Η εικόνα που έστειλαν προς τα έξω, προς την Αθήνα βασικά, η Άνγκελα Μέρκελ και ο Ζίγκμπαρ Γκάμπριελ ήταν σαφής: ο μεγάλος γερμανικός συνασπισμός λέει στην Ελλάδα ότι έχει κάθε δικαίωμα να κάνει δημοψήφισμα αλλά θα πρέπει να έχει ενημερώσει τον ελληνικό λαό για τις συνέπειες της επιλογής του.
Η Μέρκελ δεν εμφανίστηκε μόνη στη συνέντευξη Τύπου για τις εξελίξεις σχετικά με την Ελλάδα. Εμφανίστηκε με τον κυβερνητικό της εταίρο, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ. Όσο “ήπια” κι αν προσπάθησε να είναι η Μέρκελ, εκείνος ήταν πιο σκληρός. Κατηγόρησε την Αθήνα πως στις διαπραγματεύσεις ήθελε να πάρει και να μην δώσει τίποτα.
Από την πλευρά της, η Μέρκελ, τόνισε πως δεν έχει θέλει να υπάρξει καν η υποψία πως λέει στον Ελληνικό λαό τι να ψηφίσει στο δημοψήφισμα, αλλά έσπευσε να διαμηνύσει πως κάθε απόφαση θα έχει και τη συνέπειά της.
Αντίθετα, ο Γκάμπριελ ήταν πιο οξύς: Αν η Ελλάδα πει όχι στο δημοψήφισμα, θα σημαίνει και όχι στο ευρώ. Στη γραμμή Γιούνκερ ο πρόεδρος των Σοσιαλδημοκρατών.
Η Άνγκελα Μέρκελ φρόντισε να στείλει ένα άλλο μήνυμα, εν είδη τελεσιγράφου στην Ελλάδα: αύριο τα μεσάνυχτα το πρόγραμμα τελειώνει και από εκεί και πέρα η ευρωζώνη δεν μπορεί να κάνει τίποτα για την Ελλάδα. Αν η Αθήνα το θελήσει, ακόμη και μετά το δημοψήφισμα, μπορεί να ζητήσει να ξεκινήσουν νέες διαπραγματεύσεις.
Υπήρξε όμως ακόμη ένα μήνυμα από τη Γερμανίδα καγκελάριο: όταν ρωτήθηκε αν υπάρχει ενδεχόμενο να γίνει έκτακτη Σύνοδος Κορυφής για την Ελλάδα ή αν προτίθεται να έρθει στην Αθήνα, η απάντησή της ήταν κατηγορηματικά όχι.
«Δεν υπάρχει λόγος να πάω στην Αθήνα. Υπάρχουν τόσες τηλεπικοινωνίες στις μέρες μας, που δεν υπάρχει λόγος. Όχι, δεν θα πάω στην Αθήνα», είπε ενώ για τη Σύνοδο Κορυφής είπε πως ο Ντόλαντ Τουσκ δεν έχει ζητήσει να γίνει έκτακτη Σύνοδος Κορυφής για την Ελλάδα. Γιατί, είπε, δεν υπάρχει λόγος. Φυσικά, αν κληθεί, θα πάει. Αλλά παρόλα αυτά, δεν βλέπει το λόγο να υπάρξει από τη στιγμή που η Αθήνα δεν έχει διάθεση να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.