- Οι 37 βουλευτές που είναι πιθανόν να καταψηφίσουν την συμφωνία με τους δανειστές - Οι υπουργοί που μπορεί να γυρίσουν την πλάτη στον Τσίπρα - "Βράζουν" η Αριστερή Πλατφόρμα και οι άλλες συνιστώσες - Ο ρόλος της Ζωής Κωνσταντοπούλου που τώρα τελευταία έχει πάρει τ' όπλο της
Η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε ήταν αποκαλυπτική του κλίματος που επικρατεί στο κυβερνών κόμμα, ενόψει των κρίσιμων ψηφοφοριών στη Βουλή για την έγκριση της συμφωνίας μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των δανειστών.
Το 44% των μελών της ΚΕ ψήφισε υπέρ της πρότασης της “αριστερής πλατφόρμας” που στηριζόταν στη αποτροπή ενός νέου μνημονίου και στην μη πληρωμή των δόσεων προς τους δανειστές, γεγονός που σηματοδοτεί ίσως και απώλεια της δεδηλωμένης για την κυβερνητική πλειοψηφία εάν και εφόσον έρθει προς ψήφιση μια “επώδυνη” συμφωνία, καθώς σε μια τέτοια περίπτωση πιο πιθανό είναι να την υπερψηφίσουν βουλευτές της ΝΔ και του ΠΟΤΑΜΙΟΥ παρά βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Νίκος Φίλης έλεγε την Δευτέρα με απόλυτη βεβαιότητα ότι “ούτε ένας βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα καταψηφίσει τη συμφωνία”, θεωρώντας προφανώς ότι η συμφωνία που θα έρθει προς ψήφιση θα είναι “έντιμη”, ενώ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης είχε πει με νόημα για να καθησυχάσει τα στελέχη του κυβερνώντος κόμματος ότι…“η συμφωνία θα περάσει πρώτα από τον πρωθυπουργό και το Υπουργικό Συμβούλιο”.
Αυτή την ώρα πάντως τα “αντιπολιτευτικά” δεδομένα εντός της κυβέρνησης και της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ έχουν ως εξής:
στην “Αριστερή Πλατφόρμα” ανήκουν οι υπουργοί Δημήτρης Στρατούλης, Νίκος Χουντής, Κώστας ‘Ησυχος, Παναγιώτης Λαφαζάνης και Βαγγέλης Αποστόλου και οι βουλευτές Δέσποινα Χαραλαμπίδου, Θανάσης Πετράκος, Στάθης Λεουτσάκος, Λίτσα Αμμανατίδου, Ευγενία Ουζουνίδου, Ζήσης Ζάννας, ενώ κοντά στην “Πλατφόρμα” είναι επίσης οι Μιχάλης Κριτσωτάκης, Εύη Καρακώστα, Αγλαΐα Κυρίτση και Νατάσα Γκαρά.
Στην Κομμουνιστική Οργάνωση Ελλάδας (ΚΟΕ) που στη συνεδρίαση της ΚΕ “συμμάχησε” με την “Πλατφόρμα” ανήκουν οι Βασίλης Χατζηδημητρίου, Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος, Μαρία Τριανταφύλλου, Βασίλης Κυριακάκης, Δημήτρης Κοδέλας, Ελένη Σωτηρίου.
Στην “Διεθνιστική Εργατική Αριστερά” (ΔΕΑ) είναι ενταγμένοι οι Ιωάννα Γαϊτάνη και Ελένη Ψαρρέα.
Στην “αντιπολίτευση” ευρύτερα με βάση τις μέχρι τώρα δηλώσεις τους στην περίπτωση μιας “επώδυνης” συμφωνίας ανήκουν επίσης η Ζωή Κωνσταντοπούλου, Κώστας Λαπαβίτσας, Ραχήλ Μακρή, Άννα Βαγενά και από τον “σοσιαλιστικό” χώρο οι Αλέξης Μητρόπουλος, Γιάννης Μιχελογιαννάκης και Ειρήνη Κασιμάτη.
Παράλληλα υπάρχει και ένας σημαντικός αριθμός βουλευτών όπως ο Γιώργος Βαρεμένος, ο Αλέκος Τριανταφυλλίδης, η Βούλα Τεκτονίδου, ο Βαγγέλης Διαμαντόπουλος, η Αφροδίτη Θεοπεφτάτου, η Θεοδώρα Τζάκρη, ο Παύλος Πολάκης κ.α. που δεν εντάσσονται σε κάποια τάση “προεδρική” ή όχι, από τους οποίους μπορεί να προκύψει “αντάρτικο”.
Πάντως όλα τα φώτα πέφτουν στην κα Κωνσταντοπούλου, η οποία εδώ και καιρό έχει πάρει το όπλο της προκαλώντας τουλάχιστον τον εκνευρισμό του Μεγάρου Μαξίμου και προσωπικά του ίδιου του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα που σε καμία περίπτωση δεν θα ήθελε για ευνόητους λόγους να δει την Πρόεδρο της Βουλής να καταψηφίζει τη “συμφωνία”.