Site icon NewsIT

Eurogroup: Οργισμένοι με την Ελλάδα οι 18 της Ευρωζώνης – Χωρίς προτάσεις η “πρώτη” Τσακαλώτου!

07.07.2015 | 16:48
Φωτογραφία: Reuters

Φωτογραφία: Reuters

- Αύριο θα παρουσιάσει η Ελλάδα τις νέες της προτάσεις - Με... άδεια χέρια στο Eurogroup ο νέος υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος - Βαρύ το κλίμα για την Ελλάδα στις Βρυξέλλες - Δεν θα δώσει συνέντευξη Τύπου ο Ντάισελμπλουμ, θα κάνει μόνο μια δήλωση - Αντιπρόεδρος Κομισιόν: Αν η Ελλάδα δεν παρουσιάσει αξιόλογο πακέτο μεταρρυθμίσεων... Grexit!

“Περιμένουμε τις προτάσεις της Ελλάδας μετά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος. Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο Πιέρ Μοσκοβισί, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο Λουίς ντε Γκίντος και πολλοί άλλοι υπουργοί Οικονομικών προσήλθαν στο έκτακτο Eurogroup για την Ελλάδα.

Ήταν η πρώτη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης μετά το συντριπτικό «Όχι» των Ελλήνων στο δημοψήφισμα της Κυριακής και η πρώτη χωρίς τον Γιάνη Βαρουφάκη που παραιτήθηκε και με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο να τον αντικαθιστά.

Και ενώ όλοι περίμεναν πως ο νέος υπουργός Οικονομικών θα εμφάνιζε στο Eurogroup τις νέες προτάσεις της ελληνικής πλευράς, ώστε να τις συζητήσει το Συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης και να προετοιμάσει με βάση αυτές την επίσης έκτακτη Σύνοδο Κορυφής που γίνεται με αποκλειστικό θέμα την Ελλάδα.

Αλλά ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών και κατ’ επέκταση η ελληνική κυβέρνηση, πήγε στις Βρυξέλλες χωρίς προτάσεις. Το δημοσίευσε πρώτα η Καθημερινή και στη συνέχεια τρεις Ευρωπαίοι αξιωματούχοι το επιβεβαίωσαν στον Peter Spiegel των Financial Times.


Σύμφωνα με τις πηγές αυτές, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος εμφανίστηκε στο Eurogroup χωρίς προτάσεις, τις οποίες όμως, όπως φέρεται να είπε στους 18 ομολόγους του, θα υποβάλει η Αθήνα την Τετάρτη μέσω επιστολής στους Θεσμούς!

Και όταν οι ελληνικές προτάσεις φτάσουν στα χέρια των Θεσμών, εκείνοι θα τις αξιολογήσουν.
Μετά την εξέλιξη αυτή, το κλίμα στο Eurogroup για τον Έλληνα υπουργό και την ελληνική κυβέρνηση κάθε άλλο παρά καλό ήταν.

Έτσι η συνεδρίαση του Eurogroup, που ξεκίνησε στις 14:00 το μεσημέρι, αναμένεται να ολοκληρωθεί χωρίς αποτέλεσμα. Μάλιστα, ο πρόεδρος του Συμβουλίου Γερούν Ντάισελμπλουμ δεν θα δώσει την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου αλλά θα αρκεστεί να κάνει μια σύντομη δήλωση!

Και όλα αυτά ενώ νωρίτερα ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις είχε προειδοποιήσει ότι μια έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη “δεν μπορεί να αποκλεισθεί”, σε περίπτωση που η Αθήνα δεν παρουσιάσει “ένα πακέτο αξιόπιστων μεταρρυθμίσεων”.
“Αν δεν αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη, αν δεν παρουσιασθεί κανένα πρόγραμμα αξιόπιστων μεταρρυθμίσεων”, μια έξοδος από το ευρώ “δεν μπορεί να αποκλεισθεί”, δήλωσε ο Ντομπρόβσκις, Επίτροπος αρμόδιος για το ευρώ.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version