Παρασκευή, 16 Αυγ.
33oC Αθήνα

Το EFSF ανακοινώνει την λήξη του προγράμματος χρηματοδότησης! (ΦΩΤΟ)

Φωτό twitter / @SpiegelPeter
Φωτό twitter / @SpiegelPeter

Το ταμείο χρηματοδότησης της Ευρωζώνης, το EFSF, με ανακοίνωσή του αναφέρεται στην λήξη του τρέχοντος προγράμματος χρηματοδότησης της Ελλάδας, μία εξέλιξη που ο Κλάους Ρέγκλινγκ χαρακτηρίζει “λυπηρή”!

Την συγκεκριμένα ανακοίνωση “ανέβασε” στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter ο δημοσιογράφος των Financial Times, Peter Spiegel.

Ο Peter Spiegel θέτει και το… εύλογο ερώτημα, το οποίο φυσικά σχετίζεται με την επόμενη μέρα, αφού για να ανακοινώνεται η λήξη του προγράμματος, τότε η λογική λέει πως το ενδεχόμενο παράτασης ίσως να απομακρύνεται.

Τι αναφέρει η ανακοίνωση

Το ελληνικό πρόγραμμα οικονομικής βοήθειας του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας εκπνέει τα μεσάνυχτα της 30ης Ιουνίου ώρα κεντρικής Ευρώπης (σ.σ. 01:00 μετά τα μεσάνυχτα ώρα Ελλάδας)”, αναφέρεται στην ανακοίνωση του ESM.
Φωτό twitter / @SpiegelPeter
“Ως αποτέλεσμα”, συνεχίζει η ανακοίνωση “η τελευταία δόση του EFSF των 1,8 δισ.ευρώ δεν θα είναι πλέον διαθέσιμη για την Ελλάδα και το πρόγραμμα των 10,9 δισ. ευρώ από τον EFSF για την κάλυψη των πιθανών απωλειών από την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών θα ακυρωθεί“.

Η δήλωση του Κλάους Ρέγκλινγκ

Στην ανακοίνωση μάλιστα υπάρχει και μία δήλωση του Κλάους Ρέγκλινγκ, του προέδρου του ESM, ο οποίος χαρακτηρίζει “λυπηρή” την συγκεκριμένη εξέλιξη.

Αναφέρεται χαρακτηριστικά: “Ο Κλάους Ρέγκλινγκ αναφέρει: Είναι λυπηρό για την Ελλάδα το ότι το πρόγραμμα του EFSF θα εκπνεύσει απόψε χωρίς καμία μελλοντική διευθέτηση και το ότι τα θετικά αποτελέσματα του προγράμματος τίθενταισ ε κίνδυνο. Εξαιτίας των οικονομικών πολιτικών που υιοθετήθηκαν με το πρόγραμμα του EFSF, η χώρα βρισκόταν σε ένα καλό μονοπάτι για ισχυρή ανάπτυξη μέχρι το δεύτερο μισό του 2014.

Οι πολλές θυσίες που έπρεπε να κάνουν οι Έλληνες πολίτες απέδιδαν καρπούς. Η Ελλάδα κατάφερε να περιορίσει το έλειμμα στον προϋπολογισμό και να επανακτήσει ανταγωνιστικότητα. Η χώρα βγήκε ξανά στις αγορές και είδε την υψηλή ανεργία της να μειώνεται.

Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ και την Παγκόσμια Τράπεζα, η Ελλάδα ήταν ένας πρωταθλητής μεταρρυθμίσεων μέχρι το 2014, με ενθαρρυντικές προοπτικές ανάπτυξης. Αυτή η τάση μπορεί να συνεχιστεί αν ο πληθυσμός της Ελλάδας αποφασίσει να επιστρέψει στο μονοπάτι των μεταρρυθμίσεων μέσα στην Ευρωζώνη”.

Στην συνέχεια της ανακοίνωσης γίνεται ουσιαστικά μά… αναδρομή στην λειτουργία του EFSF και συγκεκριμένα σε σχέση με την Ελλάδα.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε