Πολιτική

ΕΚΑΒ: Συναγερμός στην κυβέρνηση για τους θανάτους πολιτών – Άμεσα μέτρα

Την ώρα που η κυβέρνηση προσπαθεί να εκπαιδεύσει και να τοποθετήσει στο ΕΚΑΒ τους σχεδόν 200 οδηγούς του στρατού και της πυροσβεστικής, σε 61 νησιωτικές και δυσπρόσιτες περιοχές της χώρας, δεν λένε να κοπάσουν τα απανωτά τραγικά περιστατικά με ασθενείς που «χάνονται» περιμένοντας ένα ασθενοφόρο να τους μεταφέρει σε νοσοκομείο.

Το φως της δημοσιότητας βλέπουν καθημερινά θλιβερά γεγονότα με συνανθρώπους μας που δεν προλαβαίνουν να εξαντλήσουν την τελευταία τους ευκαιρία να κρατηθούν στην ζωή. Αφήνουν την τελευταία τους πνοή σε παραλίες, καρότσες αγροτικών αυτοκινήτων ή ακόμη και στο σπίτι τους χωρίς ιατρική βοήθεια, περιμένοντας ένα ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ, που δεν φτάνει ποτέ ή φτάνει όταν είναι πολύ αργά.

Είναι γεγονότα που δυστυχώς συμβαίνουν αθόρυβα εδώ και χρόνια, αλλά αναδείχθηκαν πιο έντονα το τελευταίο διάστημα, εξαιτίας της αυξημένης ευαισθητοποίησης της κοινωνίας και της απαίτησής της να δοθούν λύσεις, εδώ και τώρα!

Η κυβέρνηση και ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχουν αντιληφθεί τη σοβαρότητα της υπόθεσης.

Είναι γνωστό πως τα τελευταία 3,5 χρόνια με την πανδημία και την υποστελέχωση που ταλανίζει το Εθνικό Σύστημα Υγείας, έχει κυριολεκτικά διαλυθεί η επείγουσα προνοσοκομειακή φροντίδα.

Γι’ αυτό και ο στόχος είχε τεθεί πριν από τις εκλογές. Από τις προεκλογικές εξαγγελίες της Νέας Δημοκρατίας:

«Στις αστικές και στις ημιαστικές περιοχές το ΕΚΑΒ να μπορεί να ανταποκρίνεται μέσα σε 7-15 λεπτά», αντί για 47 λεπτά και πάνω από μία και μιάμιση ώρα όπως δυστυχώς συμβαίνει σήμερα.

«Ασπιρίνη» η ενίσχυση με οδηγούς της πυροσβεστικής και του στρατού

Δύο 24ωρα μετά την υπογραφή τη Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένων (ΠΝΠ) από την κυβέρνηση και τα 199 άτομα από τις ένοπλες δυνάμεις και την πυροσβεστική, αναλαμβάνουν υπηρεσία ενισχύοντας τα πληρώματα του ΕΚΑΒ «μετά από μικρής διάρκειας εκπαίδευση σε 61 περιοχές της χώρας που είναι τουριστικές, νησιωτικές και δυσπρόσιτες», ανέφεραν πηγές του Υπουργείου Υγείας την Πέμπτη (6/7).

Ταυτόχρονα, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, εξήγγειλε από το βήμα της Βουλής στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης, τις ενέργειες που θα γίνουν τους αμέσως επόμενους μήνες για να δοθούν μόνιμες λύσεις στο πρόβλημα της στελέχωσης του ΕΚΑΒ.

Από τις εξαγγελθείσες 10.000 νέες προσλήψεις που αναμένεται να γίνουν στο Εθνικό Σύστημα Υγείας σε ορίζοντα τετραετίας, οι 800 θα κατευθυνθούν στο ΕΚΑΒ, όπως είπε.

Επίσης, 250 διασώστες με μοτοσυκλέτες, οι οποίοι προηγούνται των ασθενοφόρων για να προσφέρουν ταχύτερα τις πρώτες βοήθειες και σώζουν ανθρώπινες ζωές σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, αναμένεται να αναλάβουν καθήκοντα στην Αθήνα τις επόμενες εβδομάδες.

Ταυτόχρονα υπάρχει και η δέσμευση του πρωθυπουργού με την έκδοση σχετικής κοινής υπουργικής απόφασης, να υλοποιηθεί η μίσθωση υπηρεσιών από το εξωτερικό, με ελαφρά ελικόπτερα τα οποία θα μπορούν να κάνουν διασώσεις είτε στο βουνό είτε σε δύσκολες περιοχές της πατρίδας μας.

Με τον τρόπο αυτό, «θα μπορούμε να αντιμετωπίζουμε πολύ πιο γρήγορα και πολύ πιο αποτελεσματικά περιστατικά στην ελληνική περιφέρεια», ανέφερε συγκεκριμένα ο πρωθυπουργός.

Οι αντιδράσεις στις λύσεις που προτείνονται για το ΕΚΑΒ

Απαντώντας σε όσους αντέδρασαν με την εμπλοκή -αν και προσωρινή- της πυροσβεστικής και του στρατού στα πληρώματα του ΕΚΑΒ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τόνισε πως «το κράτος είναι ένα και ενιαίο και ειδικά σε εκείνες τις περιπτώσεις όπου μπορούν άλλοι τομείς του κράτους να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους θα το κάνουμε χωρίς να το σκεφτούμε δεύτερη φορά».

Διαφορετική άποψη έχει η αντιπολίτευση. Ιδιαίτερα σκληρή μάλιστα ήταν η αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ:

«Κως, Χαλκιδική, Νέα Μάκρη, Θάσος, Περιστέρι, Εύβοια, Λέσβος. Κάθε μέρα, σε όλη τη χώρα συνάνθρωποι μας χάνουν τη ζωή τους αβοήθητοι περιμένοντας ένα ασθενοφόρο. Δεν πρόκειται για μεμονωμένα περιστατικά. Πρόκειται για το αποτέλεσμα εγκληματικών επιλογών και παραλείψεων της κυβέρνησης της ΝΔ στη Υγεία».

O γραμματέας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Διονύσης Καλαματιανός, ο οποίος συναντήθηκε με τον Διοικητή του ΕΚΑΒ, Νίκο Παπαευσταθίου, μετά τα τραγικά περιστατικά των τελευταίων ημερών, τόνισε:

«Είναι ντροπή για ένα πολιτισμένο κράτος εν έτει 2023 να πεθαίνουν άνθρωποι στις καρότσες αυτοκινήτων επειδή δεν υπάρχουν διαθέσιμα ασθενοφόρα να τους μεταφέρουν έγκαιρα σε ένα νοσοκομείο».

Ταυτόχρονα ζήτησε από την κυβέρνηση να δεσμευτεί στις προγραμματικές της δηλώσεις την άμεση στήριξη του ΕΚΑΒ με μόνιμο προσωπικό. «Τίποτα λιγότερο δεν μπορεί να γίνει ανεκτό», σημείωσε.

Να σημειωθεί πως κριτική στους χειρισμούς της κυβέρνησης και στον τρόπο κάλυψης των ελλείψεων του ΕΚΑΒ, άσκησε το σύνολο των 7 κομμάτων της αντιπολίτευσης, κατά τη διάρκεια της συζήτησης των προγραμματικών δηλώσεων στη Βουλή, την Πέμπτη (6/7).

Νοσηλευτές: «Γενικόλογος και αόριστος ο τρόπος εκπαίδευσης των νέων πληρωμάτων»

Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Συνομοσπονδίας Νοσηλευτών ΕΣΥ, Γιώργος Αβραμίδης, κατέκρινε με σχόλιό του τον τρόπο με τον οποίο το Υπουργείο Υγείας επιχειρεί να καλύψει τα κενά της επείγουσας προνοσοκομειακής φροντίδας, χαρακτηρίζοντάς τον ως «εμβαλωματικό, άναρχο και ανοργάνωτο».

Όπως τονίζει, υπό την ασφυκτική πίεση των γεγονότων η κυβέρνηση υπέπεσε σε σφάλματα, καθώς είναι οξύμωρο μεσούσης της αντιπυρικής περιόδου, το ΕΚΑΒ να δανείζεται οδηγούς από την Πυροσβεστική!

Παραβλέποντας το γεγονός ότι το προσωπικό των ενόπλων δυνάμεων ή των Ο.Τ.Α., έχουν προγραμματίσει τη λήψη κανονικής άδειας, το προσωπικό της πυροσβεστικής συμβάλλει στην κατάσβεση των πυρκαγιών, ενώ μοιραία σ’ αυτό δραστηριοποιείται και το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων και των Ο.Τ.Α. !

«Είναι άξιο διερεύνησης ποιοι και στη βάση ποιων προσόντων ή ιδιοτήτων ή εξειδικευμένων επιστημονικών και επιχειρησιακών γνώσεων, υπήρξαν οι ιθύνοντες νόες των εν λόγω μέτρων», σημειώνει.

Τέλος ασκεί κριτική στον τρόπο εκπαίδευσης των πληρωμάτων σε βασικές γνώσεις παροχής πρώτων βοηθειών, τον οποίο χαρακτηρίζει ως «γενικόλογο” και “αόριστο».

«Άραγε ποιο ακριβώς επίπεδο γνώσεων απαιτείται και πώς πιστοποιείται η εκπαίδευση στο συγκεκριμένο αντικείμενο; Το ερώτημα αυτό είναι εξαιρετικά κρίσιμο, δοθέντος ότι το διατιθέμενο προσωπικό καλείται επί της ουσίας να παρέχει πρώτες βοήθειες σε ανθρώπους που μπορεί να διατρέχουν άμεσο κίνδυνο ζωής», καταλήγει ο Γιώργος Αβραμίδης.

Ρεπορτάζ: Γιάννα Σουλάκη – Πηγή: iatropedia.gr

Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα