανάκι” της Κομισιόν για να… “δέσει το γλυκό”.

Το δικαίωμα του EFSF να κηρύξει άμεσα απαιτητά τα δάνεια προς την Ελλάδα επιβεβαιώνει με έγγραφό της προς την κυβέρνηση, λοιπόν, η Κομισιόν.

Όπως αναφέρει η Καθημερινή, στο έγγραφο μεταξύ άλλων αναφέρεται ότι «οι δανειστές μπορούν με γραπτή ειδοποίηση προς τον οφειλέτη να ακυρώσουν τη διευκόλυνση ή να κηρύξουν το ποσό του δανείου άμεσα εξοφλητέο».

Η επιστολή… “φαρμάκι”

Αναλυτικότερα το κείμενο της επιστολής, αναφέρει:

«Αγαπητοί κύριοι,

Αυτό το γράμμα απευθύνεται στην Ελληνική Δημοκρατία από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκ μέρους – και έπειτα από αίτημα – των κρατών – μελών της ευρωζώνης για την αναπτυξιακή τράπεζα που είναι δανειστές στο στη δανειακή συμφωνία που υπεγράφη στις 8 Μαΐου 2010 με την ελληνική δημοκρατία ως δανειζόμενο. Σε συμμόρφωση με το άρθρο 8 (1) (ΣΤ) της συμφωνίας, οι πιστωτές μπορούν με γραπτή ειδοποίηση (η οποία παραδίδεται από την επιτροπή εκ μέρους τους) στον δανειζόμενο, να ακυρώσουν τη διευκόλυνση ή να κηρύξουν το οφειλόμενο ποσό των δανείων χρωστούμενο και άμεσα εξοφλητέο, μαζί με το σύνολο των τόκων αν ο οφειλέτης δεν κάνει επαναγορές εμπρόθεσμα από το ΔΝΤ την υπάρχουσα συμφωνία με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Επιπροσθέτως κατά το άρθρο 8 (1), (2) της συμφωνίας, οι πιστωτές ενδέχεται αλλά δεν είναι υποχρεωμένοι να ασκήσουν τα δικαιώματά τους σύμφωνα με το άρθρο 8 της συμφωνίας και ενδέχεται ακόμη να τα ασκήσουν αυτά εν μέρει χωρίς να παραιτούνται μελλοντικών δικαιωμάτων τους.

Στις 30 Ιουνίου 2015η Ελληνική Δημοκρατία απέτυχε να πληρώσει εμπρόθεσμα τη δόση στο ΔΝΤ όπως περιγράφεται στην υπάρχουσα συμφωνία με το Ταμείο. Το ΔΝΤ εξετάζει το αίτημα της ελληνικής δημοκρατίας για παράταση της πληρωμής και αυτό το αίτημα θα εξεταστεί εν ευθέτω χρόνω από το ΔΣ του Ταμείου.

Η Επιτροπή ενεργώντας εκ μέρους των πιστωτών ενημερώνει την ελληνική δημοκρατία ότι οι πιστωτές διατηρούν το δικαίωμά τους να εφαρμόσουν το άρθο 8 (1) της συμφωνίας σε σχέση με την αποτυχία της κυβέρνησης να πληρώσει εκπρόθεσμα τη δόση,. Σύμφωνα με την υπάρχουσα συμφωνία. Αυτή η διατήρηση των δικαιωμάτων είναι χωρίς καμία να εγκαταλείπονται μελλοντικά τέτοια δικαιώματα».

Τα “καρφιά” του Σόιμπλε

Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, υποστήριξε σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται στο σημερινό φύλλο της γερμανικής εφημερίδας Bild, ότι η αποτυχία στις διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση της Ελλάδας ήταν “προβλέψιμη” διότι η Αθήνα “δεν θέλει κανένα πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων”.

“Όποιος γνώριζε τα οικονομικά δεδομένα και έπαιρνε στα σοβαρά τις δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα πριν και μετά (σ.σ. την εκλογή του τον Ιανουάριο) αντιλαμβανόταν ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν θέλει κανένα πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων”, δήλωσε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στην εφημερίδα.

“Για αυτό αντιμετώπιζα εξαρχής με μεγάλο σκεπτικισμό το αποτέλεσμα των συνομιλιών με την κυβέρνηση στην Αθήνα. Το ότι αυτός ο σκεπτικισμός τελικά επιβεβαιώθηκε δεν με εξέπληξε πραγματικά”, συνέχισε ο Σόιμπλε.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ και Καθημερινή

Πολιτική

Σχολιάστε

Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Το «ευχαριστώ» Μητσοτάκη σε Σακελλαροπούλου: «Ήσασταν η πρώτη γυναίκα ΠτΔ και δώσατε τα δικά σας ξεχωριστά χαρακτηριστικά»
Ο πρωθυπουργός επανέλαβε την πρόταση για μία 6ετή θητεία του Προέδρου της Δημοκρατίας. «Ευχαριστώ εσάς και τη Βουλή για την τιμή και την εμπιστοσύνη» είπε από την πλευρά της η Κατερίνα Σακελλαροπούλου
Μητσοτάκης σε Σακελλαροπούλου: Δώσατε στον θεσμό της Προέδρου της Δημοκρατίας τα δικά σας ξεχωριστά χαρακτηριστικά