Πολιτική

Infographic: Οδηγός… χρεοκοπίας από το ΔΝΤ! 9 ερωτήσεις και απαντήσεις για την επόμενη μέρα της τεχνικής χρεοκοπίας

- Το τι... μέλλει γενέσθαι εξαιτίας της μη πληρωμής της δόσης της Ελλάδας στο ΔΝΤ παρουσίασε το Ταμείο
- Όλα τα "καυτά" ερωτήματα για τους επόμενους μήνες με τον κίνδυνο χρεοκοπίας
- Οι "ποινές" και ο κίνδυνος αποπομπής της Ελλάδας από το ΔΝΤ
- Κινδυνεύουν τα υπόλοιπα μέλη από την απόφαση της Ελλάδας;
- "Προτεραιότητα του ΔΝΤ παραμένει η παροχή βοήθειας προς τον ελληνικό λαό", αναφέρεται, ωστόσο, στην ανακοίνωση

Προτεραιότητα του ΔΝΤ παραμένει η παροχή βοήθειας προς τον ελληνικό λαό, μέσα από αυτή τη δύσκολη περίοδο της οικονομικής κρίσης, σύμφωνα με κείμενο ερωτοαπαντήσεων που ανήρτησε στην ιστοσελίδα του το Ταμείο.

Το ΔΝΤ επαναλαμβάνει ότι υποστηρίζει την «ισορροπημένη προσέγγιση» του ελληνικού προγράμματος μεταρρυθμίσεων σε συνδυασμό με την νέα χρηματοδότηση και η ελάφρυνση του χρέους από τους Ευρωπαίους εταίρους.

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά το ΔΝΤ γνωρίζει μέσα από την εμπειρία που εργάζονται με πολλά μέλη της ότι η οικονομική αλλαγή είναι δύσκολη και απαιτεί χρόνο.

Το ΔΝΤ επαναλαμβάνει πως δεν επεκτείνει τους όρους πληρωμής καθώς τούτο αποτελεί μακροχρόνια παράδοση του Ταμείου.

Τέλος διευκρινίζει ότι οι μέτοχοι του ΔΝΤ δεν θα υποστούν ζημίες σχετικά με την αθέτηση πληρωμής από την Ελλάδα προς το ταμείο στις 30 Ιουνίου.

Αναλυτικά οι 9 ερωτήσεις και απαντήσεις

Ερώτηση 1: Τι θα ήθελε το ΔΝΤ να συμβεί για να λυθεί η κατάσταση;
Απάντηση: Προτεραιότητα του ΔΝΤ παραμένει να βοηθήσει τον ελληνικό λαό σε αυτή την δύσκολη περίοδο οικονομικής κρίσης. Το ΔΝΤ πιστεύει ότι ο καλύτερος τρόπος να συμβεί αυτό είναι με μια ισορροπημένη προσέγγιση η οποία ανπτύχθηκε στο πρόσφατο blog του επικεφαλής οικονομολόγου του ΔΝΤ, με την Ελλάδα να κάνει βήματα για την αναμόρφωση της οικονομίας της και του ευρωπαίους εταίρους της να της παρέχουν επιπρόσθετη οικονομική βοήθεια και ελάφρυνση του χρέους. Όπως έχει δηλώσει η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστιν Λαγκάρντ, το ΔΝΤ είναι έτοιμο να ακολουθήσει αυτό τον δρόμο μαζί με τις ελληνικές αρχες και τους ευρωπαίους εταίρους τους.

Το ΔΝΤ γνωρίζει εκ πείρας ότι η οικονομικές αλλαγές είναι δύσκολες και χρονοβόρες. Εκεί είναι που έρχεται το ΔΝΤ να προσφέρει με την χορήγηση οικονομικής βοήθειας σε όποια κυβέρνηση χρειάζεται χώρο και χρόνο να κάνει μεταρρυθμίσεις με τρόπο που να προστατεύει τους αδύναμους και να δυναμώνει την οικονομία.

Ερώτηση 2: Τι θα συμβεί στην Ελλάδα αν χάσει μια πληρωμή;
Απάντηση: Το άμεσο είναι ότι η Ελλάδα δεν μπορεί πλέον να πάρει βοήθεια από το ΔΝΤ στο πλαίσιο της υπάρχουσας συμφωνίας και το ΔΝΤ δεν θα εγκρίνει νέα χρηματοδότηση στην Ελλάδα έως να εξοφλήσει τα χρέη της.

Αυτή είναι η στάνταρντ διαδικασία όταν ένα μέλος δεν πληρώσει το ΔΝΤ. Στο 37ο τεύχος, σελ. 912 του κανονισμού του ΔΝΤ περιγράφονται όλες οι διαδικασίες και για τα 188 μέλη του.

Η Ελλάδα παραμένει μέλος του Ταμείου με δικαίωμα ψήφου και παρουσία στο Εκτελεστικό Συμβούλιο. Ο ετήσιος έλεγχος της “υγειας” της οικονομίας μιας χώρας από το ΔΝΤ εξακολουθεί να είναι υποχρέωση. Εως αυτή την στιγμή η Ελλάδα θα μπορεί να έχει την τεχνική υπστήριξη του ΔΝΤ, που σημαίνει ότι θα μπορεί να ζητεί συμβουλές για πολλά οικονομικά θέματα όπως η φορολογία αλλά και γενικότερα θέματα οικονομικά.

Ερώτηση 3: Υπάρχει περίοδος χάριτος;
Απάντηση: Δεν υπάρχει περίοδος χάριτος. Όταν μια χώρα – μέλος αποτύχει να αποπληρώσει τις υποχρεώσεις της στο ΔΝΤ μέχρι την ημερομηνία λήξης, τότε ο Διευθύνων Σύμβουλος ενημερώνει το ΔΣ ότι υπάρχει ληξιπρόθεσμη υποχρέωση. Λόγω του μεγέθους του ελληνικού προγράμματος η Διευθύνουσα τους ενημέρωσε αμέσως.

Ερώτηση 4: Μπορεί να δοθεί αναβολή σε μια πληρωμή;
Απάντηση: Μια χώρα – μέλος μπορεί να ζητήσει αναβολή. Το ΔΝΤ δεν επεκτείνει τους όρους πληρωμής. Πριν από 30 χρόνια το ΔΝΤ είχε δεχθεί καθυστερήσεις στις πληρωμές από κάποιες χώρες μετά από αίτημα τους αλλά σε κάθε μια από τις περιπτώσεις αυτές δεν έδειξε να βοηθά στην επίλυση των βασικών προβλημάτων της κάθε χωρας.

Ερώτηση 5: Τι κανει το ΔΝΤ για να επιλύσει θέματα καθυστέρησης πληρωμών;
Απάντηση: Το ΔΝΤ έχει συγκεκριμένη πολιτική και εργάζεται μαζί με τα μέλη του για να τα βοηθήσει στην εκκαθάριση των καθυστερούμενων πληρωμών τους. Σε γενικες γραμμές αυτή η πολιτική υπηρξε επιτυχής και βοήθησε στην αποκατάσταση της χρηματοδότησης της κάθε χώρας. Για παράδειγμα , μεταξύ του 1978 και του 1989 , 19 χώρες απέτυχαν να πληρώσουν εγκαίρως και είχαν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το ΔΝΤ . Με την εξαίρεση του Σουδάν και της Σομαλίας , όλα αυτά τα μέλη συνεργάστηκαν με το ΔΝΤ και πλήρωσαν τα ληξιπρόθεσμα υπόλοιπα τους. Η μόνη χώρα με παρατεταμένες καθυστερούμενες οφειλές είναι η Ζιμπάμπουε.

Ερώτηση 6: Υπάρχουν ποινές σε περίπτωση αποτυχίας πληρωμής;
Απάντηση: Η πιο άμεση “ποινή” είναι ότι το μέλος δεν μπορεί πλέον να λαμβάνει χρηματοδότηση από το ΔΝΤ.
Μέσα σε 12 μήνες, η Εκτελεστική Επιτροπή ενδέχεται να εξετάσει μία διευκρίνιση για την “μη επιλεξιμότητα” ενάντια στην Ελλάδα, αν η Ελλάδα συνεχίσει να επιβαρύνεται με ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το ΔΝΤ.

Αν η μη πληρωμή συνεχιστεί για περισσότερους από 12 μήνες, η Εκτελεστική Επιτροπή του ΔΝΤ ίσως διακηρύξει ότι η Ελλάδα είναι “μη συνεργάσιμη” στο πλαίσιο των προσπαθειών για την εκκαθάριση των καθυστερούμενων, κάτι που θα μπορούσε να πυροδοτήσει μία αναστολή της τεχνικής βοήθειας, που ίσως θα ακολουθηθεί από μία αναστολή των δικαιωμάτων ψήφου και τελικά -αν η μη συνεργασία είναι ακραία και παρατεταμένη- υποχρεωτική απόσυρση από το ΔΝΤ.

Το χρονοδιάγραμμα για αυτά τα βήματα είναι ευέλικτο, όπως διατυπώνεται στις Επιλεγμένες Αποφάσεις του ΔΝΤ, σελίδα 912.

Ερώτηση 7: Τι σημαίνει για τους άλλους πιστωτές της Ελλάδας το ότι θα έχει καθυστερήσει τις δόσεις προς το ΔΝΤ;
Απάντηση: Οι επιπτώσεις της συσώρευσης των ληξιπρόθεσμων οφειλών της Ελλάδας προς το ΔΝΤ θα είναι στην ευχέρεια των άλλων πιστωτών για να καθοριστούν.

Ερώτηση 8: Η δυνατότητα του ΔΝΤ να χρηματοδοτήσει άλλα μέλη έχει “πληγεί” από αυτή την “μη-πληρωμή”;
Απάντηση: Ο ισολογισμός του ΔΝΤ είναι δυνατός. Με την ικανότητα χρηματοδότησης να βρίσκεται στο υψηλότερο σημείο όλων των εποχών, περίπου 421.9 δισ. δολάρια ή 377,1 δισ. ευρώ, το ΔΝΤ είναι σε θέση να καλύψει πιθανές χρηματοδοτικές ανάγκες από άλλα μέλη.

Ερώτηση 9: Οι μέτοχοι του ΔΝΤ θα έχουν απώλειες αν η Ελλάδα δεν αποπληρώσει τα χρέη της;
Απάντηση: Όχι, οι μέτοχοι του ΔΝΤ δεν θα υποστούν απώλειες. Παρά τις ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις, οι αξιώσεις των μελών – χωρών του ΔΝΤ είναι απολύτως ασφαλείς και το ΔΝΤ θα συνεχίσει να ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις του απέναντι στα μέλη και στους δανειστές.

Πηγή: imf.org

Πολιτική

Σχολιάστε

Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα