Τρίτη, 19 Νοε.
19oC Αθήνα

Εκκίνηση των διερευνητικών επαφών με “τσαλίμια” από την Τουρκία – Τα δεδομένα και οι προσδοκίες

ΥΠΕΞ

Η αντίστροφη μέτρηση για την επανεκκίνηση των διερευνητικών επαφών Ελλάδας – Τουρκίας ξεκίνησε κι επισήμως με την ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.

Αν και τόσο ο χρόνος όσο και η ατζέντα των συζητήσεων δεν προσδιορίζονται, η ελληνική πλευρά επιμένει πως το πλαίσιο των συζητήσεων δεν περιλαμβάνει κάτι άλλο πλην της διαφοράς για την υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ.

Όπως τονίζουν κυβερνητικά στελέχη, η κυβέρνηση πορεύτηκε με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα, υιοθετώντας το δόγμα «σταματούν οι προκλήσεις, ξεκινούν οι συζητήσεις» και ενεργοποίησε τις συμμαχίες της Ελλάδας στο διπλωματικό πεδίο.

Επίσης, η απόσυρση του Oruc Reis και των πολεμικών πλοίων που το συνόδευαν από την ελληνική υφαλοκρηπίδα αποτέλεσε θετικό σινιάλο, ενώ κατά την επικοινωνία των συμβούλων Μητσοτάκη-Έρντογαν διαπιστώθηκε πρόθεση της Άγκυρας για επιστροφή στις διερευνητικές επαφές.

Ερντογάν: Η Ελλάδα δεν επιθυμεί το διάλογο

Η πρόθεση, βέβαια, της Άγκυρας που οδήγησε εν τέλει στην επίσημη ανακοίνωση εκδηλώθηκε κατά τη διάρκεια της τριμερούς Μέρκελ, Μισέλ και Έρντογαν.

Μάλιστα, ο Τούρκος πρόεδρος φέρεται να «κάρφωσε» την Ελλάδα ότι εκείνη είναι που δεν επιθυμεί το διάλογο, ενώ επανέλαβε την πρότασή του για τη διεξαγωγή πολυμερούς διάσκεψης για τα ζητήματα της ανατολικής Μεσογείου, στην οποία θα συμμετάσχουν ισότιμα οι τουρκοκύπριοι – επιδιώκοντας έτσι να τη νομιμοποιήσει και να δημιουργήσει τετελεσμένα. Παράλληλα, το τελευταίο έρχεται και ως απάντηση στην απαίτηση της Αθήνας να συμμετάσχει σε μια τέτοια πολυμερή – όπως έχει προτείνει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου – η Κύπρος.

click4more: Δένδιας: «Χαμηλά η μπάλα» για την επανεκκίνηση των διερευνητικών Ελλάδας – Τουρκίας

Αμέσως μόλις ανακοινώθηκε η επανεκκίνηση των διερευνητικών επαφών πάντως, η Τουρκία επιχείρησε να θέσει ζήτημα αποστρατιωτικοποίησης της Λήμνου με αντι-Navtex που εξέδωσε.

Επίσης, το Oruc Reis απέπλευσε από το λιμάνι της Αττάλειας με άγνωστο προορισμό, αλλά χωρίς να συνοδεύεται από πολεμικά πλοία. Στην Αθήνα εκτιμούν ότι και οι δύο κινήσεις της Άγκυρας – ιδίως δε η πρώτη – συνιστούν «χαμηλού επιπέδου» προκλήσεις και γι’ αυτό θεωρούν ότι δεν θα επηρεάσουν το κλίμα των διερευνητικών επαφών.

Μιλώντας σε διαδικτυακή εκδήλωση του Ινστιτούτου Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής για τις εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο, ο Νίκος Δένδιας ανέφερε ότι οι διερευνητικές επαφές δεν αποτελούν τίποτε άλλο παρά ένα πρώτο βήμα για να γίνει στο μέλλον ένας ουσιαστικός διάλογος. Πάντως, χαμήλωσε τον πήχη των προσδοκιών με την παραδοχή ότι η απόσυρση του Oruc Reis δεν συνιστά «παράθυρο ευκαιρίας», αλλά «μικρό φως στο τέλος του διαδρόμου».

Συνομιλία Ερντογάν – Μακρόν

Σημειώνεται ότι με τον Ρετζέπ Ταγίπ Έρντογαν συνομίλησε και ο Εμανουέλ Μακρόν, με τον Γάλλο πρόεδρο να ξεκαθαρίζει ότι διάλογος με την Τουρκία μπορεί να υπάρξει μόνον εφόσον η Άγκυρα σεβαστεί τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου και τα κυριαρχικά δικαιώματα της ΕΕ. Αλλά και ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνομίλησε τηλεφωνικά με τον Νίκο Αναστασιάδη, προκειμένου να συντονίσουν τις ενέργειές τους οι κυβερνήσεις Ελλάδας και Κύπρου, ιδιαίτερα δε σε ό,τι αφορά τη Σύνοδο Κορυφής.

Ούτως ή άλλως, αυτή θα πραγματοποιηθεί τελικώς την επόμενη εβδομάδα, λόγω κρούσματος κορονοϊού σε άνδρα της προσωπικής ασφάλειας του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και την καραντίνα στην οποία μπήκε ο Σαρλ Μισέλ.

Η αναβολή αυτή, βέβαια, δημιουργεί νέα δεδομένα ως προς τις διερευνητικές Ελλάδας-Τουρκίας, καθώς έως σήμερα ήταν γνωστό ότι θα επανεκκινήσουν μετά τη Σύνοδο Κορυφής στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου. Ως νέες ημερομηνίες της Συνόδου ορίστηκαν η 1η και 2η Οκτωβρίου, οπότε αναμένεται να καθοριστεί εάν η πρώτη συνάντηση των διπλωματών και των τεχνικών κλιμακίων των δύο χωρών θα γίνει πριν ή μετά από τη Σύνοδο Κορυφής.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις