Κυριακή, 24 Νοε.
9oC Αθήνα

Εκκλησία και… Καμμένος – Κοτζιάς “διχάζουν” τον ΣΥΡΙΖΑ

Εκκλησία και… Καμμένος – Κοτζιάς “διχάζουν” τον ΣΥΡΙΖΑ

– Κρίσιμη συνεδρίαση της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ σήμερα
– Άγνωστο αν θα παραστεί ο Νίκος Κοτζιάς
– Τριβές και γκρίνιες στις τάξεις του κόμματος για τη Συνταγματική Αναθεώρηση
– Διαλλακτικός ο Τσίπρας για το διαχωρισμό Κράτους – Εκκλησίας, ποιοι θέλουν “διαζύγιο”
– Ενστάσεις και για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας

Ιδιαίτερα σημαντική για τη συνοχή του κυβερνώντος κόμματος είναι η σημερινή συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ καθώς με αφορμή τη συνταγματική αναθεώρηση αναμένεται το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα να βρεθεί μπροστά σε νέες τριβές και γκρίνιες με αφορμή το θέμα του διαχωρισμού Εκκλησίας και Πολιτείας. Ακόμα την συνεδρίαση αναμένεται να απασχολήσει το θέμα της προφυλάκισης του Γιάννου Παπαντωνίου αλλά και οι πρόσφατες εξελίξεις στη συγκυβέρνηση.

Εάν μάλιστα στην συνεδρίαση παραστεί και ο παραιτηθείς από το αξίωμά του Νίκος Κοτζιάς τότε η συνάντηση των βουλευτών αναμένεται να έχει ξεχωριστό ενδιαφέρον αφού πολλά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ θέλουν να μάθουν λεπτομέρειες για τα όσα ειπώθηκαν στο υπουργικό συμβούλιο αλλά και για το λόγο που ο πρώην υπουργός Εξωτερικών βρέθηκε εκτός κυβερνητικού σχήματος.

Οι πληροφορίες λένε ότι ο πρωθυπουργός στην εισήγηση του θα αναφερθεί στις υποθέσεις διαπλοκής και διαφθοράς του δημόσιου βίου επισημαίνοντας τις ευθύνες του παλαιού πολιτικού καθεστώτος το οποίο οδήγησε τη χώρα στα όρια της χρεωκοπίας. Με αφορμή την υπόθεση Παπαντωνίου αναμένεται να επισημάνει ότι υποθέσεις που απασχολούν την κοινή γνώμη εδώ και χρόνια σήμερα βρίσκουν τον δρόμο προς την δικαιοσύνη και την απόδοση ευθυνών.

Κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης έλεγαν ωστόσο ότι δεν θα πρέπει να περάσει απαρατήρητο από κανέναν ότι ο Αλέξης Τσίπρας στην χθεσινή του επιστολή προς τους πολιτικούς αρχηγούς, για την αναθεώρηση του Συντάγματος, την απηύθυνε εκτός των άλλων και προς τον Γιώργο Παπανδρέου αλλά και προς τον Θανάση Θεοχαρόπουλο, θέλοντας έτσι να διαμηνύσει προς τη Φώφη Γεννηματά ότι θα μπορούσε να έχει εν δυνάμει συμμάχους ακόμα και από το κόμμα της.

Στην σημερινή συνεδρίαση ωστόσο αναμένεται να κατατεθούν οι διαφορετικές απόψεις που υπάρχουν μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ σε ό,τι αφορά στην συνταγματική αναθεώρηση και πιο συγκεκριμένα το διαχωρισμό Εκκλησίας και Πολιτείας.

Ο πρωθυπουργός το τελευταίο διάστημα εμφανίζεται να είναι διαλλακτικός και να μιλά για διακριτούς ρόλους ανάμεσα στις δυο εξουσίες. Αντίθετα ο Νίκος Φίλης καθώς και άλλα στελέχη που πρόσκεινται στην ομάδα των 53 επιμένουν ότι τώρα είναι η στιγμή για να υπάρξει σαφής διαχωρισμός ανάμεσα στην Εκκλησία και την Πολιτεία.

Είναι χαρακτηριστικό ότι πριν από μερικές μέρες ο βουλευτής της Α’ Αθήνας μιλώντας για το θέμα είπε ότι «πρέπει να είμαστε τολμηροί» και τόνισε ότι δεν μπορεί «να δημιουργείται δεύτερο συμβολικό θεμέλιο δίπλα στη λαϊκή κυριαρχία. Το Σύνταγμα θεμελιώνεται στη λαϊκή κυριαρχία, στο όνομα του λαού, δεν χρειάζεται το «Eις τo όνoμα της Aγίας και Oμooυσίoυ και Aδιαιρέτoυ Tριάδoς». Αυτή η συμβολική διατύπωση παράγει αποτελέσματα, συνδυάζεται με την «επικρατούσα θρησκεία» του άρ. 3 … όπως στην πρόσφατη νομολογία του ΣτΕ ότι το Σύνταγμα δεν διαπιστώνει πλειοψηφούσα αλλά αποδέχεται επικρατούσα θρησκεία έναντι των υπολοίπων. Αυτά δεν λύνονται με μεσοβέζικες λύσεις, γιατί ξανά πάμε σε δικαστήρια, εκεί λειτουργεί η «μακριά χειρ» της Εκκλησίας, λαμβάνονται αποφάσεις… πρέπει το Σύνταγμα να κρίνει το θέμα καθαρά, με βάση και την κοινωνική ωρίμανση επί του θέματος».

Ο  πρωθυπουργός πάντως στο πρόσφατο ραντεβού του με τον Αρχιεπίσκοπο κ. Ιερώνυμο έκανε σαφές πως από την πλευρά της κυβέρνησης δεν επιθυμούν τη ρήξη με την Εκκλησία, αλλά αντίθετα θέλουν να βρεθεί μια μέση λύση.

Ερωτήματα υπάρχουν και σε σχέση με τον τρόπο εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας με το μόνο σίγουρο έως τώρα να είναι η αποσύνδεσή του Θεσμού από τη διεξαγωγή εκλογών. Και στη χθεσινή συνεδρίαση εκφράστηκαν ενστάσεις, στη γραμμή των απόψεων του Προκόπη Παυλόπουλου, σχετικά με τη σκοπιμότητα η τρίτη ψηφοφορία να παραπέμπεται στο λαό από τη στιγμή που τα 2/3 δεν εξασφαλίζονται.

Στο τραπέζι, σύμφωνα με πληροφορίες, έπεσε η πρόταση να πραγματοποιείται και τρίτη ψηφοφορία στη Βουλή με πλειοψηφία 3/5 και αυτή να επαναλαμβάνεται μέχρι οι 180 βουλευτές να βρεθούν. Μέχρι τότε θα παραμένει στη θέση του ο απερχόμενος Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις